Κορονοϊός-Ιταλία: Επιστήμονες ερευνούν αν ο νέος κορονοϊός είχε εξαπλωθεί στη χώρα από το φθινόπωρο
Ιταλοί ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο υψηλότερος από τον συνήθη αριθμό κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας και γρίπης που παρατηρήθηκε στη Λομβαρδία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 να αποτελούσε ένδειξη ότι ο νέος κορονοϊός είχε εξαπλωθεί πέραν της Κίνας νωρίτερα απ’ όσο πιστεύουν οι επιστήμονες μέχρι τώρα.
Ο Αντριάνο Ντεκάρλι, επιδημιολόγος και καθηγητής ιατρικής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, είπε ότι υπήρξε «σημαντική» αύξηση των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν για πνευμονία και γρίπη στις περιοχές του Μιλάνου και του Λόντι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως είπε στο πρακτορείο Reuters, δεν μπορεί να δώσει ακριβή στοιχεία, όμως «εκατοντάδες» περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι συνήθως μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία τους τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους σε αυτές τις περιοχές –δύο πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό– πάσχοντας από πνευμονία και με συμπτώματα γρίπης. Ορισμένοι από αυτούς πέθαναν.
Ο Ντεκάρλι εξετάζει στα νοσοκομειακά αρχεία για τις περιπτώσεις όχι μόνο αυτών των ασθενών αλλά και για ανθρώπους που πέθαναν αργότερα στο σπίτι τους με στόχο να εξακριβώσει αν η επιδημία του νέου κορονοϊού είχε φτάσει στην Ιταλία από τότε.
«Θέλουμε να μάθουμε αν ο ιός βρισκόταν ήδη εδώ στην Ιταλία στα τέλη του 2019 και, αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε για σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο, ώστε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα στην περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας», εξήγησε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο νέος κορονοϊός και η ασθένεια Covid-19 την οποία προκαλεί ήταν άγνωστα πριν αναφερθεί το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο.
Ο Ντεκάρλι είπε ότι αφού ολοκληρωθεί η έρευνά του οι τοπικές υγειονομικές αρχές ενδέχεται να ζητήσουν άδεια για την εκταφή των πτωμάτων εκείνων των ασθενών που έφεραν ύποπτα συμπτώματα.
Άλλοι ειδικοί πάντως αμφισβητούν τη θεωρία ότι ο νέος ιός θα μπορούσε να κυκλοφορεί στην Ευρώπη πριν από τα τέλη του 2019. «Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρισκόταν ο ιός στην Ευρώπη πριν από τον Ιανουάριο», είπε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιστ Άνγκλια της Βρετανίας, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται αξιόπιστη εκτός και αν οι Ιταλοί επιστήμονες λάβουν θετικά αποτελέσματα από τα δείγματα που είχαν ληφθεί και αποθηκευτεί εκείνη την περίοδο. Όπως είπε, δεδομένων των όσων γνωρίζουμε σήμερα για το πόσο μολυσματικός είναι ο ιός και το ποσοστό των φορέων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που ασθενούν, «είναι αδιανόητο να μην είχαμε μια μεγάλη επιδημία στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα, αν αυτά τα κρούσματα ήταν στην πραγματικότητα Covid-19”.