Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.12.2024

Οι ΗΠΑ αξιώνουν την αποπομπή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε μάλιστα τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να μιμηθούν την Ουάσινγκτον και να επιβάλλουν οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Καράκας.
Οι ΗΠΑ αξιώνουν την αποπομπή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απαίτησε τη Δευτέρα την αποπομπή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), κατηγορώντας το Καράκας ότι παραβαίνει από τους δημοκρατικούς κανόνες, με την υποστήριξη άλλων έξι σημαινουσών χωρών του θεσμού, που εισηγήθηκαν την έναρξη της διαδικασίας αυτής.

   Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΑΚ στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επανέλαβε αυτή την αμερικανική αξίωση, η οποία προβλέπεται κατά τον ίδιο από τη διαμερικανική δημοκρατική Χάρτα «όταν ένα κράτος μέλος» του ΟΑΚ «ανατρέπει με αντισυνταγματικό τρόπο τη δημοκρατική τάξη».

   Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε ήδη διατυπώσει αυτή την αξίωση πριν από τις προεδρικές εκλογές της 20ής Μαΐου, που κέρδισε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αλλά η Ουάσινγκτον καταδίκασε κάνοντας λόγο για «φάρσα».

   «Αυτή η προσωρινή αποπομπή δεν είναι αυτοσκοπός», είπε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΑΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαδούρο ότι «κατεδαφίζει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα. «Αλλά θα επιδείξει συνέπεια έργων και λόγων του ΟΑΚ , στέλνοντας ένα σθεναρό μήνυμα στο καθεστώς Μαδούρο: μόνο οι αληθινές εκλογές θα επιτρέψουν στην κυβέρνησή σας να συμμετέχει στην κοινότητα των εθνών».

   Σχέδιο απόφασης που πρότειναν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή και το Περού απαιτεί εξάλλου από τις άλλες χώρες μέλη του ΟΑΚ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα, που κρίνει πως ήταν «αντισυνταγματικές».

   Οι επτά χώρες αυτές, ανάμεσα στις ισχυρότερες στον οργανισμό, εισηγούνται να τεθούν σε εφαρμογή «οι μηχανισμοί για την διάσωση και την υπεράσπιση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», «σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της διαμερικανικής δημοκρατικής Χάρτας». Αυτό στο οποίο αναφέρονται με τη συγκεκριμένη διατύπωση είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αποπομπής.

   Σύμφωνα με το Άρθρο 21 αυτού του κειμένου, μια έκτακτη γενική συνέλευση των 35 χωρών-μελών του ΟΑΚ μπορεί να αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής μιας χώρας.

   Ο αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε εξάλλου τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να μιμηθούν την Ουάσινγκτον και να επιβάλλουν οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Καράκας.

   «Πρέπει να έχουμε μια ήπειρο χωρίς δικτατορίες», υπερθεμάτισε ο γενικός γραμματέας του ΟΑΚ, ο Λουίς Αλμάγκρο, εξαιρετικά σφοδρός επικριτής του Νικολάς Μαδούρο.

   Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, παρών στη συνέλευση, αντέτεινε ότι η κατάσταση στη χώρα του παρουσιάστηκε με τελείως παραμορφωτικό, «απατηλό τρόπο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.