Η ΕΕ είναι «έτοιμη» να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα πρέπει να μιλήσει” στους Ταλιμπάν “όσο πιο γρήγορα γίνεται”, επειδή οι τελευταίοι “έχουν κερδίσει τον πόλεμο” στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζόζεπ Μπόρελ, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη χώρα.
Συμπλήρωσε οτι η δυτική επέμβαση που είχε στόχο την οικοδόμηση ενός αφγανικού κράτους, απέτυχε.
“Οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει τον πόλεμο. Επομένως, θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, προκειμένου να ξεκινήσουμε ένα διάλογο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική καταστροφή” και “να αποτρέψουμε την επιστροφή μιας ξένης τρομοκρατικής παρουσίας” στο Αφγανιστάν , είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
“Δεν είπα ότι θα αναγνωρίσουμε τους Ταλιμπάν”, δήλωσε ο Μπόρελ στη συνέντευξη Τύπου. “Είπα μόνο ότι πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους για όλα, ακόμη και για να προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια. Ακόμα και για αυτό, πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους”.
Προτεραιότητα η απομάκρυνση με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας
«Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια», δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε, ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν.
Ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ φτάνουν περίπου τα 400 άτομα συν τις οικογένειές τους. Σημείωσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη. «Πρέπει να καλέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξε λέγοντας ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν», είπε, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.
Η ανακοίνωση
Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να σεβαστούν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να επιδιώξουν περαιτέρω μια ολοκληρωμένη, περιεκτική και διαρκή πολιτική λύση, τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Σημειώνει ότι «η προστασία και η προώθηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτών των προσπαθειών και οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίζονται και να μπορούν να συμβάλουν πλήρως σε αυτήν τη διαδικασία».
Αναφέρει ότι «η ΕΕ τονίζει τη μέγιστη σημασία της ασφάλειας όλων των πολιτών της ΕΕ στο Αφγανιστάν, καθώς και του τοπικού προσωπικού που εργάζεται για την ΕΕ ή τα κράτη μέλη. Μέσω ισχυρού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγγύηση της ασφάλειάς τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς απομάκρυνσης από τη χώρα του προσωπικού και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους τους Αφγανούς, των οποίων η ασφάλεια ενδέχεται τώρα να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της αρχικής δέσμευσής τους για τις κοινές μας αξίες».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων. Η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της, τα επιτεύγματα των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η περιφερειακή και διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται.
Η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν προσέφερε την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη μιας λύσης που θα εγγυόταν την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη στο Αφγανιστάν και στην περιοχή.
Η ΕΕ ζητεί την άμεση παύση κάθε μορφής βίας, την αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης και την προστασία και τον σεβασμό της ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας των πολιτών σε όλο το Αφγανιστάν. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές σε όλο το Αφγανιστάν».
«Μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διευθέτηση και μια διαρκής λύση στη σύγκρουση δεν πρέπει να καθοριστούν με τη βία, αλλά μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που βασίζονται στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα.
Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης και της αξιοποίησης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του αφγανικού λαού από το 2001, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγεία. Το Αφγανιστάν ως κράτος που υπογράφει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υποστηρίζει και να προωθεί τις αξίες, τα δικαιώματα και τις αρχές που κατοχυρώνονται σε αυτό και να τιμά τις διεθνείς του υποχρεώσεις».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον αφγανικό λαό βάσει των αναγκών και καλεί όλους τους φορείς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια σε Αφγανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού των εσωτερικά εκτοπισθέντων. Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις συνθήκες. Η ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης τους γείτονες του Αφγανιστάν στην αντιμετώπιση αρνητικών συνεπειών οι οποίες αναμένονται από την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών».