Κολομβιανοί και Αμερικανο-Αϊτινοί οι δολοφόνοι του Προέδρου της Αϊτής
Στα χέρια των αρχών της Αϊτής βρίσκονται 17 από τους ύποπτους για τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για τη σύλληψή τους. Τρεις ύποπτοι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, ενώ οκτώ άτομα έχουν διαφύγει και αναζητούνται.
Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του τη νύχτα της Τετάρτης από ομάδα εκπαιδευμένων ένοπλων κομάντο, με τη συμμετοχή ανθρώπων από το εξωτερικό, όπως υποστήριξαν από την αρχή οι αρχές της χώρας. Οι ύποπτοι εντοπίστηκαν την επομένη σε κατοικία κοντά στο σημείο της επίθεσης και έπειτα από επιχείρηση προχώρησαν σε συλλήψεις, ενώ ο μεταβατικός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ ανακοίνωσε ότι «οι δολοφόνοι του προέδρου είναι νεκροί».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Σαρλ Λεόν, που παρουσίασε τους 17 συλληφθέντες στους δημοσιογράφους, όπως και στοιχεία που κατασχέθηκαν, όπλα, κολομβιανά διαβατήρια, μαχαίρια, σιδηρολοστούς και σφυριά, «ξένοι ήρθαν στη χώρα μας και δολοφόνησαν τον πρόεδρό μας».
Όπως υποστήριξε, από τα διαβατήρια που κατασχέθηκαν, στην επιχείρηση συμμετείχαν 26 Κολομβιανοί και δύο Αϊτινοί Αμερικανοί». Συνελήφθησαν 15 Κολομβιανοί και οι δύο Αϊτινοί.
Εξ αυτών, οι 11 συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας στην πρεσβεία της Ταϊβάν στο Πορτ-ο-Πρενς, που βρίσκεται κοντά στην κατοικία του πρώην προέδρου. Τους υπόπτους εντόπισε μέσα στην πρεσβεία η ασφάλεια του κτιρίου και ειδοποίησε τις αρχές της Αϊτής. Ο πρέσβης της Ταϊβάν, όπως ανακοινώθηκε, «χωρίς κανένα δισταγμό» έδωσε άδεια για να γίνει η επιχείρηση.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Ντιέγκο Μολάνο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι συλληφθέντες συμπατριώτες τους είναι πρώην στρατιωτικοί και ότι θα πραγματοποιηθεί και στη χώρα του ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση.
Οι δύο Αμερικανο-Αϊτινοί ονομάζονται Τζέιμς Σολάζ και Ζοσέφ Βινσέντ. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή Αμερικανών πολιτών στην επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τις αρχές της Αϊτής.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το κίνητρο της δολοφονίας του προέδρου της Αϊτής.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο Μοΐζ, πρώην επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την παραγωγή και το εμπόριο μπανάνας, στη διάρκεια της προεδρίας του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους πολίτες, καθώς αυξήθηκε η πολιτική αστάθεια, υπήρξαν πολλές καταγγελίες για διαφθορά, ενώ κυβερνούσε με προεδρικά διατάγματα για ένα χρόνο μετά την αποτυχία της χώρας να κάνει γενικές εκλογές. Επιπλέον, προσπαθούσε να προωθήσει αμφιλεγόμενες συνταγματικές αλλαγές.
Οι διαδηλώσεις εναντίον του ήταν πολύ συχνές, ενώ αυξήθηκαν και η εγκληματικότητα και η βία που συνδέονταν με τη δράση συμμοριών, κάποιες από τις οποίες συνδέονται με πολιτικά κόμματα.
Στις αρχές του χρόνου υπήρχαν καταγγελίες ότι κάποιοι σχεδίαζαν πραξικόπημα εις βάρος του και σκόπευαν να τον δολοφονήσουν, με τον Μοΐζ να διατάσσει τη σύλληψη 23 ατόμων, εκ των οποίων κάποια μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου, αλλά και υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αστυνομίας. Η αντιπολίτευση τον κατηγορούσε για απολυταρχική συμπεριφορά και ότι «έριχνε λάδι στη φωτιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης, παρέχοντας στις συμμορίες χρήμα και πολιτική κάλυψη για τρομοκρατούν τους πολιτικούς αντιπάλους του.