Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.12.2024

ΚΥΤ Λέσβου: Σε 456 ανήλθαν τα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν ότι κατά το 2019 και 2020 οι κλινικές ψυχικής υγείας της οργάνωσης στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο περιέθαλψαν περισσότερους από 180 ασθενείς που είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.
ΚΥΤ Λέσβου: Σε 456 ανήλθαν τα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας

Σε 456 ανήλθαν τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα υγείας, που διαμένουν στο ΚΥΤ της Λέσβου, κατά το 2019 και το 2020, αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Στην έκθεση της οργάνωσης, με τίτλο «Θεμελιώνοντας την κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα», επισημαίνεται ότι τα παιδιά βιώνουν μειωμένη συγκέντρωση, μάθηση και αλληλεπίδραση, έλλειψη λεκτικοποίησης ή συμπεριφορές επιρρεπείς σε ατυχήματα, βρέξιμο του κρεβατιού και αδυναμία ελέγχου αρνητικών συναισθημάτων, ως αποτέλεσμα διαφόρων διαταραχών που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, από αυτά τα παιδιά, το 39% είχαν διαταραχές ύπνου, το 24% γενικευμένο φόβο, το 30% αναπτυξιακές διαταραχές και παλινδρόμηση συμπεριφοράς, το 25% αδυναμία και απόσπαση και το 10% ψυχοσωματικά παράπονα (πχ πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι και ζάλη). Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν ότι κατά το 2019 και 2020 οι κλινικές ψυχικής υγείας της οργάνωσης στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο περιέθαλψαν περισσότερους από 180 ασθενείς που είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν παιδιά, με το νεότερο ασθενή με αυτοκτονικό ιδεασμό να είναι μόλις έξι ετών.

Η 33χρονη Φατίμα, από το Αφγανιστάν, βρίσκεται στη Σάμο. Μιλώντας για την εξάχρονη κόρη της, λέει «όταν φτάσαμε το βάρος της ήταν 24 κιλά και τώρα είναι 16 κιλά. Δεν τρώει και έχει αλλάξει πολύ, ήταν ένα ήρεμο κορίτσι, αλλά τώρα είναι συνέχεια φοβισμένη. Φοβάται ακόμα και τον ήχο της βροχής όταν είναι μέσα στη σκηνή. Το πιο δύσκολο για μένα είναι να βλέπω το κορίτσι μου να γίνεται όλο και χειρότερα, μέρα με τη μέρα, και να μην μπορώ να κάνω τίποτα».

Κάνοντας έκκληση προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες, να αλλάξουν προσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνουν ότι στα ελληνικά νησιά έχει προκληθεί μια ανθρωπιστική κρίση με σημαντικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων και ιδίως των παιδιών. Κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020 οι κλινικές ψυχικής υγείας της οργάνωσης στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο περιέθαλψαν συνολικά 1.369 ασθενείς, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη.

Οι ασθενείς των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν ότι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες και συνεχείς φόβοι, όπως η διαβίωση σε απάνθρωπες συνθήκες, οι περίπλοκες διοικητικές διαδικασίες και διαδικασίες ασύλου, η έκθεση σε βία και ανασφάλεια, ο διαχωρισμός της οικογένειας, ιατρικές ανάγκες που μένουν χωρίς κάλυψη και ο φόβος της απέλασης, επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική τους υγεία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2019 οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 325 επιζώντες σεξουαλικής βίας στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ, ασυνόδευτοι και άτομα με αναπηρίες. Στη Λέσβο από τους 186 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, το ένα τέταρτο έχει βιώσει σεξουαλική βία μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας.

https://www.youtube.com/watch?v=nl308cZRCCE

Πηγή: The Press Project

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.