Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
06.12.2024

Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστο πάνω από το 90% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με την Πρόεδρο Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστο πάνω από το 90% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο

Η Ελλάδα διανύει τον έκτο μήνα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και οι γνώσεις για τη νόσο και τα εμβόλια έχουν αυξηθεί «εντυπωσιακά» με τα γεγονότα να επισφραγίζουν τα οφέλη των εμβολίων, όπως παρατήρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. 

Πάνω από 90% των ατόμων που εισάγονται σε κάποιο νοσοκομείο με Covid και σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, όπως υπογράμμισε η Δρ. Θεοδωρίδου, απαντώντας στην «απροθυμία» ενός ποσοστού ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. 

«Όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μην νοσηλευτεί κανείς με νόσο βαριά ή να καταλήξει σε ΜΕΘ», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής θέτοντας ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό όσων έχουν κληθεί να κάνουν κάποιο εμβόλιο, χωρίς να έχουν ανταποκριθεί. 

Εμβολιασμός εφήβων και παιδιών

Η Δρ. Θεοδωρίδου τόνισε πως σε μεγάλο αριθμό χωρών έχουν ληφθεί αποφάσεις και εγκρίσεις για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, ενώ σε ορισμένα κράτη έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα. 

Στην Ελλάδα, η Επιτροπή θα μελετήσει και θα συνεκτιμήσει πολλούς παράγοντες όπως ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά, η νοσηρότητα, η θνητότητα, η ασφάλεια κυρίως και, βάσει αυτών και πολλών άλλων στοιχείων, θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η απόφαση. 

«Ο ενδεχόμενος, μελλοντικός εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα», τόνισε η ίδια επαναλαμβάνοντας πως πρωταρχικός στόχος είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

Τι ισχύει για τις γυναίκες που εγκυμονούν

Για την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα των εγκύων, τα δεδομένα εξετάστηκα και από την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας και η σύσταση να εμβολιστούν οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης όπως οι νοσηλεύτριες, οι έγκυες με συνοσηρότητα – διαβήτη ή παχυσαρκία – και όλες οι έγκυες αφού ενημερωθούν σωστά και πάρουν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους. 

Οι γνώσεις για τον κίνδυνο από λοίμωξη Covid στην έγκυο αυξάνονται.

Πρόσφατες περιγραφές λίγων περιπτώσεων από την Ιρλανδία αλλά και από τα πανεπιστήμια στην Αθήν ακι τη Θεσσαλονίκη, καταδεικνύουν πως η νόσος της μητέρας της εγκύου με Covid-19 προκαλεί βλάβες σημαντικές στον πλακούντα. 

Δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση από την έγκυο μητερά στο εμβυο – είναι εξαιρετικά σπάνιο, ούτε αυξημένος κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών. Φαίνεται όμως ότι ο ιός δημιουργεί βαριές αλλοιώσεις στον φραγμό, όπως είναι ο πλακούντας, μεταξύ μητέρας και εμβρύου, με δυσάρεστες επιπτώσεις το έμβρυο. Η ένδειξη αυτή ενισχύει τη σύσταση για τον εμβολιασμό των εγκύων. 

Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή κάνει σύσταση εμβολιασμού με μία δόση για τα άτομα που έχουν νοσήσει με με Covid-19.

Από τη σύσταση εξαιρούνται τα άτομα που έχουν άνοσιακή ανεπάρκεια είτε λόγω βασικού νοσήματος είτε λόγω θεραπείας για ένα υποκείμενο νόσημα.  Για αυτούς ισχύει η αρχική σύσταση: εμβολιασμός εντός των πρώτων τριών μηνών από την διάγνωση με δύο δόσεις. 

Τα δεδομένα για τους μεταμοσχευμένους είναι ελλιπή αλλά φαίνεται ότι έχουν μειωμένη ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό. 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.