Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.03.2024

Κορωνοϊός: Επανέρχονται τα μέτρα σε πολλές χώρες

Διαβάστε αναλυτικά.
Κορωνοϊός: Επανέρχονται τα μέτρα σε πολλές χώρες

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 650.000 ανθρώπους, συνεχίζει αμείλικτα να επιταχύνεται, αναγκάζοντας ολοένα και περισσότερες χώρες να επαναφέρουν τα υγειονομικά μέτρα, κυρίως στην Ευρώπη όπου οι περιορισμοί στα ταξίδια και τα διαγνωστικά τεστ καθίστανται συνηθισμένο φαινόμενο, εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Μολονότι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν πάρει τα ηνία από τη Βόρεια Αμερική, ως η περιοχή του κόσμου που πλήττεται περισσότερο, επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς από την 1η Ιουλίου έχουν καταγραφεί πάνω από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών.

Στο Βέλγιο, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της (85 ανά 100.000 κατοίκους), η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα: από την Τετάρτη και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, οι Βέλγοι θα μπορούν να συναναστρέφονται μέχρι 5 ανθρώπους (δεν περιλαμβάνονται παιδιά κάτω των 12 ετών). Σε εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο μπορούν να μετέχουν μέχρι 100 άνθρωποι και σε ανοιχτό χώρο μόνο 200 (από 400 μέχρι σήμερα).

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα καταστούν υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου».

Το Λονδίνο αποφάσισε να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών τους τουρίστες που επιστρέφουν από την Ισπανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση αυτής της χώρας -του δεύτερου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως πίσω από τη Γαλλία- που διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι «ασφαλής».

Κλειστές οι πλαζ

«Είναι πολύ σκληρό το πλήγμα» καθώς ο τουριστικός τομέας «ήλπιζε να σώσει την παρτίδα τον Αύγουστο», παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, Σίμο Πουίγκ. Σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές αυτής της περιφέρειας, όπως στο Μπένιδορμ, το 40% των τουριστών είναι Βρετανοί.

Στη Γαλλία ανακοινώθηκε σήμερα ότι μέσα σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν 2.551 νέα κρούσματα, δηλαδή περίπου 850 την ημέρα, ενώ στις αρχές του μήνα ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων ήταν 677. Εν μέσω των θερινών διακοπών, ανησυχώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, οι αρχές της πόλης Κιμπερόν, στον Ατλαντικό, αποφάσισαν να κλείσουν τη νύχτα οι χώροι όπου μπορεί να συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος, όπως οι παραλίες, τα πάρκα και οι δημόσιοι κήποι. Άλλες παραθαλάσσιες πόλεις, όπως η Λα Ροσέλ, επιβάλλουν τη χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, στις πιο πολυσύχναστες συνοικίες.

Στη Βουλγαρία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε απόψε ότι θα επιτρέπεται από αύριο, 28 Ιουλίου, η είσοδος τουριστών από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, το Ισραήλ και το Κουβέιτ, αρκεί να έχουν κάνει τεστ για Covid-19 και να έχουν βρεθεί αρνητικοί. Τα τεστ πρέπει να έχουν γίνει έως και 72 ώρες πριν από την άφιξη των επισκεπτών στη χώρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους τουρίστες από την Ουκρανία, από τις 20 Ιουλίου.

«Τα μέτρα περιορισμού των ταξιδιών θα πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλα. Από μόνα τους, δεν είναι αποτελεσματικά για να περιορίσουν τη μετακίνηση του ιού, ο οποίος είναι παντού», αντέδρασε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, ο διευθυντής αντιμετώπισης έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Οι οικονομίες πρέπει να ξανανοίξουν, οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν, το εμπόριο πρέπει να ξαναρχίσει», επέμεινε.

Συνολικά, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 650.011 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 16.323.558, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέτρα στη Μέκκα για το ετήσιο προσκύνημα

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας θα ξεκινήσει την Τετάρτη με περιορισμένο αριθμό πιστών. Μόνο 10.000 Σαουδάραβες και αλλοδαποί κάτοικοι του βασιλείου θα επιτραπεί να μετάσχουν φέτος στο χατζ, από 2,5 εκατομμύρια πέρσι.

Στο Μαρόκο, λίγες ημέρες πριν από το Αΐντ αλ Άντχα, τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή όπου συνηθίζεται να μαζεύονται ολόκληρες οικογένειες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περιορίζουν τις μετακινήσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την Κυριακή τεράστια μποτιλιαρίσματα στους δρόμους και συνωστισμό στους σιδηροδρομικούς σταθμούς αφού όλοι έσπευσαν να φύγουν προτού να τεθεί σε ισχύ το μέτρο. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Μαρόκου κατοικεί στις μεγάλες πόλεις.

Καραντίνες, απαγόρευση αλκοόλ και συναθροίσεων

Στην Παπούα-Νέα Γουινέα, η κυβέρνηση διέταξε σήμερα την επιβολή καραντίνας στην πρωτεύουσα, το Πορτ Μόρεσμπι, μετά τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εξαιτίας του SARS-CoV-2.

Άλλες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και η Αλγερία, επανέφεραν την καραντίνα κατά τόπους. Στην Κένυα, ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ στα εστιατόρια και παρέτεινε για έναν μήνα την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η «επιθετική» εξάπλωση της Covid-19.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας ανησυχεί και την Ασία. Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι πλέον υποχρεωτική στο Χονγκ Κονγκ, όπου απαγορεύονται και οι συναθροίσεις άνω των 2 προσώπων. Στην Κίνα αναφέρθηκαν σήμερα 61 κρούσματα μέσα σε διάστημα 24 ωρών, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Απριλίου.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από όλες, μετρούν σχεδόν 4.230.000 μολύνσεις και 150.000 θανάτους.

Στη Βραζιλία, οι νεκροί ξεπερνούν τους 87.000. Την Κυριακή αναφέρθηκαν άλλα 25.000 κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο στα 2,4 εκατομμύρια.

Στον Καναδά, τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν πλέον ενήλικους κάτω των 39 ετών. Οι αρχές κάλεσαν την Κυριακή τους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προειδοποιώντας τους ότι «δεν είναι άτρωτοι».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.