Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
18.05.2024

Τέμπη: Στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα για Προανακριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το βράδυ η ψηφοφορία.
Τέμπη: Στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα για Προανακριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με αιχμή την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717, για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση, του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, το αντικείμενο της οποίας θα ξεκινά από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τη σύναψη της σύμβασης 717/2014 βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και θα συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών Υπουργών και Υφυπουργών  για το έγκλημα των Τεμπών τον Φλεβάρη του 2023, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή ζητά με σαφήνεια τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τη σύμβαση 717/2014, οι οποίες μάλιστα όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχουν τη μορφή της κακουργηματικής απιστίας. Πράξη η οποία φέρεται να τελέστηκε κατά τα έτη 2020 και 2021 με ζημία του ελληνικού δημοσίου και των οργάνων της Ε.Ε. άνω των 10 εκατ. ευρώ, όπως λεπτομερώς περιγράφεται στο πόρισμα  της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη σιδηροδρομική τραγωδία ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ με 20σέλιδο αίτημα, για να διερευνήσει τυχόν ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά τη θητεία των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη: α) της απιστίας «σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Δημοσίου» και β) της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) από τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το βράδυ η ψηφοφορία

H συζήτηση θα αρχίσει με ένα κύκλο ομιλητών από τα 8 κόμματα της Βουλής και θα ακολουθήσουν ομιλίες των προσώπων κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις. Τα πρόσωπα αυτά έχουν δικαίωμα να υποβάλουν στη Βουλή έγγραφα υπομνήματα.

Στη συνέχεια, θα υπάρξουν ακόμα δύο κύκλοι των 15 ομιλητών (κατ΄αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων και των 14 ανεξαρτήτων βουλευτών).

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 10 μ.μ., οπότε θα διεξαχθεί ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία σε 4 κάλπες, στην οποία δεν μετέχουν εκείνοι κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις των δύο κομμάτων.

Συγκροτήθηκε σε σώμα η εξεταστική επιτροπή

Υπενθυμίζεται πως χθες συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε το προεδρείο της, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».Πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Μαρκόπουλος, αντιπρόεδρος η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και γραμματέας ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Μπαρτζώκας, με 16 ψήφους της πλειοψηφίας της επιτροπής έκαστος.

Μετά από σχετική πρόταση του κ. Μαρκόπουλου, οι 31 βουλευτές της επιτροπής αποφάσισαν να αποστείλουν τις επόμενες ημέρες στο προεδρείο, αρχικό κατάλογο μαρτύρων, αλλά και εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, προκειμένου, την ερχόμενη Τρίτη να τεθούν προς συζήτηση στην επιτροπή.

Σημειώνεται ότι από πλευράς αντιπολίτευσης ετέθη πρόταση συγκρότησης διακομματικού προεδρείου, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, η προέλευση μας ως προεδρείο από την πλειοψηφία δεν θα εμποδίσει την θεσμική λειτουργία της επιτροπής, καθώς «είναι δεδομένος ο σεβασμός μας στην διαδικασία και τον κανονισμό της Βουλής, όπως και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διαφάνεια, η αμεροληψία και η μετριοπάθεια θα αποτελέσουν την πυξίδα μας αναφορικά με όλες τις διαδικασίες».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετέχει στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι ως πρώτοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, που πρότεινε τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «έπρεπε να συγκροτηθεί Διακομματικό προεδρείο χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν θέλει μπορεί να βάζει προσκόμματα και εμπόδια στο έργο της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί να προχωρήσει το έργο της επιτροπής, να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.