ISIS: Που βρίσκει τα λεφτά;
Το «αίνιγμα» της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους προκύπτει σε κάθε συζήτηση περί της τζιχάντ που διεξάγεται εντός και εκτός των ορίων της Μέσης Ανατολής. Ειδικοί αναλυτές, ΜΜΕ και απλοί πολίτες διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα τόσο ακραία εξτρεμιστικό μόρφωμα να μπορεί να επιβιώνει οικονομικά και να στηρίζει τις επιχειρήσεις του- και φυσικά ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι κρύβονται από πίσω από αυτό.
Οι τζιχαντιστές εμπορεύονται πετρέλαιο από καταληφθείσες πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, και, όπως σημειώνεται σχετικά, μέχρι πρόσφατα ήταν εύκολη η διοχέτευσή του στη νότια Τουρκία- όπου οι κανονικές τιμές του πετρελαίου είναι εξαιρετικά υψηλές. Ως αποτέλεσμα, εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου έχουν στοχοποιηθεί από αεροπορικές επιδρομές. Και σε αυτό το σημείο το θέμα περιπλέκεται, καθώς μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης φαίνεται να προέρχεται από δωρεές εύπορων πολιτών του Κουβέιτ και του Κατάρ, που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ. Επίσης, σημαντικά φαίνονται να είναι και τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στις περιοχές τις οποίες έχει θέσει υπό τον έλεγχό του- κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ISIS πρακτικά «γεννήθηκε» σε μεγάλο βαθμό στον υπόκοσμο του Ιράκ. Ακόμη η Λιβανέζα αρχαιολόγος, Ζοάν Φαρκάς, αναπτύσσει την εξής συλλογιστική: ότι το ISIS πουλά αγάλματα, ανάγλυφα και τοιχογραφίες σε διεθνείς εμπόρους έργων τέχνης, οι οποίοι τα έχουν παραγγείλει. Οι ισλαμιστές εισπράττουν τα χρήματα αυτά και ανατινάζουν τους ναούς και τα κτίσματα από τα οποία προήλθαν τα αντικείμενα, καλύπτοντας τα ίχνη της λαφυραγώγησης και εξασφαλίζοντας την ασυλία των πλούσιων «πελατών» τους.
Πως προσελκύει τα μέλη της το ISIS
Όπως σημειώνει ο πρώην μαχητής του ISIS, o οποίος μίλησε με το ψευδώνυμο Abu Khaled, οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές που αποφασίζουν να ζήσουν στα όρια του Ισλαμικού Κράτους και να πολεμήσουν γι αυτό, το κάνουν επειδή χρειάζονται τα χρήματα που το Χαλιφάτο δίνει αφειδώς στα μέλη του. «Ήθελα σπίτι και μου νοίκιασαν, ενώ το νοίκι το πληρώνουν οι ίδιοι», αναφέρει ο Abu Khaled, ο οποίος ήταν εκπαιδευτής του ISIS. «Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενοίκιο του είναι 50 δολάρια το μήνα, ενώ αν παντρευτεί έχει άλλα 50 δολάρια το μήνα. Το κάθε παιδί «επιδοτείται» με 35 δολάρια το μήνα ενώ ο κάθε μαχητής παίρνει 50 δολάρια το μήνα και για τους γέροντες γονείς του. Ωστόσο, σε περιοχές τις οποίες έχουν καταλάβει, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ώστε να κινείται το χρήμα. Για παράδειγμα , σε μία γειτονία της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές άλλαξαν το τοπικό αστυνομικό τμήμα σε αγορά με 60 μανάβικα.Το κόστος ενοικίασης για ένα χρόνο ανέρχεται σε 2,8 εκ. ιρακινά δινάρια ή σε 2,500 δολάρια. Στην Ράκκα της Συρίας όσοι νοικιάζουν καταστήματα, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για την μηνιαία ύδρευση 400 συριακές λίρες, δηλαδή 1,20 δολάρια και για ηλεκτρικό ρεύμα 800 λίρες, που σημαίνει 2,50 δολάρια.