Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που προέκυψε με την εμφάνιση του ιού Covid-19 ήταν το κατά πόσον όσοι έχουν νοσήσει, μπορούν να νοσήσουν και δεύτερη φορά – και τι σημαίνει αυτό για την ανοσία.
Τη Δευτέρα, τόσο ο Sir Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, όσο και ο προϊστάμενος Chris Whitty, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Boris Johnson, προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό. Εκείνοι που νόσησαν μία φορά θα αναπτύξουν κάποια ανοσία, είπαν – και είναι σπάνιο να αναπτύξουν και πάλι την ασθένεια.
Οι ερωτήσεις αυτές τέθηκαν για πρώτη φορά, τον περασμένο μήνα, αφού οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν ότι μια γυναίκα που είχε τον ιό και είχε απαλλαχθεί από αυτόν, είχε βρεθεί και πάλι θετική σε επόμενο τεστ. Οι επιστήμονες δήλωσαν μπερδεμένοι και ανήσυχοι από τα νέα αυτά.
Ο κ. Mark Harris, ειδικός στη ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε ότι η επανεμφάνιση στην περίπτωση αυτή ήταν «απίθανη», αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τις επίμονες μολύνσεις ζωικών κορονοϊών (κυρίως σε νυχτερίδες)».
Όταν ο Vallance ρωτήθηκε τη Δευτέρα, αν η ιαπωνική υπόθεση σήμαινε ότι η «ανοσία της αγέλης» δεν ήταν πλέον εφικτή, απάντησε ότι μερικοί άνθρωποι κολλούν μολυσματικές ασθένειες για δεύτερη φορά, αλλά ότι αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι θα συνέβαινε με τον κορονοϊό, πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Whitty εξήγησε ότι με τέτοιου είδους ασθένειες, ακόμη και αν δεν υπάρχει μακροχρόνια ανοσία, υπάρχει συνήθως κάποια βραχυπρόθεσμη.
Ο καθηγητής Jon Cohen, επίκουρος καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Brighton και το Medical School του Sussex, δήλωσε: «Η απάντηση είναι ότι απλά δεν γνωρίζουμε [για την επανεμφάνιση] ακόμα, επειδή δεν έχουμε τεστ αντισωμάτων για τη μόλυνση, αν και θα έχουμε σύντομα. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό, με βάση άλλες ιογενείς λοιμώξεις, ότι ναι, μόλις εάν έαν άτομο νοσήσει, θα έχει γενικά ανοσία και δεν θα ξαναεμφανίσει την συγκεκριμένη λοίμοξη. Θα υπάρχει πάντα μια περίεργη εξαίρεση, αλλά αυτό είναι σίγουρα μια εύλογη προσδοκία».