Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Η Adhocracy της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών τιμήθηκε στην Ισπανία με το βραβείο ADI Culture Award 2016

Η έκθεση της Αθήνας εστίασε στην πράξη της κοινοποίησης ως κοινωνικού στοιχείου που επιτρέπει τη δημιουργία δικτύων και κοινοτήτων βασισμένων στην ανταλλαγή γνώσεων και πόρων.
Η Adhocracy της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών τιμήθηκε στην Ισπανία με το βραβείο ADI Culture Award 2016

Η έκθεση Adhocracy που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την προηγούμενη σαιζόν (29 Απριλίου – 4 Ιουλίου 2015) βραβεύτηκε στην Ισπανία με το ADI Culture Award 2016. Το βραβείο αυτό, που δίνεται για πρώτη φορά, αποτελεί επιβράβευση όχι μόνο της ίδιας της έκθεσης, αλλά και της ανοιχτής αυτής διαδικασίας στο σύνολό της.

Σχετικά με το βραβείο: Σκοπός του ADI Culture Award είναι να ενθαρρύνει τη δημόσια αναγνώριση εκείνων των πρότζεκτ, στα πεδία του design και του πολιτισμού, που βοηθούν στην προώθηση και τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού προϊόντων, κοινωνικά και εννοιολογικά, ή των πρότζεκτ που είναι χρήσιμα στην παροχή κινήτρων για διάλογο, ανταλλαγή ιδεών και δραστηριότητες σε αυτό τον τομέα.

Από το 1961, το ADI-FAD βραβεύει τα καλύτερα προϊόντα με τα Delta Awards, ενώ από το 1976 απονέμει τα ADI Medals στα καλύτερα πρότζεκτ αποφοίτων, στο πεδίο του βιομηχανικού σχεδιασμού. Το 2016 είναι η πρώτη χρονιά που απονέμονται τα ADI Culture Awards. Το ADI-FAD είναι τμήμα του FAD (Fostering Arts and Design, Προώθηση Τεχνών και Design), ενός ιδιωτικού, ανεξάρτητου και μη-κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει σκοπό την προώθηση του design και της αρχιτεκτονικής στην πολιτιστική και οικονομική ζωή μιας χώρας.

Η έκθεση Adhocracy της Αθήνας αποτελεί τη συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε στην 1η Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης το 2012, με την επιμέλεια του Joseph Grima και των βοηθών επιμελητών Ethel Baraona Pohl, Elian Stefa και Pelin Tan. Η Adhocracy έχει παρουσιαστεί επίσης στη Νέα Υόρκη (New Museum, 2013) και στο Λονδίνο (LimeWharf, 2013). Για την αθηναϊκή εκδοχή του Adhocracy συνεργάστηκε ως συν-επιμελητής ο Πάνος Δραγώνας και η έκθεση εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή πολυάριθμων Ελλήνων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, όπως είναι η Μαρία Παπαδημητρίου, η Βαλεντίνα Κάργα και η πλατφόρμα FabAthens που επιμελείται ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διενεργήθηκαν δύο Hackathons με θέμα το Urban Design Fiction, έλαβε χώρα ένα συνέδριο για την «κατασκευή αντικειμένων / δημιουργία των κοινών» και εκδόθηκε το Athens Adhocracy Reader το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν εδώ: http://adhocracy.athens.sgt.gr/publications/athens-book/.

Το πνεύμα της ίδιας της Adhocracy είναι μια πρόσκληση για δράση με στόχο να αλλάξουμε το σύστημα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουμε τα πράγματα. Αυτή η έκθεση, αγκαλιάζοντας το design ανοιχτού κώδικα, και ιδιαίτερα δίνοντας έμφαση στην ιδέα των κοινών αγαθών αναφορικά με τις παραγωγικές διαδικασίες, έχει μια μεγάλη πρόκληση: να είναι συνεπής στο σύνολό της. Όλα τα μέλη της ομάδας της Adhocracy, αποφάσισαν να δώσουν στην έκθεση έναν εν εξελίξει χαρακτήρα. Στη νέα και αναθεωρημένη εκδοχή της Adhocracy της Αθήνας, εστίασαν στην πράξη της κοινοποίησης ως κοινωνικού στοιχείου που επιτρέπει τη δημιουργία δικτύων και κοινοτήτων βασισμένων στην ανταλλαγή γνώσεων και πόρων. Γι’ αυτό, η ομάδα της Adhocracy χρησιμοποίησε μια άδεια Creative Commons 4.0 (CC BY 4.0) για ολόκληρη την έκθεση: για τις επιλογές των επιμελητών, για τα έργα (που έπρεπε να είναι ανοιχτού κώδικα), για το σχεδιασμό της έκθεσης και για τη γραφιστική της ταυτότητα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση
Χρήστος Ι. Καρράς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
dpr-barcelona (Ethel Baraona Pohl, César Reyes Nájera) και Pelin Tan

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πάνος Δραγώνας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Κωνσταντίνα Σουλιώτη

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΠΙΒΛΕΨΗ
Πάνος Δραγώνας και Βαρβάρα Χριστοπούλου

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.