Η 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού επανέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής
Μετά από έξι χρόνια απουσίας εξαιτίας της κρίσης, η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού, που συνδιοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής και το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, γίνεται πραγματικότητα το Σάββατο 22, την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 9:00 κάθε βράδυ, στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, όπου θα παρουσιαστεί το έργο συνολικά 10 ομάδων χορού.
«Η στήριξη της σύγχρονης ζωντανής δημιουργίας, αποτελεί σπουδαία πολιτική πράξη ευθύνης και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον. Η τέχνη εμπεριέχει την πνοή της ζωής, τη φλόγα της ανθρώπινης ψυχής. Η τέχνη έχει τη δύναμη να συνομιλεί με την κοινωνία. Σήμερα χρειαζόμαστε μια τέχνη με κοινωνική διεισδυτικότητα, που να καταδεικνύει τα ζητήματα και να θέτει ερωτήματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο χορογράφος Πέτρος Γάλλιας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.
Την ευγνωμοσύνη τους προς το Μέγαρο Μουσικής για την πραγματοποίηση της Πλατφόρμας, καθώς και προς την Κατερίνα Παναγοπούλου για την ευγενική χορηγία της, εξέφρασαν οι Έλληνες χορογράφοι, οι οποίοι μίλησαν για τα έργα τους που θα παρουσιαστούν στην τριήμερη «γιορτή» σύγχρονου χορού, με μια κοινή παρατήρηση: Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όντας δημιουργοί στην Ελλάδα. «Είμαστε για όγδοη συνεχή χρονιά αβοήθητοι, δεν χρηματοδοτείται καμία ομάδα χορού, ούτε καμία διοργάνωσή μας», ανέφερε ο κ. Γάλλιας, τονίζοντας, μαζί με τους υπόλοιπους χορογράφους, ότι «δεν πρόκειται για “γκρίνια”, αλλά για την πραγματικότητα».
«Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσει κανείς στην Ελλάδα, δουλεύουμε πολλές ώρες χωρίς αμοιβή και κατά συνέπεια απασχολούμαστε σε άλλες εργασίες σχετικές ή όχι με τον χορό. Τα προβλήματα είναι πολλά, κάποιος πρέπει να μας βοηθήσει να τα λύσουμε, όχι να μας τα λύσει», δήλωσε από τη μεριά της η Σοφία Κονδυλιά, που θα παρουσιάσει την παράσταση-διάλεξη «Human Constructions». «Ο χορός έχει μείνει πολύ πίσω στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει μια συνολική προσπάθεια ώστε να εξελιχθεί η τέχνη μας και, αν κάποτε υπάρξει ξανά κρατική βοήθεια, να είναι λίγο πιο δίκαιη», τόνισε η Μπέττυ Βυτινάρου από την ομάδα Cast, που θα παρουσιάσει το έργο «Όνειρο γυναίκας».
«Είναι σχήμα οξύμωρο να μην έχουμε χώρο για πρόβες σε μια χώρα που τα κτίρια έχουν κατακλύσει το περιβάλλον», ανέφερε ο χορογράφος Γιάννης Καρούνης που με την ομάδα Saltator θα παρουσιάσει το έργο «Nature». «Χρειάζονται κοινό, θέατρα, θεσμοί για να μπορέσει ο κόσμος να δει αυτό που έχουμε “γεννήσει”. Ο χορός δεν είναι μια τέχνη που αφορά λίγους. Όλα έχουν ξεκινήσει από το σώμα, είναι πρωταρχικής σημασίας για τον άνθρωπο η κίνηση», τόνισε η Φένια Αποστόλου που με την ομάδα Λυδία Λίθος θα παρουσιάσει το έργο «Twisted Genders».
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η Αν Κούπερ Ολμπράιτ, χορεύτρια και πανεπιστημιακός (καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Χορού του Κολεγίου Όμπερλιν), με συχνή παρουσία στα χορευτικά τεκταινόμενα της χώρας μας, μέσα από διαλέξεις και εργαστήρια. Αφορμή για την παρουσία της ήταν η μετάφραση του βιβλίου της «Χορογραφώντας τη διαφορά. Το σώμα και η ταυτότητα στον σύγχρονο χορό», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Νήσος. Η Ολμπράιτ, μέσα από τη βαθιά και ενδελεχή ανάλυση των σύγχρονων χορογραφιών, αναδεικνύει τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον πολιτισμό και τα σώματα.
Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού, που έχει στόχο την προβολή και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας στο εξωτερικό, αποτελεί πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και τους Έλληνες χορογράφους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση του τοπίου του σύγχρονου χορού στη χώρα μας. Τα έργα που θα παρουσιαστούν στη φετινή, 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού, επέλεξε Διεθνής Επιτροπή, αποτελούμενη από οκτώ διακεκριμένες προσωπικότητες – διευθυντές ευρωπαϊκών φεστιβάλ, οι οποίοι κλήθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να γνωρίσουν τους Έλληνες δημιουργούς, να προσκαλέσουν ελληνικές ομάδες χορού στα φεστιβάλ που εκπροσωπούν και να τις συστήσουν σε ένα διεθνές κοινό, το οποίο πάντοτε τις υποδέχεται με πραγματικό ενθουσιασμό.