Οι Membranes έρχονται στην Αθήνα για να της δώσουν λίγο ακόμα post punk
Όταν μία ιστορική μπάντα διαλύεται στο ζενίθ της καριέρας της αυτό – κατά μία έννοια – σημαίνει ότι τα μέλη της απολαμβάνουν την υστεροφημία τους ενώ βρίσκονται εν ζωή. Σε αυτή την περίπτωση η μπάντα έχει την δυνατότητα να επανενωθεί (όχι βέβαια για να αλλάξει την ιστορία της, αυτή έχει ήδη γραφτεί). Το προτέρημα είναι ότι μπορεί και συνεχίζει να αμφισβητεί σε μια καινούρια εποχή, απαντώντας σε όλα τα υποερωτήματα της ιστορίας του τότε και δημιουργώντας στην ιστορία του σήμερα. 26 χρόνια μετά, το 2015, οι Membranes ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους, με νέα σύνθεση, κυκλοφορώντας το εξαιρετικό και πρώτο σε πωλήσεις τους “Order Dark Matter/Dark Energy here”, του οποίου οι κριτικοί έκαναν λόγο για έναν από της καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Τον αμέσως επόμενο χρόνο (2016) ακολούθησε το “Inner Space / Outer Space”, φτάνοντας στον Ιούνιο του 2019 με το νέο τους δίσκο “What Nature Gives / Nature Takes Away”. Και στα τρία άλμπουμ τους, πέραν του post-punk ήχου που τα χαρακτηρίζει, έχει γίνει μία άρτια πρόσμιξη μουσικών στυλ ψυχεδέλειας, dub, drone και krautrock.
Ας πάρουμε όμως λιγάκι τα πράγματα από την αρχή…
Ήταν λίγο πριν την δύση της δεκαετίας του ’70 όταν, στο βροχερό Μπλάκπουλ της Αγγλίας, σχηματίστηκαν, μία από τις ιστορικότερες μπάντες, οι Membranes. Φαινόταν πως αδημονούσαν, όπως άλλωστε προστάζει η νιότη της κάθε εποχής, για την ανατολή των 80’s, φωτίζοντας με την δική τους ξεχωριστή λάμψη νέα μονοπάτια της punk διαδρομής, φτάνοντας το post-punk στα όρια της καλλιτεχνικής τρέλας. Την εποχή εκείνη κύριοι εκφραστές του συγκεκριμένου είδους ήταν οι The Fall, Birthday Party, Einsturzende Neubauten. Μαζί με τους Membranes αναμόρφωσαν αισθητικά το post-punk, συνδυάζοντας όλα τα στοιχεία της φύσης, όπως ο θόρυβος και η ομορφιά, ο όχλος με την απόλυτη σιωπή, μαζί με εκείνα τα στοιχεία της δικής τους πραγματικότητας από όπου πηγάζει ο λυρισμός της ποίησής τους, καθοδηγούμενος υπό το βλέμμα νέων σκοτεινών ήχων ως καίριο σημείο των επιρροών τους.
Οι Membranes σε όλη την διάρκεια της δεκαετίας του ’80, ήταν ευρέως γνωστοί σε όλη την Ευρώπη – γνωστή και η αγάπη του αείμνηστου ραδιοφωνικού παραγωγού John Peel προς αυτούς – αλλά και την Αμερική, καθώς σε περιοδείες τους μοιράζονταν την σκηνή με την αβάν γκαρντ του θορύβου. Έπαιξαν μαζί με πρωτοποριακές μπάντες της εποχής όπως οι Big Black και οι Sonic Youth, με τους τελευταίους μάλιστα να μην κρύβουν ότι έχουν εμπνευστεί από τους Membranes . Η μπάντα, όμως, στα πρώιμα χρόνια της δεν επηρέασε μουσικά μόνο τους Sonic Youth, αλλά και σχήματα όπως οι Mercury Rev, Clint Mansell, Flaming Lips, αλλά και My Bloody Valentine, οι οποίοι – εκτός από επιμελητές του All Tomorrow’s Parties (ATP) Festival – ήταν και η αφορμή για την επανένωση των Membranes όταν τους κάλεσαν να σχηματιστούν και να λάβουν μέρος στο ATP Festival το 2009. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ενθουσιώδης, οι κριτικές εκστατικές και κάπως έτσι ο John Robb και η παρέα του ξαναβγήκαν στο δρόμο.
Δισκογραφικά, πριν από την επανασύνδεση τους, κυκλοφόρησαν 6 άλμπουμ “Crack House” “The Gift of Life” “Giant Songs Of Love And Fury” ,“Kiss Ass… Godhead!”, “To Slay The Rock Pig”, μέσα σε μια επταετία, με πάρα πολλά singles στο ενεργητικό τους, πράγμα που τους έκανε μία από τις πιο δημιουργικές μπάντες την δεκαετία των 80’s.
Η ηγετική μορφή των Membranes δεν είναι άλλη από τον αεικίνητο μπασίστα και τραγουδιστή John Robb, όπου μετά τη διάλυση της μπάντας, εκτός του ότι ήταν ενεργό μέλος των Goldblade, ανέδειξε το ταλέντο του ως δεινός μουσικός δημοσιογράφος (αρθρογράφος σε Guardian, Independent, The Observer κ.α.), ως συγγραφέας (έγραψε την βιογραφία των Stone Roses και όχι μόνο) και διαχειριστής της διάσημης πλέον ιστοσελίδας Louder Than War. Ο John Robb ήταν εκείνος που έδωσε τον όρο “britpop” στη Βρετανική εναλλακτική μουσική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες με κύρια θεματολογία το πανκ, σε σημείο να ανταλλάξει απόψεις με επιστήμονες φυσικούς του CERN, με τη βοήθεια των οποίων έγραψε τον πιο πετυχημένο δίσκο του συγκροτήματος το “Order Dark Matter/Dark Energy here”. Ο John Robb υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων το μπάσο του και δηλώνει ότι “το μπάσο είναι το μουσικό όργανο που οδηγεί το κάθε κομμάτι”.
Η Primitive Music δίνει ραντεβού με την ιστορία, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, στο Temple Athens, όπου ο “διανοητής” της πανκ John Robb με τους Membranes θα παρουσιάσουν το νέο τους δισκογραφικό πόνημα με τραγούδια από το μακρινό παρελθόν, αλλά και της πρόσφατης επανασύνδεσής τους.
‘One of the albums of the year. Very few rock bands, new or old, reformed or not have done an album as good as Dark Matter/Dark Energy in 2015.’ The Quietus
‘An extraordinary comeback’ the NME
‘Exciting and angular, their first album for 26 years actually pretty good’ Q
‘What an ace comeback after 26 years! Truly amazing adventure into sound.’ Subba Culture website
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020
Temple Athens, Ιάκχου 17, Γκάζι
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Προπώληση: 15€
Viva: https://www.viva.gr/tickets/music/temple/the-membranes-plus-spinners/?fbclid=IwAR1nho_HKDddHRWWK_OEQ41HPvzW9BRd16aaGOGQn8W_7tqJmkUh1O_nqac
Ταμείο: 18€
Φυσικά Σημεία Προπώλησης:
Syd records : Θεμιστοκλέους 86, Αθήνα
Sound Effect Records : Σπ. Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου
Rhythm Records : Εμμ. Μπενάκη 74, Αθήνα