Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο
Ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ το εργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, η συζήτηση για το οποίο κορυφώθηκε στη Βουλή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο πέρασε με 158 «ναι» από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Tη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, όλων των άρθρων και στο συνόλου του νομοσχεδίου ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, άρθρων που αφορούν τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.
Στην ονομαστική ψηφοφορία η αντιπολίτευση καταψήφισε τα εν λόγω άρθρα του «σκληρού πυρήνα» του νομοσχεδίου όπως για τα ζητήματα των απεργιών, των υπερωριών και της ελαστικοποίησης των σχέσεων και των ωρών εργασίας με ατομική διευθέτηση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη μέσω ατομικών συμβάσεων, των αλλαγων στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, της Κυριακάτικης λειτουργίας επιπλέον κλάδων και της αποδυνάμωσης των συλλογικών συμβάσεων.
Αντίθετα υπερψήφισε άρθρα, όπως εκείνα για τις πατρικές άδειες και τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, που αφορούν κοινοτικές οδηγίες. Το ΚΚΕ καταψήφισε όλες τις διατάξεις, απορρίπτοντας στο σύνολό του το νομοσχέδιο.
Τα πυρά όλων των αρχηγών της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά κατά τη διάρκεια των ομιλιών.
Μητσοτάκης: Φιλεργατικό το νομοσχέδιο
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι «με το εργασιακό νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης», σημειώνοντας παράλληλα, πως «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».
Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, αλλά και «χρέος προς τη νέα γενιά για καλύτερες δουλειές», ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις «δέκα τολμηρές τομές» του νομοσχεδίου που «θωρακίζουν τους εργαζόμενους», όπως είπε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για τομές που «βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης». Επίσης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα του άρθρα του νομοσχεδίου.
Μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Αναφερόμενος στις απεργίες, και επιμένοντας στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού παράλληλα με την ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, είπε πως αυτές «γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών» και μίλησε περί «κανόνων στη ζούγκλας». Χαρακτήρισε μάλιστα όσους αμφισβητούν το νομοσχέδιο ως οπαδούς «της συντήρησης και της καθήλωσης». «Το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον», είπε. Υποστήριξε δε πως είναι ψέματα όσα αναφέρονται για τις απλήρωτες υπερωρίες και για το ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου με ατομική σύμβαση οδηγεί σε κατάργηση του οκτάωρου.
Τσίπρας: «Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση»
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, τοποθετούμενος ενώπιον της Ολομέλειας επί του εργασιακού νομοσχεδίου. «Αρχιερέα του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίζοντας σημείωσε:«Δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της κοινωνίας. Εκτίθεστε. Δεν είναι εύκολο σήμερα να κρύψεις αλήθειες. Μάταια, προσπαθείτε να κρύψετε την αλήθεια».
Καταλόγισε στην κυβέρνηση «προπαγάνδα και ασύστολα ψεύδη» για την υπεράσπιση του νομοσχεδίου. «Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε θεμελιώδη λίθο του καθεστώτος που οικοδομεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και της κοινωνίας που οραματίζονται, το εργασιακό νομοσχέδιο. «Και ποια είναι η μεθοδολογία, η τεχνική για να στηρίξετε το θεμέλιο λίθο σας; Η πρώτη τεχνική είναι η προπαγάνδα και η διαφήμιση με ασύστολα ψεύδη του νομοσχεδίου. Το εμφανίζετε όχι απλώς αναπτυξιακό αλλά και ως φιλεργατικό. Ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση» υπογράμμισε.
Γεννηματά: νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα
Μιλώντας στην Ολομέλεια, η κ. Γεννηματά υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:
- αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
- διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο.
- η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται.
- οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως.
Κουτσούμπας: H κυβέρνηση φοβάται τους εργαζόμενους
«Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.
«Το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της ΝΔ επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως… » πρόσθεσε.
Βαρουφάκης: Αντίστροφος αλχημιστής ο Χατζηδάκης
Είστε στην πρωτοπορία μιας κυβέρνησης αντίστροφων αλχημιστών» δήλωσε ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη «Χρυσό να πιάνατε στα χέρια σας κάρβουνο θα τον κάνατε. Όχι από ανικανότητα αλλά επειδή αυτή είναι η αποστολή σας».
«Δεν είστε ο πρώτος υπουργός εργασίας που κλήθηκε να κάνει αυτό που κάνετε σήμερα. Το βλέπουμε μια δεκαετία το έργο. Σαν τους καταδρομείς που ακολουθούν το βαρύ πυροβολικό και την αεροπορία της τρόικας, έτσι κι εσείς έρχεστε να γκρεμίσετε ό,τι έμεινε όρθιο από τα οχυρωματικά έργα υπέρ των εργαζόμενων. Κατεδαφιστές ερειπίων είστε».
Βελόπουλος: “Το νομοσχέδιο είναι ασύμβατο γεμάτο λάθη”
«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου την εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, κατάργηση αργίας της Κυριακής, κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και επιβράβευση της απεργοσπασίας» υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν επιβάλλονται σε μία κοινωνία που χειμάζεται, που πένεται, που έχει δει 600.000 παιδιά να φεύγουν από την χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό».
«Το νομοσχέδιο είναι ασύμβατο γεμάτο λάθη», συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και επικαλέστηκε την έκθεση της επιτροπής της Βουλής, ενω αναφέρθηκε σε σημεία του σχεδίου νόμου εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του.