H κυβέρνηση Τζόνσον σταματά τη χρηματοδότηση του BBC
Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει για δύο χρόνια τη χρηματοδότηση του BBC, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει, όπως υποστηρίζει, τους οικονομικούς πόρους των πολιτών.
Η Ντόρις είπε ότι το τέλος χρήσης, ένας μικρός φόρος που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση, θα παγώσει για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, για τα επόμενα τέσσερα, θα προσαρμόζεται ακολουθώντας με την πορεία του πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση θα εξετάσει το μέλλον αυτού του ανταποδοτικού τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται η δημόσια τηλεόραση με φόντο τις νέες τεχνολογίες που αναδύθηκαν και έφεραν επανάσταση στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, αφότου ιδρύθηκε το BBC, πριν από 100 χρόνια.
«Είναι καιρός να αρχίσουμε να θέτουμε αυτά τα πραγματικά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μακροπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης του BBC», είπε η Ντόρις μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Και να εξετάσουμε αν το υποχρεωτικό τέλος άδειας, με ποινικές κυρώσεις (για τη μη καταβολή του) για τα νοικοκυριά είναι πλέον ο κατάλληλος τρόπος» χρηματοδότησης, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού, το τέλος θα παγώσει στις 159 λίρες ετησίως (190 ευρώ) ανά νοικοκυριό μέχρι το 2024. Με τη νέα ρύθμιση το BBC θα λάβει συνολικά γύρω στα 3,7 δισεκ. λίρες, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένας προϋπολογισμός χαμηλότερος του πληθωρισμού θα αναγκάσει τη δημόσια τηλεόραση να περικόψει υπηρεσίες της.
Το BBC έχει συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και υπουργοί το κατηγόρησαν ότι δεν παρέχει αμερόληπτη πληροφόρηση.
Η Λούσι Πάουελ, η αρμόδια του Εργατικού Κόμματος για θέματα πολιτισμού, είπε στο κοινοβούλιο ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης συνιστά επίθεση σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη Βρετανία και κατηγόρησε την Ντόρις για «πολιτιστικό βανδαλισμό».
Ένα εμπορικό BBC θα προδώσει το κοινό του
Ένα BBC που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εμπορικά μέσα δεν θα είναι σε θέση να υπηρετεί ένα οικουμενικό βρετανικό κοινό, όπως κάνει σήμερα, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Τιμ Ντέιβι, απαντώντας στην αμφισβήτηση εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης του ισχύοντος μοντέλου δημόσιας χρηματοδότης του BBC.
Το BBC ιδρύθηκε το 1922 με εκπαιδευτικούς, ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Λειτουργεί παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο, ηλεκτρονική έκδοση και τηλεοπτικό δίκτυο απευθυνόμενο σε ευρύ κοινό και επίσης στους χρήστες που δεν ικανοποιούνται από τις υπηρεσίες των εμπορικών μέσων ενημέρωσης.
Χρηματοδοτείται από τα τέλη που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη και αυτό το σχήμα υποτίθεται ότι εγγυάται την συντακτική του ανεξαρτησία. Στην πραγματικότητα, το σχήμα αναγκάζει το BBC σε παζάρια με τους υπουργούς, πράγμα που συχνά προκαλεί εντάσεις.
Χθες, η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις, η οποία έχει κατηγορήσει το BBC για «μητροπολιτικό συλλογικό κατιδεασμό», δήλωσε ότι το τέλος μπορεί να παγώσει για τα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια να αυξηθεί ανάλογα με τον πληθωρισμό για τέσσερα χρόνια. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται διάλογος σχετικά με τα μελλοντικά χρηματοδοτικά σχήματα, θέτοντας σε αμφισβήτηση το ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καλούνται να πληρώσουν 159 λίρες ετησίως για το BBC, όταν μπορούν να πληρώνουν λιγότερο για το Netflix ή το Amazon Prime.
Ο Τιμ Ντέιβι δήλωσε στο BBC Radio ότι η εταιρεία θα απολέσει κάτι πολύτιμο αν εφαρμόσει ένα εμπορικό μοντέλο λειτουργίας.
«Υπηρετεί το βρετανικό κοινό, το βρετανικό κοινό στο σύνολό του», είπε. «Το ζήτημα που τίθεται εδώ προς συζήτηση είναι η αρχή της οικουμενικότητας. Οι άνθρωποι λένε “μπορεί αυτό να γίνει εμπορική επιχείρηση;’ Φυσικά και μπορεί να γίνει εμπορική επιχείρηση, αλλά δεν θα υπηρετεί αυτό που υπηρετεί σήμερα», είπε.
Η διευθέτηση, είπε, θα αφήσει το BBC με έλλειμμα 285 εκατομμυρίων λιρών, πράγμα που θα απαιτήσει την περικοπή ορισμένων υπηρεσιών. Και πρόσθεσε ότι, την στιγμή που η παραγωγή του BBC πρέπει να αντικατοπτρίζει όλες τις κοινότητες που υπηρετεί, είναι δύσκολη η διατήρηση της φήμης της αντικειμενικότητας σε έναν όλο και περισσότερο πολωμένο κόσμο.