«Σταματήστε το φυσικό αέριο, σταματήστε τον Πούτιν»
Η νικήτρια της Eurovision, Jamala, ενώνει την φωνή της με τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς αστέρες της Ουκρανίας και τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών και καλούν την ΕΕ να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ρωσικό φυσικό αέριο.
- Κορυφαίοι Ουκρανοί τηλεοπτικοί παρουσιαστές, τραγουδιστές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές απαιτούν από την Επιτροπή της ΕΕ να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ρωσικό φυσικό αέριο. Τονίζουν πως το αέριο από την Ρωσία «δεν είναι πράσινη ενέργεια»
- Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επαναταξινομήσει το φυσικό αέριο ως «βιώσιμη» επένδυση θα χρηματοδοτήσει μόνο την επιθετικότητα υπό την ηγεσία των δικτάτορων και θα καταστρέψει τους στόχους της ΕΕ.
- Ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει προτάσεις. προειδοποιώντας τους ευρωβουλευτές. «Η Ρωσία θα ωφεληθεί» αναφέρει, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας υποστηρίζει τo Taxonomy.
- Κορυφαίες ομάδες επενδυτών επικρίνουν την ΕΕ επειδή συμπεριέλαβε το φυσικό αέριο στα σχέδιά της για βιωσιμότητα.
Οι πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ουκρανίας, οι πολίτες και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλούν τους ευρωβουλευτές στις 6 Ιουλίου να καταψηφίσουν κατά το Taxonomy για τις βιώσιμες δραστηριότητες. Υποστηρίζουν και αναφέρουν ότι, εάν εγκριθεί, θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο – ιδιαίτερα το ρωσικό αέριο, μιας και η Ευρώπη είναι απίθανο να αντικαταστήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου από άλλες χώρες στο άμεσο μέλλον.
Ο στόχος του Taxonomy είναι να «παρέχει στις εταιρείες, στους επενδυτές και στους πολιτικούς φορείς, τους κατάλληλους ορισμούς για τους οποίους οι οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες». Ωστόσο, οι επικριτές αναφέρουν πως ότι η συμπερίληψη του φυσικού αερίου ως «πράσινη επένδυση», είναι βαθιά αντιφατική και δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το τι είναι πραγματικά βιώσιμο.
Όμως μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Jamala, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2016 με το τραγούδι της ‘‘1944’’ – μια διαμαρτυρία για τις ρωσικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία, υποστηρίζουν μια εκστρατεία που καλεί την ΕΕ να τερματίσει τον «εθισμό» της στο ρωσικό φυσικό αέριο. Όλοι μαζί, υποστηρίζουν ότι οποιοδήποτε μέτρο παρατείνει την εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο θα χρησιμεύσει τελικά μόνο στο να ισχυροποιήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία και στην επέκταση της βασιλείας του τρόμου του.
Η Ρωσία προμήθευε το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 27% του εισαγόμενου πετρελαίου της. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ πλήρωνε στη χώρα περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Από την έναρξη του πολέμου, η ΕΕ έχει ξοδέψει πάνω από 60 δισ. ευρώ για ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από τον Dr. Andrij Melnyk, Πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία, όπου έστειλε ανοιχτή επιστολή στους Γερμανούς ευρωβουλευτές καλώντας τους να καταψηφίσουν το Taxonomy και δηλώνοντας ότι «ένα πράγμα είναι σαφές: εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση βελτιώσει τις συνθήκες για επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου έως υιοθετώντας την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Ρωσία θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό». Λίγες μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Nikolai Shulginov, καυχήθηκε ότι το ευρωπαϊκό Taxonomy, θα άνοιγε μια «γκάμα ευκαιριών» για τη βιομηχανία φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Μια προκαταρκτική ψηφοφορία από την Eπιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε στην ήττα της πρότασης του Taxonomy – μια σπάνια περίπτωση όπου το Κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση της Επιτροπής. Τώρα οι ακτιβιστές προτρέπουν τους ευρωβουλευτές να διατηρήσουν τη δυναμική τους αυτή.
Το Taxonomy Working Group, ένας συνασπισμός παγκόσμιων περιβαλλοντικών ΜΚΟ και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα – έχει δώσει στοιχεία στην Επιτροπή της ΕΕ που δείχνουν ότι η συμπερίληψη του φυσικού αερίου θα εκτρέψει τις επενδύσεις από ανανεώσιμες πηγές σε φυσικό αέριο, προς όφελος δικτατοριών όπως αυτή τη στιγμή γίνεται με τη Ρωσία. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή της ΕΕ επιδιώκει να ταξινομήσει το φυσικό αέριο ως βιώσιμη ενέργεια, αγνοώντας τις ανησυχίες σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα και μεθανίου από την καύση αερίου και το γεγονός ότι τόση μεγάλη εισροή φυσικού αερίου παρέχεται από πετρο-κράτη, με αμφίβολη αντιμετώπιση και θέσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας του WWF αποκαλύπτουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να επισπεύσει τα σχέδιά της για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και ότι σχεδόν οι μισοί (44%) των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένας ακόμη πιο σημαντικός λόγος σημαντικό να αφήσει η ΕΕ το φυσικό αέριο εκτός του Taxonomy.
Οι επενδυτές μίλησαν επίσης κατά της συμπερίληψης του φυσικού αερίου με την Ολλανδική Ομοσπονδία Συντάξεων, την Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή (IIGCC), αξίας 50 τρισεκατομμυρίων ευρώ, τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για Υπεύθυνες Επενδύσεις (UNPRI) και τη BlackRock, όλοι να το επικρίνουν ως πρόταση ως αντιεπιστημονική, μπερδεμένη και παραπλανητική. Ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δήλωσε πρόσφατα ότι «Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών πουλώντας κάτι [φυσικό αέριο] ως πράσινο έργο, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι το αντίθετο, τότε κόβουμε τα πόδια στα οποία στεκόμαστε».
Η Dr Svitlana Romanko, ιδρύτρια του Razom We Stand, ουκρανός εμπειρογνώμονας περιβαλλοντικού δικαίου και ακτιβίστρια για τα περιβαλλοντικά θέματα δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να μας πείσει ότι το φυσικό αέριο είναι πράσινη ενέργεια και ότι δεν τροφοδοτεί τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εάν αυτή η πρόταση περάσει στο Κοινοβούλιο, η Επιτροπή θα παρατείνει τον εθισμό μας στο φυσικό αέριο -χρηματοδοτώντας ασταθείς δικτατορίες όπως αυτή του Πούτιν- και με τον τρόπο αυτό, θα παρατείνει και τα δεινά των Ουκρανών. Η επιλογή είναι σαφής: οι ευρωβουλευτές είτε ψηφίζουν για περισσότερους πολέμους που χρηματοδοτούνται από το φυσικό αέριο, είτε μαθαίνουν από την Ουκρανία και ψηφίζουν για ένα καθαρότερο, ασφαλέστερο και πιο ευημερούν μέλλον».
Η Oksana Ananyeva, Σύμβουλος Πολιτικής στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών στην Ουκρανία, δήλωσε:
«Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη στρατηγική της REPowerEU, ο στόχος ήταν να ανταποκριθεί στη «διπλή επείγουσα ανάγκη» της εξάρτησης από τη Ρωσία και της κλιματικής αλλαγής. Το να αποκαλέσεις πράσινες πηγές ενέργειας τα πυρηνικά και του φυσικό αέριο μέσω του ευρωπαϊκού Taxonomy, θα είναι ένα βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι νέες επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες δεν έχουν ούτε περιβαλλοντικό ούτε οικονομικό νόημα, αλλά θα ανοίξουν την πόρτα στους ρωσικούς ενεργειακούς γίγαντες, οι οποίοι πρέπει να τιμωρηθούν».