Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
21.11.2024

Τρίκαλα: Έθαψαν ζωντανά πρόβατα που νοσούσαν από πανώλη [ΒΙΝΤΕΟ]

Σοβαρή καταγγελία για παράνομη θανάτωση και ταφή ζώων λόγω των κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα στα Τρίκαλα - Πειθαρχική και διοικητική έρευνα στην Περιφερεια Θεσσαλίας.
Τρίκαλα: Έθαψαν ζωντανά πρόβατα που νοσούσαν από πανώλη [ΒΙΝΤΕΟ]

Πειθαρχική και διοικητική έρευνα έχει διαταχθεί στην Περιφερεια Θεσσαλίας, ενώ μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, μετά τις σοκαριστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με μολυσμένα ζώα από το Καστράκι Καλαμπάκας να θάβονται ζωντανά.

Το περιστατικό αφορά στην φάρμα όπου πρώτα εντοπίστηκε το κρούσμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου στο documentonews.gr, τα αιγοπρόβατα «θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά», δίχως να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναδύεται στη συνέχεια έντονη δυσοσμία από τα σαρκικά υγρά των αιγοπροβάτων κάτι που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σκόνη που έριξαν πάνω από τα ζώα είναι μαρμαρόσκονη, ενώ οι αρμόδιοι ήθελαν να ρίξουν τσιμέντο.

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας προχώρησε χθες στην αντικατάσταση του προισταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων μετά την καταγγελία που έγινε για την ταφή των ζώων που νοσούσαν από πανώλη.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, δύο νέα κρούσματα της πανώλης των μηρυκαστικών εντοπίστηκαν χθες στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μια κτηνοτροφική μονάδα στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών και ένα σφαγείο στην Οιχαλία Τρικάλων.

Τα δείγματα ελήφθησαν από μονάδες που βρίσκονται κοντά στο αρχικό θετικό δείγμα. Από τα κλιμάκια των γεωπόνων εξετάστηκαν τριάντα τέσσερις (34) κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εντός της ζώνης επικινδυνότητας των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 130.000 ζώα και έχει πραγματοποιηθεί υγειονομική ταφή περίπου 9.000.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη επιτήρησης στο Δομένικο, εκεί που είχε βρεθεί το πρώτο κρούσμα στην περιοχή της Ελασσόνας, ενώ μέχρι την άλλη Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και στην δεύτερη ζώνη των 10 χιλιομέτρων και στην περιοχή της Ελασσόνας αλλά και στην περιοχή του Συκουρίου οπότε θα υπάρξουν και τα τελικά αποτελέσματα.

Οι εξελίξεις στο θέμα της πανώλης προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Συγκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πως, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.

Tην χρηματοδότηση δημιουργία rapid test για την ανίχνευση του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών αλλά και άλλων ιώσεων που απασχολούν το ζωικό κεφάλαιο, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από δικούς της πόρους.

Κ. Τσιάρας: Προέχει να κλείσει ο κύκλος μετάδοσης

Εκείνο που προέχει είναι να κλείσει ο κύκλος μετάδοσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, να περιοριστεί και στη συνέχεια να εκριζωθεί οριστικά δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ».

Επισήμανε ότι η επιδημιολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη και συνέστησε προσοχή στην αναφορά οιασδήποτε χώρας, ως υπεύθυνης για την εξαγωγή της νόσου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια επλήγησαν από τη νόσο.

«Δεν προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώσεις. Αλλά ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα» είπε μεταξύ άλλων.

Δεκαοκτώ συνολικά τα κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

Στα δεκαοκτώ ανέβηκαν τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα δέκα από αυτά εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τα υπόλοιπα οκτώ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 3.670 ζώα και πρέπει να θανατωθούν ακόμη 4.238 ζώα,

Στην ΠΕ Τρικάλων στην ζώνη προστασίας (3χλμ) υπάρχουν 3.500 ζώα και έχουν ελεγχθεί και τα 3.500 και στη ζώνη επιτήρησης (10 χλμ) 18.000 ζώα και έχουν ελεγχθεί 16.000.

Τρεις είναι οι ζώνες προστασίας και τρεις ζώνες επιτήρησης που έχουν ορισθεί στην Π.Ε. Λάρισας. Στις ζώνες προστασίας υπάρχουν 80.700 ζώα και έχουν ελεγχθεί 70.600 ζώα ενώ στις ζώνες επιτήρησης υπάρχουν 198.500 ζώα και ελεγχθεί 92.300.

Σε όλες τις ζώνες των δυο Περιφερειακών Ενοτήτων υπάρχουν 300.700 ζώα εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 182.400.

Στα ζώα γίνεται κλινικός έλεγχος και λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση από ζώα που φέρουν συμπτώματα αλλά και από ασυμπτωματικά ζώα. Στα κτηνιατρικά εργαστήρια, έως και χθες έχουν αποσταλεί 1.775 δείγματα.

Συνολικά, επιχειρούν σε καθημερινή βάση 38 συνεργεία τα οποία αποτελούνται από 90 κτηνιάτρους οι οποίοι κάνουν κλινική εξέταση των ζώων και 10 συνεργεία του ΕΦΕΤ αποτελούμενα από 25 επιστήμονες, οι οποίοι ενημερώνουν και πιστοποιούν την τήρηση των μέτρων στα τυροκομεία της περιοχής.

Μέχρι στιγμής, από τα συνολικά 90 τυροκομεία, έχουν ενημερωθεί 70, ενώ τα υπόλοιπα 20 θα έχουν ενημερωθεί έως αύριο.

Τονίζεται τέλος ότι το προσωπικό που απασχολείται υπερβαίνει τα 140 άτομα, τα οποία είναι επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό στο πεδίο και στη διοικητική υποστήριξη και στα κτηνιατρικά εργαστήρια.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.