Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο

Με κεντρικό σύνθημα «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», γιορτάζεται σήμερα, μαζί με 160 χώρες σε όλο τον κόσμο, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο

Με στόχο την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους, η ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα του χρόνου, από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σωστή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα από τους νέους, καθίσταται όλο και πιο σημαντική, καθώς παιδιά και έφηβοι είναι οι σημαντικότεροι διαμορφωτές του διαδικτύου σήμερα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνα, δεν είναι ακόμα σαφές αν τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα κάνουν τους έφηβους περισσότερο ή λιγότερο κοινωνικούς. Μάλιστα, μέσω των δικτύων αυτών δημιουργείται η δυνατότητα να καθρεφτίζονται και να μεγιστοποιούνται υπάρχουσες τάσεις ή κλίσεις, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Πέτρος Ρούσσος.

Εξάλλου, όπως αλλάζει ο κόσμος με την τεχνολογία, αλλάζει και το σχολείο. Έτσι, μπαίνουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες στην τάξη: περιβάλλοντα εικονικής μάθησης, εκπαιδευτικές εφαρμογές κινητών, μάθηση βασισμένη στα παιχνίδια, μαζικά ελεύθερα διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs).

Επίσης, όλο και περισσότερο, μέσω της χρήσης του διαδικτύου, εξαπλώνεται μια κοινή κουλτούρα, οι νέοι αποκτούν τα ίδια πρότυπα, αλλά αντιμετωπίζουν και τους ίδιους κινδύνους. Έτσι, καθίσταται σημαντικό να υπάρχουν κοινές προσπάθειες από τις χώρες για την αντιμετώπισή τους.

Τα «εργαλεία» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Με την ανάπτυξη τριών «εργαλείων», το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου είναι στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης, βοήθειας και υποστήριξης των μικρών και μεγάλων χρηστών του διαδικτύου. Πρώτα, με την ανάπτυξη του κόμβου www.saferinternet4kids.gr, όπου υπάρχει και συνεχώς ανανεώνεται υλικό για την ασφαλή και ποιοτική χρήση του διαδικτύου, όπως συμβουλές, εκπαιδευτικό υλικό για σχολεία, animated video για παιδιά και webinars (διαδικτυακά σεμινάρια).

Στη συνέχεια, υπάρχει η συμβουλευτική γραμμή βοήθειας, Ηelp-line (2106007686), όπου εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των παιχνιδιών. Η γραμμή απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι κλήσεις που δέχεται αφορούν κυρίως εξάρτηση από το διαδίκτυο και διαδικτυακό εκφοβισμό.

Ακόμη, σημαντικό έργο επιτελεί η ανοικτή γραμμή καταγγελιών, www.safeline.gr, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με την Αρχή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με την Interpol. Η Safe line δέχεται κατά προτεραιότητα καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου. Συνολικά, οι καταγγελίες που δέχεται φτάνουν τις 4.000 ετησίως.

Τέλος, όσον αφορά τον ψηφιακό εκβιασμό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι απαιτεί προσεκτικό χειρισμό και ότι μερικές φορές οι ενήλικες μπορούν να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο. Έτσι, γονείς και εκπαιδευτικοί, μπορούν να πάρουν πληροφορίες στο www.esafetylabel.eu, για το πώς μπορούν να αναγνωρίσουν μια τέτοια κατάσταση και να την αντιμετωπίσουν.

Τι πρέπει να θυμόμαστε, όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Όπως κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές, έτσι και το διαδίκτυο: Μπορεί να είναι μέσο ανάπτυξης και υπέρβασης δυσκολιών και διάχυσης της γνώσης, αλλά μπορεί να γίνει και μέσο απομόνωσης και κινδύνων. Θα έλεγε κανείς ότι το να μην προσέχουμε χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, είναι σαν να οδηγούμε σε καλούς δρόμους, χωρίς να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Έτσι, μερικές συμβουλές για την ορθή χρήση του διαδικτύου και των αγαπημένων μας ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είμαστε ασφαλείς «σερφάροντας», είναι οι εξής:

– Προσέχουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου στα κοινωνικά δίκτυα. Προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη βλέπει ο οποιοσδήποτε το προφίλ ή τις φωτογραφίες μας.

– Είμαστε προσεκτικοί ποιους αποδεχόμαστε ως «φίλους» και με ποιους μιλάμε στο διαδίκτυο. Οι φίλοι των φίλων μας είναι πραγματικοί μας φίλοι; Επιλέγουμε ποιους κάνουμε φίλους στο διαδίκτυο. Εάν έχουμε πολλούς φίλους στο διαδίκτυο δε σημαίνει ότι είμαστε διάσημοι.

– Σκεφτόμαστε πριν αναρτήσουμε και μοιραστούμε προσωπικό περιεχόμενο, δικό μας ή κάποιου άλλου στο διαδίκτυο.

– Θυμόμαστε πάντα ότι είναι εύκολο στο διαδίκτυο να πει κάποιος ψέματα για το ποιος πραγματικά είναι.

– Δεν ανταλλάσσουμε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν να μείνουν για πάντα στο διαδίκτυο και να διανεμηθούν στον οποιονδήποτε.

Διαβάστε εδώ συμβουλές της Google για να κρατήσετε ασφαλή τα δεδομένα σας.

Μαθητικοί διαγωνισμοί

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, απονεμήθηκαν τα βραβεία των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών, που διοργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το ΕΚΑΔ, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Τη βράβευση έκανε η πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Νατάσσα Μποφίλιου. Συνολικά, στους τρεις διαγωνισμούς, συμμετείχαν 350 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια και οι δημιουργίες των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθιστώντας τη ψηφοφορία για την ανάδειξη των νικητών, πολύ δύσκολη διαδικασία.

Τα έργα των μαθητών που βραβεύτηκαν καθώς και όλες οι συμμετοχές, είναι αναρτημένα στη διεύθυνση: http://saferinternet4kids.gr/apotelesmata. 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.