Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Guardian: Όποιος και αν κερδίσει στις εκλογές, οι συνέπειες θα είναι οι ίδιες

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας για τις ελληνικές εκλογές.
Guardian: Όποιος και αν κερδίσει στις εκλογές, οι συνέπειες θα είναι οι ίδιες

Χωρίς να δίνει στις σημερινές εκλογές την έκταση που είχε επιφυλάξει σε εκείνες του Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ενόψει των σημερινών εθνικών εκλογών ότι, παρά το αμφίρροπο της εκλογικής διαδικασίας, «οι συνέπειες για τους ψηφοφόρους θα είναι οι ίδιες, ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει σήμερα».

«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τον αριστερό πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να προηγείται με 1-2 μονάδες έναντι του κεντροαριστερού αντιπάλου του, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, κανένα από τα δύο κόμματα δεν φαίνεται ικανό να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αμφότεροι έχουν συμφωνήσει να εφαρμόσουν τα σκληρά μέτρα του τρίτου προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ύψους 86 δις ευρώ. Επομένως, όποιος και να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, θα έχει την ίδια τρομακτική ατζέντα: μία ριζική αναδιάρθρωση της καταρρέουσας οικονομίας και μεγάλες αλλαγές στον προϋπολογισμό, τις δαπάνες, τις συντάξεις, την υγεία και το φορολογικό σύστημα».

Ο Τζον Χένλεϊ, απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι δεν θα δοθούν χρήματα στην Ελλάδα, αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο. Ο ίδιος αναφέρεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιαστεί ως το «επόμενο βήμα» που θα βάλει τέλος στο «παλαιοκομματικό σύστημα που κυβέρνησε 40 χρόνια» και το οποίο τώρα θέλει να επιστρέψει στην εξουσία. Από την άλλη, κάνει λόγο για την προσπάθεια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μετατοπίσει το κόμμα του προς το χώρο της κεντροδεξιάς, κίνηση που «αύξησε απροσδόκητα τη δημοτικότητα του».

«Πρόκεται για την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε έξι χρόνια», προσθέτει ο βρετανός δημοσιογράφος. «Τον Ιανουάριο, ο ΑΛέξης Τσίπρας επικράτησε με αίτημα να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας, ωστόσο έπειτα από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, με τα capital controls σε εφαρμογή και την έξοδο από την Ευρωζώνη να κερδίζει συνεχώς έδαφος, ο Τσίπρας ήταν αναγκασμένος να κάνει στροφή στην πολιτική του». 

«Αν και ο Τσίπρας συνεχίζει να αντιπροσωπεύει την ρήξη με τη διαφθορά των παλαιότερων κυβερνήσεων», ο Χένλεϊ υποστηρίζει ότι η αποδοχή του μνημονίου από τον Έλληνα πρωθυπουργό έκανε πολλούς υποστηρικτές του «να νιώθουν προδομένοι», καθώς η επιλογή αυτή έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με το «ΟΧΙ» που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα των συνεργασιών, η Guardian εκτιμά: «Όποιος και να κερδίσει, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί τη στήριξη δύο μικρότερων κομμάτων. Οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας – κυρίως με το κεντρώο Ποτάμι και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ – θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες». Πρέπει, ωστόσο, να θεωρείται σίγουρο ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα προτιμούσαν ένα ”μεγάλο συνασπισμό”, που θα έχει την αναγκαία ευρεία στήριξη για την εφαρμογή των μέταρρυθμίσεων του νέου προγράμματος». 

Πολλοί από τους 9,8 εκατομμύρια πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν σήμερα έχουν κουραστεί από τη συνεχή προσφυγή στις κάλπες, αναφέρει ο Χένλεϊ, γεγονός που μάλλον θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού αποχής, που είχε ανέλθει στο 36% στις εκλογές του Ιανουαρίου.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.