«Κολλάει» το Αλτσχάιμερ;
Τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρούσαν τη νόσο Αλτσχάιμερ τυχαία ή κληρονομική. Μια νέα έρευνα όμως υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά τη διάρκεια κάποιας επέμβασης μέσω μολυσμένου ιατρικού εργαλείου.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ του University College του Λονδίνου εξέτασαν τους εγκεφάλους οκτώ ασθενών που είχαν πεθάνει πρόσφατα και παρατήρησαν ότι σε όλους εκτός από έναν υπήρξαν συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, το χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους, παρόλο που οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν πεθάνει σχετικά νέοι, μεταξύ 36 και 51 ετών και άρα δεν δικαιολογούνταν η αυξημένη παρουσία του. Επίσης κανείς δεν είχε ιστορικό εμφάνισης Αλτσχάιμερ στην οικογένειά του.
Οι νεκροί ασθενείς είχαν πεθάνει από τη νόσο Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (τη νόσο «των τρελών αγελάδων») την οποία είχαν κολλήσει από μολυσμένες ενδομυικές ενέσεις με ανθρώπινες αναπτυξιακές ορμόνες που είχαν κάνει όταν ήταν παιδιά.
Όπως γράφει το Βήμα, μεταξύ 1958-1985 περίπου 30.000 άνθρωποι παγκοσμίως είχαν κάνει θεραπεία κατά του νανισμού με ανθρώπινες ορμόνες ανάπτυξης που προέρχονταν από εγκεφάλους πτωμάτων. Όμως μερικές ορμόνες ήσαν μολυσμένες με τις πρωτεϊνες «πριόν», με αποτέλεσμα ορισμένοι άτυχοι άνθρωποι (πάνω από 200 μέχρι σήμερα) να κολλήσουν τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η υποψία είναι ότι μια ανάλογη μόλυνση μπορεί να συμβεί με τις πρωτεϊνες του Αλτσχάιμερ, καθώς οι βρετανοί ερευνητές βρήκαν στον εγκέφαλο των νεκρών ασθενών όχι μόνο «πριόν», αλλά και εστίες βήτα αμυλοειδούς.
Οι βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι με ανάλογο τρόπο όπως η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ, η πρωτεϊνη βήτα αμυλοειδές μπορεί να μεταφερθεί στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου κατά λάθος, στη διάρκεια κάποιας χιερουργικής ή άλλης ιατρικής πράξης. Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι όντως οι ενέσεις των αναπτυξιακών ορμονών ήσαν η αιτία για την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς.