Η επίκριση της Πιόνγκγιανγκ για τα “τεράστια, πυρηνικά στοιχεία” που μεταφέρουν οι ΗΠΑ στην περιοχή
Η ένταση έχει οξυνθεί μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον στη Συρία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για τα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, η οποία εξακολουθεί να πραγματοποιεί δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η πολιτική της «στρατηγικής υπομονής» τελείωσε.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ινστιτούτου για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «ειρήνη μέσω της ισχύος».
«Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.
«Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτει η ανακοίνωση.
Αύριο Σάββατο είναι η «Ημέρα του Ήλιου» για τη Βόρεια Κορέα, η 105η επέτειος από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους.
Η Κίνα, η μόνη σύμμαχος της Βόρειας Κορέα, η οποία όμως είναι αντίθετη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ, ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική επίλυση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
«Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να λύσει το θέμα», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.
Από την πλευρά του ο Τραμπ προειδοποίησε χθες ότι οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» με ή χωρίς την Κίνα.
Στο μεταξύ τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως θα λάβει όλες τις προφυλάξεις σχετικά με μια πιθανή νέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, η ιαπωνική κυβέρνηση συζήτησε μεταξύ άλλων πώς θα μπορέσει να απομακρύνει τους περίπου 57.000 Ιάπωνες που ζουν στη Νότια Κορέα, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει την πιθανή εισροή προσφύγων από τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων ενδέχεται να είναι πράκτορες και κατάσκοποι.
Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σχέδια για να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση στην κορεατική χερσόνησο από τον Φεβρουάριο, μετά τη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον Τραμπ.