Η Κομισιόν δεν επιτρέπει πια σε Facebook, Google και Apple να μεταφέρουν στις ΗΠΑ στοιχεία Ευρωπαίων χρηστών
Το 2000 η Κομισιόν είχε επιτρέψει σε χιλιάδες αμερικανικές εταιρείες να αποθηκεύουν σε αμερικανικούς σέρβερ, προσωπικά δεδομένα ευρωπαίων χρηστών τους με το επιχείρημα πως η αμερικανική νομοθεσία εμπεριέχει επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία τους. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες υπήρχαν και κολοσσοί όπως το Facebook, η Google, η Apple. Η ρύθμιση μάλιστα αυτή είχε ονομαστεί Safe Harbor αλλά πόσο κοντά στην αλήθεια βρισκόταν αυτός ο τίτλος. Το αρχικό φυτίλι αμφισβήτησης άναψαν οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τις κατασκοπευτικές τακτικές της NSA. Ύστερα ήρθε στο προσκήνιο ένας 27χρονος φοιτητής Νομικής από την Αυστρία, ο Μαξ Σρεμς, που κατάφερε να πείσει το Aνώτατο Δικαστήριο της ΕΕ να κηρύξει, χθες, το Safe Harbor άκυρο.
Η “Le Monde” δημοσίευσε πορτρέτο με τίτλο «Μαξ Σρεμς, ο “φρουρός” των προσωπικών δεδομένων που κάνει τους γίγαντες του Παγκόσμιου Ιστού να τρέμουν» δίνοντας όλο το ιστορικό της μάχης του φοιτητή ενάντια στο Facebook. Παλιότερα, αφού ανακάλυψε πως το Facebook φακελώνει μέχρι κεραίας τους χρήστες του αποθηκεύοντας ακόμα και τις πληροφορίες που έχουν διαγράψει, είχε καταθέσει 22 διαφορετικές αγωγές εις βάρος του στην Αρχή προστασίας της ιδιωτικότητας στην Ιρλανδία – το Facebook έχει την ευρωπαϊκή του έδρα στο Δουβλίνο.
O Σρεμς κινήθηκε νομικά εναντίον του facebook, αλλά και της Apple, του Skype, της Microsoft και της Yahoo!, κατηγορώντας τα πως συνεργάζονται με την NSA, συνεώς τα προσωπικά του δεδομένα δεν είναι ασφαλή στους αμερικανικούς σέρβερ. Σε ένα πρώτο στάδιο, οι ιρλανδικές Αρχές απέρριψαν την αγωγή του εις βάρος του facebook, όμως το Δικαστήριο της ΕΕ τον δικαίωσε θεωρώντας ότι το Safe Harbor δεν είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και χαρακτηρίζοντας τα μαζικά προγράμματα παρακολούθησης της NSA ασύμβατα με τα θεμελιώδη δικαιώματα που εγγυάται αυτό.
Αυτό δε σημαίνει πως το facebook από εδώ και στο εξής θα αποθηκεύει τα δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών στην Ευρώπη. Σημαίνει όμως ότι σε περίπτωση αγωγής εναντίον του δε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Safe Harbor ως ασπίδα.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ήδη την «απογοήτευση» του για την απόφαση καθώς και ανησυχία για τις οικονομικές της συνέπειες. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την Κομισιόν για μια αναθεωρημένη συμφωνία.