Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Ηριάννα: Τα σημαντικότερα σημεία της σημερινής εκδίκασης της υπόθεσης

Μετά το «όχι» του εισαγγελέα για αναστολή της ποινής.
Ηριάννα: Τα σημαντικότερα σημεία της σημερινής εκδίκασης της υπόθεσης

Ηριάννα: «Χάνω ένα ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια»

«Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μηπνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστημιο και ενώ είμαι σίγουρη οτι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου», είπε προ ολίγου η Ηριάννα στο Εφετείο, προσπαθώντας να εξηγήσει στο δικαστήριο τη βλάβη που θα υποστεί αν συνεχίσει να παραμένει στη φυλακή.

«Έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την πρώτη Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία. Χάνω ένα ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση φίλων του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφος μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013.»

Η 29χρονη διδακτορική υποψήφια δήλωσε ακόμη: «Πίστευα πραγματικά και για αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητά μου…. Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται.

Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο να κάνω το πανεπιστήμιο χώρο εργασίας. Το κατάφερα πριν δύο χρόνια αλλά αυτός ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός.

Δούλεψα πάρα πολύ για να ξεκινήσω να κατακτώ αυτό το χώρο και τα κατάφερα. Άρχισα να επεκτείνω τις δραστηριότητές μου για να παραμείνω εκεί και ήμουν σε μία συνεχή κίνηση. Ξαφνικά έγινα επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει. Αύριο κινδυνεύω να χάσω την ευκαιρία μου να συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως.»

Ως μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης. Υποστήριξαν ότι η εργασία της Ηριάννας ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, αλλά διεκόπη στο αρχικό στάδιο. Σύμφωνα με την πανεπιστημιακό Αμαλία Μόνζιερ, το διδακτορικό της βρίσκεται σε αρχικό στάδιο “πράγμα που προϋποθέτει μια ποικιλία παράλληλων δράσεων, διάβασμα, αλλά και προετοιμασία της πιλοτικής της έρευνας”, ενω χαρακτήρισε ως “πάθος” της τις σπουδές της 29χρονης.

Πρόεδρος: Η καθυστέρηση πόσο θα τη βλάψει;

Μάρτυρας: Πολύ. Θα καθυστερήσει το διδακτορικό άρα δεν θα μπορέσει να τελειώσει στα 3 χρόνια. Μάλιστα, μερικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν καθόλου, όπως το εφαρμοσμένο μέρος της. Η πρόσβαση στη βιβλιογραφία ειναι εξαιρετικά δύσκολη… αυτό το διάστημα πήρα άδεια για να την επισκέπτομαι αλλά δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι. Φανταστείτε το Σεπτέμβρη κατάφερα να πάω μόλις μία φορά..

Όπως τόνισε η πανεπιστημιακός, ο εγκλεισμός της Ηριάννας θα οδηγήσει στην υποχώρησή της στον πίνακα μοριοδότησης με αποτέλεσμα “το Σεπτέμβριο του 2018 δεν θα βρίσκεται σε επιλέξιμη θέση”.

Από την πλευρά της, η συνάδελφός της και επίσης υποψήφια διδάκτορας, Όλγα Δήμα, μίλησε για μία αφοσιωμένη στις σπουδές της κοπέλα: “Ζούσαμε κυριολεκτικά στο πανεπιστήμιο. Σήμερα είμαι στο στάδιο που θα ήταν η Ηριάννα, αν ήταν εκτός φυλακής. Εγώ μπαίνω σε τάξη και ερευνώ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει εκείνη”.

Η μάρτυρας ανέφερε πως η διατριβή είναι “επιλογή ζωής” που έχει σχέση με την εξέλιξη στο συγκεκριμένο χώρο και συνέχισε: “η Ηριάννα είναι αυτή που κρατά τις ισορροπίες και την ομάδα δεμένη. Πρώτα σκέφτεται τους άλλους και μετά τον εαυτό της”.

Διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στη νεαρή πανεπιστημιακό Ηριάννα στο Σύνταγμα, Αθήνα, την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, η οποία καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με βάση ανύπαρκτα στοιχεία. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το πρόβλημα υγείας του Περικλή

Ο 33χρονος Περικλής Μπ. που επίσης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση “ΣΠΦ”, μίλησε στο πρόβλημα υγείας του και την ανάγκη να αποφυλακιστεί, επισημαίνοντας πως ήταν πάντα συνεπής με τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί καθώς και ότι επιθυμεί να διεκδικήσει την αθωότητά του στο Εφετείο.

Περικλής: Το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το πρόβλημα υγείας μου…

Πρόεδρος: Έχετε κάποια επιδείνωση αυτό το διάστημα;

Περικλής: Κρίση σαν αυτή που πέρασα στην αρχή όταν έμαθα το πρόβλημα δεν έχω, αλλά το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκει… είχα δυσφορίες.  Δεν έχει προκύψει λόγος για να νοσηλευθώ αλλά υπάρχει ο φάκελος μου στο νοσοκομείο και είναι ενήμεροι για την καταστασή μου. (..) Στη φυλακή έχει πολύ καπνό. Όλοι καπνίζουν και δεν μπορείς να πεις κάτι.

Πρόεδρος: Είπατε να σας αλλάξουν θάλαμο;

Περικλής: Το πρώτο πράγμα που ενημέρωσα, ήταν αυτό αλλά δεν έγινε τίποτα. Είναι τέτοιο το περιβάλλον που δεν γίνεται να γυρίσει κάποιος να πει κάτι. Όταν είμαι έξω, μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου. Όταν νιώσω ότι δεν είμαι καλά, μπορώ να φύγω γιατί το ελέγχω.

Νωρίτερα, τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η ασθένεια του Περικλή Μπ. κατά τη διάρκεια της κράτησής του ανέφερε ο πανεπιστημιακός καθηγητής πνευματονολογίας, Δημοσθένης Μπούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα υγείας του νεαρού.

«Πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα»

Υπάρχουν 5 με 10 περιπτώσεις στην Ελλάδα και έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα” υποστήριξε ο μάρτυρας και εξήγησε: “Αν βρίσκεται σε κάποιο χώρο έγκλειστος από το παθητικό κάπνισμα επέρχεται επιδείνωση της υγείας του και μπορεί ακόμη και να χασει τη ζωή του. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς είμαι τα 13 χρόνια”. Παράλληλα, κατέθεσε ότι τόσο το στρες όσο και ο κίνδυνος των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι δύο ακόμα επιβλαβείς παράγοντες, που μπορεί αν οδηγήσει ακόμα και στην ανάγκη μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εισαγγελέας: Το νόσημα επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Είναι τα 13 χρόνια ο μέσος όρος. (…) Κύριο ζήτημα είναι η αποχή από το κάπνισμα. Το νόσημα είναι ανίατο καθώς δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της διαδικάσιας, ο δικηγόρος της Ηριάννας, Θεοδ. Μαντάς, αναφέρθηκε στην αστυνομία που βρισκόταν εντός της αίθουσας. “Να δικάζουμε με ασπίδες και κράνη δεν το έχω ξαναδεί” είπε στο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για “αστοχία” ως προς την εντολή “να καταλάβουν οι αστυνομικές δυνάμεις τα έδρανα των συνηγόρων”.

Θυμίζουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών -τα μέλη του οποίου απεργούν σε ένδειξη πένθους για τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο- έδωσε με ομόφωνη απόφασή του άδεια στον συνήγορο της Ηριάννας προκειμένου να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της Ηριάννας με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κ. Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που “ταυτοποιήθηκε” με τον δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη.

Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Έναν μήνα αργότερα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτηση αναστολής της Ηριάννας και του συγκατηγορούμενού της Περικλή.

Οι εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τότε τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή.

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.