Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.12.2024

Οι διψασμένοι κάτοικοι της συριακής Χασάκα κατηγορούν την Άγκυρα ότι κλείνει τις βάνες της υδροδότησης

Η ανησυχία είναι ακόμη πιο ζωηρή καθώς 394 κρούσματα του κορονοϊού --από τα οποία 26 υπέκυψαν-- έχουν καταγραφεί στις κουρδικές ζώνες, από τα οποία δεκάδες στη Χασάκα.
Οι διψασμένοι κάτοικοι της συριακής Χασάκα κατηγορούν την Άγκυρα ότι κλείνει τις βάνες της υδροδότησης

Μπροστά στο σπίτι της στη βορειοανατολική Συρία, η Σεΐχα Μαζίντ αφηγείται πώς η ζωή της έγινε μια ατελείωτη αναζήτηση για νερό αφού η Τουρκία κατέλαβε τον σταθμό υδροδότησης που τροφοδοτεί την πόλη της.

«Περνώ τον χρόνο μου τρέχοντας πίσω από βυτιοφόρα», συνοψίζει η γυναίκα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λειψυδρία εδώ και μήνες στη Χασάκα, πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

«Μερικές φορές πρέπει να ζητώ νερό από τους γείτονές μου», προσθέτει.

Η ανησυχία είναι ακόμη πιο ζωηρή καθώς 394 κρούσματα του κορονοϊού –από τα οποία 26 υπέκυψαν– έχουν καταγραφεί στις κουρδικές ζώνες, από τα οποία δεκάδες στη Χασάκα.

Οι κάτοικοι της περιοχής πληρώνουν το τίμημα του νέου μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους Κούρδους.

Ο τουρκικός στρατός και οι σύροι βοηθητικοί του έχουν καταλάβει από το 2019 μια μεθοριακή ζώνη 120 χλμ. στη Συρία, στην οποία περιλαμβάνεται ο σταθμός Αλούκ, ο οποίος τροφοδοτεί με πόσιμο νερό 460.000 ανθρώπους.

Για τους κούρδους αξιωματούχους και τους αναλυτές, η Άγκυρα χρησιμοποιεί το νερό ως εργαλείο πίεσης ώστε να λαμβάνει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο παρέχεται από τους Κούρδους, στις ζώνες που κατέχει.

Η Τουρκία το διαψεύδει. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ακόμη στις 6 Αυγούστου πως έργα συντήρησης γίνονται στον σταθμό του Αλούκ και πως η Χάσακα υδροδοτείται κανονικά.

Όχι, απάντησαν οι Κούρδοι, κατακλύζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες και σχόλια με το hashtag «η δίψα στραγγαλίζει την Χασάκα».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της χρήσης του νερού για πολιτικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς σε βάρος των αμάχων.

Και ο ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Μάρτιο, προειδοποιώντας για σοβαρές υγειονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες.

Η Δαμασκός κατηγόρησε επίσης χθες, Δευτέρα, την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί το νερό ως «ένα όπλο εναντίον των σύρων αμάχων».

Τον Αύγουστο, οι βρύσες έμειναν στεγνές επί 21 ημέρες.

Η Άγκυρα έκλεισε τις βάνες οκτώ φορές από το φθινόπωρο, καταγγέλλουν οι Κούρδοι.

«Κατέχουν τα εδάφη μας και τώρα μας κόβουν το νερό», λέει ο 45χρονος Σαλέχ Φάταχ.

Όμως αυτή τη φορά οι Κουρδοι αποφάσισαν να απαντήσουν: στις 13 Αυγούστου έκοψαν το ρεύμα σ’αυτή την περιοχή, λέει η Αχίν Σουέιντ, συνδιευθύντρια της υπηρεσίας ενέργειας στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Τα δύο μέρη κατέληξαν να διαπραγματευθούν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας μια συμφωνία η οποία προέβλεπε την επιστροφή στην ομαλότητα ήδη από χθες στη Χασάκα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Νικολά Ερά, «η κατάληψη του σταθμού του Αλούκ ήταν ο ένας από τους κύριους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής εκστρατείας» του Οκτωβρίου 2019.

«Η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει το νερό ως μέσο πίεσης για να στρέψει τον τοπικό πληθυσμό (…) εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», της συμμαχίας που ελέγχουν οι κούρδοι μαχητές.

Και η ισορροπία δυνάμεων είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Άγκυρας, η οποία έχει τη «δυνατότητα να κόβει επ’ αόριστον το νερό σε περισσότερους από μισό εκατομμύρια ανθρώπους», εξηγεί ο Ερά.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.