Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.12.2024

Υεμένη: Οι Χούτι κατέλαβαν όρος στρατηγικής σημασίας στη μάχη για τον έλεγχο της Μάριμπ

Zητούν την άρση του εναέριου και θαλάσσιου αποκλεισμού ως προϋπόθεση για εκεχειρία.
Υεμένη: Οι Χούτι κατέλαβαν όρος στρατηγικής σημασίας στη μάχη για τον έλεγχο της Μάριμπ

Οι Χούτι κατέλαβαν ένα όρος στα περίχωρα της Μάριμπ, του τελευταίου προπυργίου της κυβέρνησης της Υεμένης στο βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες, μια μεγάλη νίκη στη μάχη για την κατάληψη της στρατηγικής αυτής πόλης

Οι αντάρτες «έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το όρος Χίλαν πάνω από τη Μάριμπ έπειτα από μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες» μαχητές, επεσήμανε αξιωματούχος των κυβερνητικών δυνάμεων.

Έπειτα από περισσότερα από έξι χρόνια πόλεμου οι Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν στις 8 Φεβρουαρίου επιχείρηση για την κατάληψη της επαρχίας Μάριμπ, όπου βρίσκονται μεγάλες πετρελαιοπηγές. Αιματηρές μάχες μαίνονται μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών στρατευμάτων που στηρίζονται από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Η απώλεια της στρατηγικής αυτής θέσης αποτελεί «άμεση απειλή για την πρώτη γραμμή άμυνας της Μάριμπ», δήλωσε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι Χούτι «έκοψαν την αλυσίδα ανεφοδιασμού σε κάποια μέτωπα» και πλέον οι μάχες μαίνονται δυτικά της πόλης.

Η Μάριμπ «βρίσκεται σε κίνδυνο», τόνισε ο αξιωματούχος αυτός.

Η κατάληψη της πόλης θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τις κυβερνητικές δυνάμεις και τη Σαουδική Αραβία που τις στηρίζει.

Χθες Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε «την κλιμάκωση» των ένοπλων συγκρούσεων γύρω από τη Μάριμπ, ενώ προειδοποίησε για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Υεμένη που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

Η μάχη της Μάριμπ «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους και απειλεί τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση, σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα ενώνεται ολοένα και περισσότερο με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Άρση του θαλάσσιου και εναέριου αποκλεισμού

Στο μεταξύ οι Χούτι ζήτησαν να αρθεί ο θαλάσσιος και εναέριος αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στην Υεμένη από τη Σαουδική Αραβία, θέτοντας το ως όρο για να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.

Ο αραβικός συνασπισμός που επεμβαίνει στην εμπόλεμη χώρα από τον Μάρτιο του 2015 στηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις έχει επιβάλει θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό με στόχο να εμποδίσει την εισαγωγή στην Υεμένη παρανόμως όπλων από το Ιράν.

«Μας ζητάτε πλήρη εκεχειρία. Το πρώτο στάδιο είναι να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια και στη συνέχεια να προχωρήσουμε προς μιας διαδικασία στρατηγικής εκεχειρίας που θα περιλαμβάνει την αναστολή των αεροπορικών επιδρομών (του συνασπισμού), των πυραύλων και των drones», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, εκπρόσωπος των Χούτι σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το al Jazzera την Τετάρτη το βράδυ.

Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αποκλεισμός περιπλέκει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από την οποία εξαρτάται το 80% του πληθυσμού της Υεμένης. Όμως και οι Χούτι κατηγορούνται ότι εμποδίζουν τη διανομή της βοήθειας.

Στις αρχές Μαρτίου ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του για πλήρη εκεχειρία και την έναρξη πολιτικού διαλόγου.

Μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ η Ουάσινγκτον προσπαθεί να τερματίσει τη σύγκρουση. Ο Αμπντελσαλάμ διέψευσε οποιαδήποτε «άμεση συνάντηση» με Αμερικανούς αξιωματούχους, όμως δήλωσε ότι οι Χούτι «δεν έχουν κανένα πρόβλημα» να συζητήσουν μαζί τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντάρτες δεν έχουν λάβει κανένα «νέο σχέδιο» από την Ουάσινγκτον, όμως «τις τελευταίες ημέρες έχουν λάβει μερικές νέες ιδέες και υπέβαλαν και τις δικές τους προτάσεις».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.