Υπάρχει ένα «σάιτ γνωριμιών» που απευθύνεται σε… γορίλες
Ο Μπαράκα, ένας μεγαλόσωμος γορίλλας αργυρόκαρδου, δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από την δωδεκάχρονη Calaya όταν εκείνη έφτασε στον Εθνικό ζωολογικό κήπο της Ουάσιγκτον, από το Σιάτλ. Ο “ερωτιάρης” Μπαράκα, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη δύο θηλυκά στην οικογένειά του, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ελκυστική Calaya, όπως ανέφερε ο Becky Malinsky, ο υπεύθυνος για τα πρωτεύοντα του ζωολογικού κήπου. “Ήταν σε καραντίνα για τριάντα ημέρες, αλλά υπήρχε η δυνατότητα οπτικής επαφής. Ήθελε να την κοιτάζει όλη την ημέρα,ήταν ερωτοχτυπημένος εξ΄αρχής.”
Μέσα σε μια περίπου ώρα κατά την οποία συνυπήρξαν στο ίδιο δωμάτιο οι δύο γορίλες, ζευγαρώθηκαν. Το γεγονός όμως ότι ταίριαξαν τόσο εύκολα μεταξύ τους, δεν ήταν τυχαίο. Η συγκεκριμένη γνωριμία και το μετέπειτα ζευγάρωμα, βρίσκονταν επί χρόνια σε εξέλιξη και οφείλονται στο αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου αλγορίθμου μέσω του οποίου αποδεικνύεται ποιοι γορίλες ταιριάζουν μεταξύ τους. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος ενδέχεται να είναι ακόμη πιο αξιόπιστος κι από τις σελίδες γνωριμιών που απευθύνονται σε ανθρώπους, και σίγουρα πιο λεπτομερής κι αναλυτικός.
Το συγκεκριμένο «σάιτ» γνωριμιών για τους γορίλες, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση και τη διαιώνιση του είδους, το οποίο μάλιστα θεωρείται επισήμως ως κρίσιμα απειλούμενο υπό εξαφάνιση. Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει εξαφανιστεί το 60 με 70 τοις εκατό των γοριλών των δυτικών πεδιάδων. Η επιδημία Ebola, εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού τους-δεκάδες χιλιάδες δηλαδή εξ’ αυτών-στο φυσικό περιβάλλον τους. Σε ολόκληρη την λεκάνη Congo της Κεντρικής Αφρικής, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους γορίλες αποτελούν οι άνθρωποι που τους κυνηγούν για το κρέας τους αλλά και με σκοπό να τους χρησιμοποιήσουν ως τρόπαια.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νόμοι κατά της λαθροθηρίας, χιλιάδες γορίλες σκοτώνονται κάθε χρόνο, ακόμη και σε προσταευόμενες περιοχές κι εθνικά πάρκα, λόγω των περιορισμένων πόρων που διατίθενται για να επιτευχθεί η επιβολή αυτών. Οι εκτεταμένες καλλιέργειες και οι φυτείες φοινικέλαιου καταστρέφουν όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό τους φυσικούς τους οικότοπους.