Θ. Ξανθόπουλος: «Ο κ. Ντογιάκος δεν υπηρέτησε τον θεσμό του ανώτατου εισαγγελέα όπως όφειλε και μπορούσε»
Τα σοβαρά προβλήματα της Δικαιοσύνης, που αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου, ανέδειξε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Real fm, και τους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Αντ. Δελατόλα, σε ραδιοφωνικό ντιμπέιτ, με συμμετοχή και του αρμόδιου υπουργού Κ. Τσιάρα
Απαντώντας σε ερώτηση για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε: «Η κριτική μας για τον κ. Ντογιάκο είναι στοιχειοθετημένη και τεκμηριωμένη. Θεωρούμε ότι δεν υπηρέτησε τον θεσμό του ανώτατου εισαγγελέα όπως θα όφειλε και μπορούσε. Προφανώς η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Η θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απαιτεί από του λειτουργούς της να είναι ανεπίληπτοι σε όλα τα επίπεδα. Και δεν υπονοώ τίποτα. Από μόνο του όμως το γεγονός και αναφέρομαι στη υπόθεση των Τεμπών όπου ο γιός του υπηρετούσε ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του παραιτηθέντος υπουργού κ. Καραμανλή, υπονομεύει, απονομιμοποιεί την παρουσία του κ. Ντογιάκου στον ανώτατο εισαγγελικό θώκο. Επίσης στην υπόθεση των υποκλοπών ο κ. Ντογιάκος αντί να μπει δυναμικά στην διερεύνηση του σκανδάλου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις διαρροές. Στη συνέχεις εξέδωσε γνωμοδότηση για διαφορά μεταξύ ιδιωτών λέγοντας ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να κάνει ελέγχους στους παρόχους. Τα πράγματα αυτά δεν συνάδουν σε ένα κράτος δικαίου».
Σχολιάζοντας αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή-παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στον κ. Ντογιάκο, είπε ότι και ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας επίσπευση της έρευνας των υποκλοπών, ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε τι πρέπει να συμπεριλάβει στη δικογραφία ο εισαγγελέας. Δεν έκανε υποδείξεις όπως ο κ. Μητσοτάκης.
«Κομβικό πρόβλημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου είναι η δικαιοσύνη. Θυμίζω τον κ. Μητσοτάκη που μίλησε στη Βουλή για υπόκοσμο και συμμορία αναφερόμενος σε δημοσιογράφους που αθωώθηκαν για το σκάνδαλο Novartis, τον υπουργό κ. Γεωργιάδη που ζήτησε να μπει η κ. Τουλουπάκη στη φυλακή, τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα που ζήτησε να αρχειοθετηθούν οι εκκρεμείς δικογραφίες πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis. Ένα παγκόσμιο σκάνδαλο που εδώ κάποια ήθελαν σκευωρία. Όμως η δικαιοσύνη απεφάνθη ότι πρόκειται για σκάνδαλο», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.
«Οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και να παίρνουμε όλα τα μέτρα για αυτό. Ως βουλευτής, ως μέλος της νομοθετικής εξουσίας αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Και οι αποφάσεις της δεν πρέπει κρίνονται αλά καρτ», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, υπογράμμισε την υποστελέχωση των δικαστηρίων και τα τεράστια κενά των δικαστικών υπαλλήλων καθώς και το ότι η διαδικασία ψηφιοποίησης που ξεκίνησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ με τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων δεν προχώρησε γρήγορα, όπως θα έπρεπε.
Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να λάβουμε μια γενναία απόφαση ώστε να καταργηθούν οι λεγόμενες «περιστρεφόμενες θύρες» και ο άμεσος διορισμός αποχωρούντων δικαστών σε ανεξάρτητες αρχές ενώ επανέλαβε ότι ο πρόγραμμα δικαιοσύνη για όλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει και την δικαιοσύνη.