Ισαάκ Μιζάν: Πέθανε ο τελευταίος επιζήσας του Ολοκαυτώματος από την Άρτα
Πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ο Ισαάκ Μιζάν, ο τελευταίος επιζήσας του Ολοκαυτώματος από την (πρώην) Ισραηλιτική Κοινότητα Άρτας ,και ένας από τους τελευταίους επιζώντες στην Ελλάδα.
Το εφιαλτικό οδοιπορικό του από την Άρτα στο Άουσβιτς και το Μπέργκεν- Μπέλζεν έχει καταγράψει βήμα- βήμα ο Δημήτρης Βλαχοπάνος στο βιβλίο του “Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641”, μέσα από τη χειμαρρώδη αφήγηση του ίδιου. Ο Ισάακ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα, όπου έζησε ως το 1961. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Ιωσήφ και Ανέτας Μιζάν.
Τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη μαζί με άλλους 351 εβραίους της Άρτας και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου και στη συνέχεια στο Μπέργκεν- Μπέλζεν. Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Άρτα τον Αύγουστο του 1945. Από τα δώδεκα μέλη της οικογένειας Μιζάν που εξαναγκάστηκαν στο ταξίδι θανάτου προς το Άουσβιτς επέστρεψαν μόλις τρεις.
Η τελευταία του επιθυμία, πριν φύγει από τη ζωή, ήταν να επιστρέψει στον γενέθλιο τόπο του, όπου σώζεται ακόμη το σπίτι απ’ όπου πήραν τον ίδιο και την οικογένειά του στις 24 Μαρτίου του 1944″, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, βαθιά συγκινημένος από τον θάνατο του Ισαάκ Μιζάν.
Ο Ισαάκ Μιζάν ήταν ο τελευταίος εβραίος της Άρτας (μια κοινότητα Ρωμανιωτών εβραίων) που έφυγε από τη γενέτειρά του, σε ηλικία 35 ετών, για την Αθήνα, αλλά η αγάπη του για την πόλη του παρέμενε άσβεστη ως το τέλος.
Ο Μίνως Μωυσής πρώην πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών σε μήνυμά του στα social media αποχαιρέτησε τον Ισαάκ Μιζάν αναφέροντας: «Με ποια ιδιότητά σου να σε αποχαιρετίσω άραγε; Του πατέρα δυο αγαπημένων φίλων; του ήρωα που έζησε στο πετσί του την φρίκη και ξαναστάθηκε στα πόδια του; Του Ομήρου του Άουσβιτς που για χρόνια ακούραστος γυρνούσε τα σχολεία για να μιλήσει για την προσωπική του ιστορία και να κοιτάξει τα παιδιά στα μάτια όταν ξεστόμιζε το δικό του αληθινό «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»; που τόλμησε να κάνει το δράμα του βιβλίο; του σεβάσμιου γέροντα στον οποίο αμέτρητες φορές εμπιστευτήκαμε τη ζωντανή μνήμη στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα; του ανθρώπου που στη δύναμη της ψυχής του υποκλίθηκαν τόσοι και τόσοι επίσημοι και προσωπικότητες; Όποια και να διαλέξω, έχουν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την αυθεντικότητα. Ο Ισαάκ Μιζάν, ο Τζάκος, ήταν πάνω από όλα ένας αυθεντικός άνθρωπος».