Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.12.2024

Οι φύλακες της φύσης: Περιβαλλοντικές… περιπολίες προκειμένου να αποτρέψουν περιστατικά ρύπανσης

Εθελοντές προστατεύουν την περιοχή τους και να αναδεικνύουν τις μοναδικές ομορφιές της φύσης, «επαναχαράσσοντας» μονοπάτια μέσα σε υγροτόπους.
Οι φύλακες της φύσης: Περιβαλλοντικές… περιπολίες προκειμένου να αποτρέψουν περιστατικά ρύπανσης

Η ομάδα «Εχεδώρου φύσις» έχει αναλάβει ενεργό δράση με αφετηρία το Καλοχώρι. Τα μέλη της ομάδας έχουν καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες να περιφρουρήσουν τον παράκτιο υγρότοπο της προστατευόμενης λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου από εναποθέσεις μπαζών και σκουπιδιών που αποτελούσαν, εδώ και χρόνια, γνώριμη απωθητική εικόνα και να «συστήσουν» εκ νέου την περιοχή τους στους κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, ελέω κορονοϊού, αναζητούν πλέον κοντινές αποδράσεις στη φύση. Βλέπουν μάλιστα τον τελευταίο χρόνο να αυξάνονται κατακόρυφα οι επισκέψεις στην περιοχή τους, με τον Κόκκινο Δρόμο, δηλαδή τον δρόμο με το χαρακτηριστικό χρώμα που οδηγεί στο παράκτιο μέτωπο του Καλοχωρίου διαμέσου της λιμνοθάλασσας, να «πλημμυρίζει» τα Σαββατοκύριακα από κόσμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

«Τον δρόμο αυτόν με την κεραμιδόσκονη, μήκους ενός χιλιομέτρου, που έγινε πριν από μερικά χρόνια, μπορούν να τον διαβούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και 1500 άτομα που έρχονται για βόλτα από κοντινές περιοχές. Σκεφτείτε άλλωστε ότι η απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι το Καλοχώρι είναι οδικώς περίπου 10 χιλιόμετρα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της ομάδας «Εχεδώρου φύσις» Γιάννης Καρακούσης, διευκρινίζοντας ότι ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής είναι 17 χιλιόμετρα που προσφέρονται για ποδηλασία ή περπάτημα.

Ο Κόκκινος Δρόμος, απαξιωμένος πριν από λίγα χρόνια, υπέστη φθορές που τις αποκατέστησαν σταδιακά οι εθελοντές της ομάδας. Πλέον, γνωρίζει μεγάλες δόξες τον τελευταίο χρόνο καθώς προσφέρει υπέροχες εικόνες στους επισκέπτες και μια κοντινή διέξοδο σ’ ένα φυσικό τοπίο «πλημμυρισμένο» από τον Γαλλικό ποταμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Αυτοσχέδιες κατασκευές για τα σκουπίδια

Εξαιτίας της πίεσης που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στο σημείο από πληθώρα επισκεπτών, οι εθελοντές της ομάδας αλλά και κάτοικοι του Καλοχωρίου, διαπίστωσαν ότι φεύγοντας πολλοί, άφηναν πίσω τους απορρίμματα.

«Σκεφτήκαμε λοιπόν να κάνουμε αυτοσχέδιες βάσεις με μεγάλους σάκους απορριμμάτων και ένα σημείο δίπλα με μικρές σακούλες και γάντια μίας χρήσης ώστε στη βόλτα του, ο καθένας να πάρει και να πετάξει τα σκουπίδια, βοηθώντας το περιβάλλον. Αν και έχουμε μόλις λίγες μέρες που τα τοποθετήσαμε, διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος “αγκάλιασε” την προσπάθειά μας, ανταποκρίνεται και οι κάδοι γεμίζουν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της ομάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Η περιοχή και οι χιλιάδες φτερωτοί επισκέπτες της αποτελούν σημαντικό δέλεαρ και για μεγάλο αριθμό φωτογράφων άγριας φύσης, οι οποίοι, σύμφωνα με τους εθελοντές, έρχονται τακτικά και παραμένουν κρυμμένοι επί ώρες προσδοκώντας ένα μοναδικό καρέ.

«Ωστόσο, επειδή πολλοί φωτογράφοι αλλά και άλλοι επισκέπτες, αφήνουν επί ώρες τα αυτοκίνητά τους σε ερημικά σημεία, έχουν σημειωθεί κλοπές από αγνώστους που σπάνε τα τζάμια των ΙΧ και αφαιρούν ό,τι βρουν μέσα», λένε οι εθελοντές, οι οποίοι έχουν ζητήσει να ενταθεί η αστυνόμευση και συμβουλεύουν τους επισκέπτες να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους μέσα στο Καλοχώρι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Το μονοπάτι του Γαλλικού με τις κατεστραμμένες γέφυρες

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η εθελοντική ομάδα «Εχεδώρου φύσις» είναι να αναβιώσει και να ξαναδημιουργήσει τις υποδομές στο μονοπάτι του Γαλλικού ποταμού για να μπορούν όλοι να «χαθούν» στον υγρότοπο.

«Είναι ένα μονοπάτι πολύ όμορφο, που περνάει από πολλά σημεία του Γαλλικού, τα οποία έχουν πολλές εναλλαγές. Το μονοπάτι, τα τελευταία χρόνια γέμισε από σκουπίδια και μπάζα, οι υποδομές του καταστράφηκαν και τα γεφυράκια του έχουν πάθει σοβαρές ζημιές στο πέρασμα του χρόνου. Η ομάδα, τους τελευταίους μήνες, έχει ξεκινήσει να συντηρεί το μονοπάτι, δημιουργώντας καλύτερες υποδομές ώστε κάποιος να μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια και άνεση και να χαρεί τη φύση του Γαλλικού Ποταμού», εξηγεί ο κ. Καρακούσης. Προσθέτει δε, ότι «το μεγάλο πλεονέκτημα του Γαλλικού είναι ότι διατηρεί τη φυσική του ροή και τα φυσικά του χαρακτηριστικά και δεν έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου πάρα πολλές αλλοιώσεις από τον άνθρωπο παρόλο που η πίεση, λόγω της γειτνίασης με μια μεγάλη πόλη, τη Θεσσαλονίκη, είναι πάρα πολύ σημαντική».

Για να είναι όμως προσβάσιμο όλο το μονοπάτι, μήκους 5 χιλιομέτρων, απαιτείται η αποκατάσταση των γεφυρών και κυρίως της πλωτής που βρίσκεται στις λίμνες του Φιλίππου.

«Από τις λίμνες αυτές περνάει το μονοπάτι που θέλουμε να συντηρήσουμε, όπως και τα 5-6 γεφυράκια. Το πιο σημαντικό όμως είναι το πλωτό γεφυράκι το όποιο έχει μεταφέρει ο άνεμος μερικά εκατοντάδες μέτρα παραπέρα, μέσα στη λίμνη, «κόβοντας» ουσιαστικά τη διαδρομή. Θέλουμε λοιπόν να το επαναφέρουμε στην αρχική του θέση με τη βοήθεια όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε η διαδρομή του Γαλλικού, μέσα στη φύση, σε υγρότοπους και σε σπάνιους βιότοπους, να είναι ολοκληρωμένη», τονίζει ο κ. Καρακούσης. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

«Εφόσον ολοκληρωθούν τα γεφυράκια», συνεχίζει, «η ομάδα θα ξεκινήσει να δημιουργήσει μια σήμανση ώστε κάποιος να αισθάνεται ασφαλής περπατώντας μέσα στη διαδρομή του Γαλλικού και να έχει πρόσβαση σε σημεία που ενδεχομένως να μην τα γνώριζε, αν δεν του τα επεδείκνυε η σήμανση».

Στην κατεύθυνση αυτή, εθελοντές της ομάδας «Εχεδώρου φύσις» έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Γιουτίκα, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι προγραμματίζεται μια σειρά δράσεων, με αφορμή και την 5η Ιουνίου που είναι Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Τους επιστρέφουν τα μπάζα!

Μεγάλη «πληγή» για ολόκληρη την προστατευόμενη περιοχή αποτελεί η παράνομη εναπόθεση μπαζών και σκουπιδιών, τακτική που έχει μετατρέψει τα μέλη της ομάδας σε… ντετέκτιβ αφού αναγκάζονται να αναζητούν τον αποστολέα τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες, στρώματα που προέρχονταν από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, επιστράφηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου να προβεί στην ενδεδειγμένη καταστροφή τους.

«Έχουμε λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σε δεκάδες περιπτώσεις ψάχνοντας μέσα στα σκουπίδια για παραστατικά που θα μας υποδείξουν τον ιδιοκτήτη τους. Αφού επικοινωνούμε μαζί τους, πετυχαίνουμε στο 60% των περιπτώσεων, να έρθουν να τα πάρουν», εξηγεί το μέλος της ομάδας «Εχεδώρου φύσις» Γιώργος Κωνσταντινίδης, εξηγώντας ότι πρόθεση της ομάδας «δεν είναι μόνο να καταγγέλλει αλλά να συμμετέχει στη λύση του προβλήματος».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.