Η Αγγλία επαναβεβαιώνει πως θεωρεί τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας – Αρνείται να επιστρέψει στη Βενεζουέλα τον χρυσό
Η κυβέρνηση της Βρετανίας επαναβεβαίωσε σήμερα πως θεωρεί τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, κίνηση με στόχο να αποκρουστεί η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας στο Καράκας να επαναπατρίσει ποσότητα χρυσού αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που φυλάσσεται στο Λονδίνο.
Δικηγόροι που εκπροσωπούν τον κ. Μαδούρο και τον κ. Γκουαϊδό θα προσέλθουν στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα σήμερα, στο πλαίσιο της μακράς διελκυστίνδας ανάμεσά τους για τον χρυσό, που αποτελεί περί το 15% των αποθεμάτων συναλλάγματος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε βαθιά οικονομική κρίση.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας επιχειρηματολογούν ότι η πώληση του χρυσού θα επιτρέψει να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού, να τονωθεί το σύστημα υγείας που υπέστη πλήγματα από την εξαετή οικονομική κρίση.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, στα θησαυροφυλάκια της οποίας φυλάσσεται ο χρυσός, αρνείται να τον παραδώσει, καθώς η βρετανική κυβέρνηση στις αρχές του 2019, μιμούμενη αυτή των ΗΠΑ και κατόπιν αρκετών δεκάδων χωρών ακόμη, αναγνώρισε τον κ. Γκουαϊδό ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας την εκλογική νίκη του Νικολάς Μαδούρο την αμέσως προηγούμενη χρονιά προϊόν νοθείας.
«Η κυβέρνηση του ΗΒ λέει με σαφήνεια πως ο Χουάν Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί από την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας από τον Φεβρουάριο του 2019 ως ο μοναδικός νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας», ανέφερε το Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωσή του, αφού προσκλήθηκε από το δικαστήριο να αποσαφηνίσει τη θέση του Λονδίνου ενόψει της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας.
Ο κ. Γκουαϊδό «είναι το μόνο πρόσωπο που αναγνωρίζεται πως έχει την εξουσία να ενεργεί εξ ονόματος της Βενεζουέλας ως αρχηγός του κράτους», πρόσθεσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως στη χώρα της Νότιας Αμερικής απαιτείται «ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία».
Η διένεξη για τον χρυσό ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, όταν ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη στην προεδρία με μια διαδικασία από την οποία το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης απείχε, καταγγέλλοντας νοθεία. Ο Μπόρις Τζόνσον, τότε υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ, διεμήνυε λίγο καιρό αργότερα πως θα χρειαζόταν «να πιέσουμε οικονομικά τη Βενεζουέλα».
Αντιμέτωπη με σειρά ολοένα επεκτεινόμενων κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας (ΚΤΒ) ενημέρωσε την Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) πως ήθελε να επαναπατρίσει 14 τόνους χρυσού που διατηρούσε αποθηκευμένους στα θησαυροφυλάκια της τελευταίας.
Στα τέλη του 2018 ο Καλίστο Ορτέγκα, ο πρόεδρος της ΚΤΒ, ταξίδεψε στο Λονδίνο για να συζητήσει το ζήτημα με την ΤτΑ, σύμφωνα με τον Σάρος Ζαϊουάλα, δικηγόρο του Λονδίνου που εκπροσωπεί το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Βενεζουέλας. Όμως τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας του ΗΒ είπαν στον κ. Ορτέγκα πως υπήρχε πρόβλημα με τη δικαιοδοσία του.
Τον Φεβρουάριο του 2019, η Βρετανία τάχθηκε υπέρ του Γκουαϊδό. Τον Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην ΚΤΒ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο τη χρησιμοποιούσε για να «λεηλατήσει» πόρους της Βενεζουέλας, ώστε να «πλουτίσουν διαφθαρμένοι άνθρωποι του καθεστώτος».
Πριν επιβληθούν οι κυρώσεις, η ΚΤΒ είχε αποπληρώσει διάφορες υποχρεώσεις της προς την Deutsche Bank, σύμφωνα με πρόσωπα ενημερωμένα σχετικά με τις συναλλαγές των δύο πλευρών. Αυτό είχε αποτέλεσμα 17 τόνοι χρυσού να επιστραφούν στον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας, αυξάνοντας την ποσότητά που διακρατούσε στους 31 τόνους, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των αποθεμάτων της χώρας σε χρυσό.
Οι κυρώσεις κατόπιν πυροδότησαν τον πρόωρο τερματισμό άλλων συμφωνιών πιστωτικών διευκολύνσεων μεταξύ της ΚΤΒ και της Deutsche Bank, με αποτέλεσμα να περιέλθει μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού στην κατοχή του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με χρονολόγιο που υπέβαλε η ομάδα των δικηγόρων του κ. Γκουαϊδό σε προηγούμενη αντιδικία.
Η ομάδα του κ. Γκουαϊδό ζητεί τα δικαστήρια του ΗΒ να αποφανθούν ποιος έχει τη δικαιοδοσία να εκπροσωπήσει την ΚΤΒ και να παραλάβει τον χρυσό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία η Βρετανία αποχώρησε επίσημα στις αρχές του χρόνου, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι αδυνατεί πλέον να αναγνωρίζει νομικά τον κ. Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, διότι απώλεσε το αξίωμα του προέδρου της Βουλής μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου – μολονότι οι Βρυξέλλες δεν αναγνώρισαν ως έγκυρη ούτε αυτήν τη διαδικασία.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)