Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
05.01.2025

Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ

Κατατέθηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης» - Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ

Κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς τροπολογία στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια. Η τροπολογία περιλαμβάνει:

1. Παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

2. Ειδικές ρυθμίσεις για την υποχρεωτική υπηρεσία προσωπικού ιατρού – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 47 ν. 5157/2024.

3. Εφαρμογή συστήματος ποσοστιαίων επιστροφών (rebate) από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τη δημόσια ασφάλιση για τα έτη 2006, 2007 και 2008 και ρύθμιση οφειλών – Τροποποίηση άρθρου 122 ν. 4611/2019.

4. Ρυθμίσεις για τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) – Τροποποίηση περ. στ’ παρ. 1 άρθρου 11 ν. 4052/2012 και άρθρου 25 ν. 4549/2018.

Σε σχέση με το άρθρο 3 της τροπολογίας «Εφαρμογή συστήματος ποσοστιαίων επιστροφών (rebate) από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τη δημόσια ασφάλιση για τα έτη 2006, 2007 και 2008 και ρύθμιση οφειλών – Τροποποίηση άρθρου 122 ν. 4611/2019», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η αποσαφήνιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, ως προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις/παρόχους υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να αιφνιδιάζονται με την επιβολή εις βάρος τους οικονομικών βαρών παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα για τα έτη 2006, 2007 και 2008. Με αυτόν τρόπο οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν είναι έκθετες σε μακρά περίοδο ανασφάλειας δικαίου, αλλά και δεν κλονίζεται αδικαιολόγητα η οικονομική τους ισορροπία, με γνώμονα πάντοτε την αρχή ασφάλειας δικαίου. Σημειώνεται, δε, ότι ο εν λόγω κίνδυνος της οικονομικής ανισορροπίας των ανωτέρω επιχειρήσεων είναι δυνατόν να συντρέξει παράλληλα με την επιβολή στις εν λόγω επιχειρήσεις των τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεών τους, στο πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με την παράλληλη προτεινόμενη αντικατάσταση παρ. 5 του άρθρου 122 του ν. 4611/2019, διασφαλίζεται η απόκτηση εσόδων για το κράτος που αφορά στην εφαρμογή του συστήματος ποσοστιαίων επιστροφών (rebate) των ετών 2009 έως 2011, τα οποία έσοδα θα προκύψουν από τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της καταβολής από αυτές των συγκεκριμένων ποσών έως 31η.12.2025».

Σε σχέση με το άρθρο 4 της τροπολογίας «Ρυθμίσεις για τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) – Τροποποίηση περ. στ’ παρ. 1 άρθρου 11 ν. 4052/2012 και άρθρου 25 ν. 4549/2018», στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση ρυθμίζεται η είσπραξη διά συμψηφισμού των εκκρεμών μέχρι σήμερα αυτόματων επιστροφών (clow back) ιδιωτών προμηθευτών, εκ της υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης παλαιότερων ετών, όταν οι σχετικές προμήθειες διενεργούνταν από τα επιμέρους νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά τρόπο ο οποίος θα διασφαλίζει ότι οι επιστροφές αυτές θα αποβούν πραγματικά υπέρ των νοσοκομειακών αναγκών σε φαρμακευτικά σκευάσματα, η προμήθεια των οποίων εξασφαλίζεται και καλύπτεται από 1ης 12024 αποκλειστικά κεντρικά, μέσω της Ε.Κ.Α.Π.Υ». Αναφέρεται, επίσης, ότι «στόχος ρύθμισης που έχει περιληφθεί στο συγκεκριμένο άρθρο είναι η επιβολή αποκαταστατικών μέτρων της διοίκησης έναντι του υψηλού clow back που επιβλήθηκε σε εταιρείες που προμηθεύουν με φάρμακα τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2023 και σε κάποιες περιπτώσεις ανήλθε ογδόντα τρία τοις εκατό (83%) εγείροντας κινδύνους περί οικονομικής τους βιωσιμότητας και πρόσβασης των ασθενών σε νέα φάρμακα».

Με την τροπολογία παρατείνονται:

« -Η χρονική διάρκεια ισχύος των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ).

– Η ισχύς της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 5057/2023, ως προς δυνατότητα συμπερίληψης των εκεί αναφερόμενων ρητρών σε συμβάσεις για την προμήθεια και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση νόσου του κορωνοϊού υπό προϋποθέσεις».

Επίσης, παρατείνονται εκ νέου από τη λήξη τους και έως οριζόμενη ημερομηνία συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία αφορούν:

« – Συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 50 του ν. 4825/2021, για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού από τους αναφερόμενους φορείς.

– Στη διάθεση επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας, παρόχων υπηρεσιών υγείας, κέντρων αποκατάστασης, καθώς και ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού προσωπικού ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών υγείας, προς το Δημόσιο».

Με την τροπολογία επιδιώκεται, επίσης, η «επίλυση του ζητήματος για τη χορήγηση απαλλαγής από την υπηρεσία υπαίθρου για τους ιατρούς που, κατά έναρξη ισχύος του ν. 5157/2024, είχαν αιτηθεί ή ήδη ευρίσκονταν σε στάδιο εκπαίδευσης στην ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής».

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο

«Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία από την αρχή της θητείας της έχει προχωρήσει σε διάφορες μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αύξηση της χρηματοδότησης και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», σημειώνει η συμπολίτευση στη συζήτηση που εξελίσσεται σήμερα στην Ολομέλεια με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Το σχέδιο νόμου έρχεται να δώσει λύσεις σε διάφορα ζητήματα, που άπτονται της απρόσκοπτης και εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών δομών και υπηρεσιών της χώρας και έχει ως βασικό στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες, ανέφερε η Νέα Δημοκρατία.

«Η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος στους πολίτες είναι αποκαλυπτική, αν δει κανείς την πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα, πάνω από ένα στα πέντε άτομα που είχαν ανάγκες ιατρικής περίθαλψης, ανέφεραν ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιήθηκαν το 2023, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για λόγους αποστάσεως, είτε για λόγους χρόνου αναμονής». Όλα αυτά, σύμφωνα με την Έκθεση «Υγεία με μια ματιά» του ΟΟΣΑ το 2024», επισημαίνει η αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο, μόνο «μπαλώματα» επιχειρεί και τα μέτρα που φέρνει θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και συνεχή μετατόπιση στο μοντέλο των ΝΠΙΔ των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Νέα Δημοκρατία: Διαρκής μέριμνα για βιώσιμο και αποτελεσματικό ΕΣΥ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, είπε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Βλαχάκος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, από την αρχή της θητείας της, σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών υγείας. Έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες με στόχο να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, είπε ο εισηγητής της ΝΔ. Αναφερόμενος στη ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα παράτασης ως τις 31/12/27 στους ιατρούς και τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς του ΕΣΥ των οποίων η υπαλληλική σχέση λήγει αυτοδικαίως την 31/12/2024, λόγω συμπλήρωσης στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ο κ. Βλαχάκος είπε ότι η δυνατότητα παραμονής στην υπηρεσία δίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών δομών της χώρας ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές όπου οι συνθήκες είναι δυσκολότερες. Ο βουλευτής είπε επίσης ότι η θέσπιση κινήτρων, πλέον των οικονομικών, έρχεται για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές. Πρόκειται για διατάξεις που αφορούν στη μετάθεση από και προς υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές α και β, στον υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας σε αυτές, προκειμένου για τη βαθμολογική εξέλιξη των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που υπηρετούν στις πιο πάνω περιοχές, καθώς και τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Απογοητευτική η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας

Η ποιότητα υπηρεσιών υγείας που παρέχει το κράτος στους πολίτες είναι απογοητευτική αν δει κανείς τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης και επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ένα στα τέσσερα άτομα δεν λαμβάνει την περίθαλψη την ώρα που τη χρειάζεται. Είπε επίσης ότι όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού δεν επισκέπτεται έγκαιρα τον γιατρό ή δεν λαμβάνει έγκαιρα να λάβει την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται. «Αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούμε αυτή τη στιγμή», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ιδίως για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Τσίμαρης είπε ότι το κόμμα του έχει σοβαρές επιφυλάξεις, όχι για τα δωρεάν χειρουργεία αλλά για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στο νομοσχέδιο τροπολογία για την υπαγωγή του νοσηλευτικού προσωπικού και των πληρωμάτων των ασθενοφόρων στον Πίνακα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ημίμετρα της τελευταίας στιγμής και “μπαλώματα” της κακιάς ώρας

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο απλώς «βουλώνει τρύπες», με «ημίμετρα της τελευταίας στιγμής» και «μπαλώματα της… κακιάς ώρας». Στόχος, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αλλοιωθεί μέχρις εξαφανίσεως ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, που ιδιωτικοποιείται εις βάρος των οικογενειών και σε βάρος των υπηρεσιών υγείας. Στο κλίμα αυτό, όπως είπε, μετατρέπεται σε νοσοκομείο-ΝΠΙΔ η «Ογκολογική Μονάδα Παίδων-Μαριάννα Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη σταδιακή μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, απλώς δεν προχωρά τώρα γιατί γνωρίζει ότι θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις. Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε μεγάλα προβλήματα «υποστελέχωσης του ΕΣΥ», για τα οποία τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται με το «βλέποντας και κάνοντας», στερούμενη προγράμματος και στρατηγικής. Σε αυτή την τακτική, όπως είπε, εντάσσεται κι η ρύθμιση για την παράταση παραμονής των γιατρών του ΕΣΥ που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. «Κοπτοραπτική» χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ και τις διατάξεις για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα ψηφίσει «ναι» σε ρυθμίσεις που βελτιώνουν την κατάσταση και διορθώνει λάθη προηγούμενων νόμων της ΝΔ.

ΚΚΕ: Ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και εμπορευματοποίηση της υγείας

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και της εμπορευματοποίησης της υγείας. «Πρόκειται για μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και έχουν επιδεινώσει τους όρους παροχής υγείας, αναγκάζοντας τους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις είναι αναντίστοιχες με τις ανάγκες και κινούνται στην λογική να πληρώνει όσο το δυνατόν λιγότερα το κράτος. Ο κ. Λαμπρούλης είπε ότι πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις και κάλεσε την κυβέρνηση έστω έξι μήνες πριν από τη συνταξιοδότηση κάθε γιατρού να προκηρύσσεται η θέση για να μην αυξάνονται τα κενά στο ΕΣΥ. Ημίμετρα χαρακτήρισε ο βουλευτής και τα κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα κίνητρα που προτείνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, «αντί να έχει ως Ευαγγέλιο τα…ματωμένα πλεονάσματα», τις ευέλικτες μορφές εργασίας και το μοντέλο των ΝΠΙΔ στη λειτουργία των νοσοκομείων. Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και διευκρινίσει ότι επιμέρους ρυθμίσεις, που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, θα τις ψηφίσει.

Ελληνική Λύση: Ένας στους πέντε πολίτες αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες υγείας του

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου αναφέρθηκε στην πρόσφατη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Όπως είπε επίσης, «σοκάρουν» και τα ευρήματα της έρευνας του ΟΟΣΑ, για την πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες υγείας. Στην Ελλάδα ένας στους πέντε πολίτες αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της υγείας του, είτε λόγω κόστους είτε λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις απομακρυσμένες περιοχές, είπε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Αν και παραδέχθηκε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση η παράταση παραμονής γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, η Μαρία Αθανασίου επέμεινε ότι πρέπει να δοθούν γενναία κίνητρα για την προσέλκυση νέων γιατρών, να δοθούν αμοιβές εφάμιλλες των εξαίρετων γνώσεων και του έργου τους και να προκηρυχθούν προσλήψεις γιατί το ισοζύγιο αποχωρήσεων και προσλήψεων είναι αρνητικό με δυσμενέστατες συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Νέα Αριστερά: Εμμονικό σχέδιο για την παράδοση της υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει σχέδιο την ιδιωτικοποίηση της υγείας και ότι και το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί στην ενίσχυση των υγειονομικών ανισοτήτων την ίδια ώρα που η έρευνα του ΟΟΣΑ αποτελεί «κόλαφο» για την κατάσταση στην Ελλάδα και την πρόσβαση των πολιτών σε περίθαλψη. Ο βουλευτής προειδοποίησε ότι ο ευαίσθητος τομέας των μεταμοσχεύσεων παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα και κατήγγειλε την μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη -Ελπίδα σε νοσοκομείο ΝΠΙΔ. Η κυβέρνηση συνεχίζει εμμονικά το σχέδιο της για την παράδοση του ευαίσθητου χώρου της υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ιδιωτική δαπάνη, είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό, για μια ακόμα φορά, εισάγονται αποσπασματικά και πρόχειρα μέτρα, που μάλιστα τα έχουν υπαγορεύσει επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι πολιτική επιλογή η εγκατάλειψη του ΕΣΥ για να ευνοηθούν οι κλινικάρχες, οι φαρμακοβιομήχανοι και οι ασφαλιστικές εταιρείες».

«Νίκη»: Οι ασθενείς πελάτες και η υγεία εμπόρευμα

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος κατήγγειλε την μετατροπή σε ΝΠΙΔ ευαίσθητων τομέων του ΕΣΥ, χωρίς προϋποθέσεις, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα. «Το νομοσχέδιο αυτό κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, οι ασθενείς μετατρέπονται σε πελάτες και η υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα, όμως αυτή η παρέκκλιση είναι αντίθετη και με το Σύνταγμα και με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης». «Ο υπουργός αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, βρήκε τη λύση: το ιδιωτικοποιεί», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και προειδοποίησε ότι προωθούνται συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και συστηματικά το ΕΣΥ εξελίσσεται σε «παράρτημα του ιδιωτικού τομέα». Η «Νίκη» θα καταψηφίσει το «εμβαλωματικό νομοσχέδιο», επί της αρχής, αλλά θα ψηφίσει θετικά σε ρυθμίσεις που κρίνει ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Πλεύση Ελευθερίας: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και υποδομές, την «ανεπαρκή χρηματοδότηση» του ΕΣΥ στην Ελλάδα, τις ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. «Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πρωταθλητές των ιδιωτικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη. Η Ελλάδα καταγράφει τον χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών ανά κάτοικο στην Ευρώπη», είπε ο κ. Μπιμπίλας και τόνισε ότι χρειάζονται νέοι άνθρωποι να εργαστούν στο ΕΣΥ, χρειάζονται διαρθρωτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, αντί για εμβαλωματικά νομοσχέδια, όπως αυτό που καλείται να ψηφίσει σήμερα η Βουλή.

«Σπαρτιάτες»: Με “μπαλώματα” δεν θα λυθούν προβλήματα

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης είπε πως αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα για την στελέχωση των νοσοκομείων, την ανάσχεση της μαζικής φυγής γιατρών στο εξωτερικό, θα συνεχιστεί η δραματική κατάσταση στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Το νομοσχέδιο επιχειρεί με “μπαλώματα” επιφανειακή επίλυση των προβλημάτων που θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούν το υγειονομικό προσωπικό και τους φορολογούμενους πολίτες που πληρώνουν για αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, είπε ο βουλευτής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.