Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
17.11.2024

Στα 780 ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Ο ρόλος της συγκυρίας και το “ταβάνι” έκπληξη

Αύξηση του κατώτατου μισθού στο 9,4%, πολύ παραπάνω από τις εισηγήσεις που είχαν ήδη κατατεθεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο ρόλος των προτάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η πολιτική πίεση λόγω Τεμπών.
Στα 780 ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Ο ρόλος της συγκυρίας και το “ταβάνι” έκπληξη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο κατώτατο μισθό είχε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την Παρασκευή (17/3).

Ο νέος μισθός που διαμορφώνεται στα 780 ευρώ με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου στο φόντο πάντα και των εξελίξεων που οδήγησαν σε “γενναία” αύξηση. Η αύξηση κατά 9,4%, οδηγεί τον καθαρό μισθό περίπου στα 665 ευρώ καθαρά.

Ουσιαστικά, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να προτείνει αυξήσεις που θα οδηγούσαν σε μισθούς πάνω από τα 800 ευρώ, στα 880 αλλά και την πολιτική πίεση που δέχεται λόγω Τεμπών η κυβέρνηση έφερε εισήγηση για ποσοστό “ταβάνι”, που εξέπληξε πολλούς.

“Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων. Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Ξέρω και ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Αυτή η αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεση μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα“, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

“Το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων. Θέλω να θυμίσω πόσο πολύ στηρίχτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού…Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι…”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αύξηση είναι στο 9,4% πολύ παραπάνω από τις εισηγήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί. Βέβαια, και πάλι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που είναι στο 14,8% “κουρεύει” τις όποιες αυξήσεις.

Σημειώνεται πως έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι και η Τράπεζα της Ελλάδος, και το ΚΕΠΕ μαζί με επιτροπή εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είχαν υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, πόρισμα με τις τελικές προτάσεις τους. Το ΚΕΠΕ είχε προτείνει μία αύξηση μεταξύ 4,5% και 7,5%, αν και για “λόγους κοινωνικής ισότητας” συστήνεται “να μην ξεπεράσει την αύξηση που δόθηκε στους περισσότερους συνταξιούχους (7,75%)”.

Με την αύξηση 9,4% αα αυξηθούν οι μισθοί 650 χιλ μισθωτών, ενώ θα συμπαρασυρθούν και μια σειρά από επιδόματα, μεταξύ αυτών και το επίδομα ανεργίας.

Η ιστορία

Υπενθυμίζεται ότι με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ο κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 751,36 ευρώ το 2011. Έναν χρόνο αργότερα το 2012 καταγράφηκε μια σημαντική πτώση της τάξεως του 22% οδηγώντας τον κατώτατο στα 586,08 ευρώ.

Από το 2019 μέχρι σήμερα ο κατώτατος μισθός έχει ανοδική πορεία, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει – ακόμα – το προμνημονιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 2019 σημείωσε αύξηση 10,91% στα 650 ευρώ, ενώ καταργήθηκε και ο λεγόμενος “υποκατώτατος” από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2022, είδαμε δύο μικρότερες αυξήσεις. Τον Ιανουάριο κέρδισε 2%, στα 663 ευρώ και τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 7,5% στα 713 ευρώ. Από 1η Απριλίου 2023 η ενδεχόμενη αύξηση αναμένεται να κυμανθεί από 5,5% έως 9,5%. (Πηγή)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.