Κορυφαία διάκριση για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη
Ο 36χρονος Έλληνας μαθηματικός, που στα 27 του έλυσε τον Γρίφο του Νας και είναι πλέον καθηγητής στο ΜΙΤ, τιμήθηκε χτες, με το Rolf Nevanlinna Prize, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά.
Το εν λόγω βραβείο, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών, που συνεισέφεραν στα μαθηματικά των υπολογιστών και θεωρείται μία από τις υψηλότερες τιμές για τον συγκεκριμένο τομέα, ενώ δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, που θεωρείται το Νόμπελ των Μαθηματικών.
«Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό. Υπήρχε ένα πρωτόκολλο μυστικότητας και για αυτό το λόγο μαθεύτηκε σήμερα που έγινε η βράβευση» δήλωσε μεταξύ, άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Athens Voice.
Η Διεθνής Μαθηματική Ένωση τίμησε με αυτό το βραβείο τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, επειδή «διαμόρφωσε κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα» που έχουν σχέση με τα μαθηματικά και την οικονομία.
Το έργο του Δασκαλάκη βρίσκεται στη διεπαφή των μαθηματικών με τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ως γιος δύο δασκάλων γυμνασίου – ο πατέρας του δίδαξε τα μαθηματικά και η μητέρα του ελληνική λογοτεχνία και ιστορία – πέρασε την παιδική του ηλικία γεμάτη όχι μόνο από επιστήμη, αλλά έχοντας ταυτόχρονα, γνώση για την ανθρωποκεντρική νοοτροπία των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και θεατρικών συγγραφέων.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με βαθμό 9,98), έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Berkeley, πριν τον προσλάβει η Microsoft και φύγει από εκεί, και έναν χρόνο μετά, στα 28 του, έγινε επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.