ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Σε ζωντανή μετάδοση καταθέτουν Κουκάκης-Μαλιχούδης στην Ευρωβουλή για το Predator

Οι δημοσιογράφοι Θ. Κουκάκης και Σταυρ. Μαλιχούδης καταθέτουν τώρα στην Επιτροπή PEGA, που συστήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο για να διερευνήσει τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες και άλλες οντότητες που χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό Predator και άλλα συναφή εργαλεία για να παρακολουθούν πολίτες, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους όπως έχουν θεμελιωθεί με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Δείτε ζωντανά τη διαδικασία – Η επιλογή γλώσσας μεταφραστή γίνεται κάτω δεξιά (τρίτο πλήκτρο από δεξιά).

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10.00 ώρα Ελλάδας στις εγκαταστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με την συζήτηση της απολογιστικής έκθεσης για τα όσα εντόπισε η ερευνητική αποστολή στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούλιο.

Στη συνέχεια σε δύο πάνελ θα μιλήσουν και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών οι εξής:

Πάνελ 1

  • Μαλιχούδης Σταύρος, δημοσιογράφος που στοχοποιήθηκε με κακόβουλο λογισμικό
  • Κουκάκης Θανάσης, δημοσιογράφος που στοχοποιήθηκε με κακόβουλο λογισμικό και
  • Τριανταφύλλου Ελίζα, ερευνήτρια δημοσιογράφος

Πάνελ 2

  • Σταβέρης Αθανάσιος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
  • Αλεξανδρής Πάνος, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Ράμμος Χρήστος, Πρόεδρος της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών

Η Ερευνητική Επιτροπή της PEGA περιμένει να ακούσει τις μαρτυρίες και πληροφορίες τους για την χρήση του κακόβουλου λογισμικού και θα συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα, «όπου δημοσιογράφοι και πολιτικά πρόσωπα αναφέρεται ότι στοχοποιήθηκαν με κακόβουλο λογισμικό», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Η PEGA με τα 38 μέλη και 38 αναπληρωματικά μέλη της χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους διερεύνησης των καταγγελόμενων παραβιάσεων, όπως αναφέρει στην ιστοθέση της. Ακροάσεις ειδικών, θυμάτων και άλλων προσώπων, υλοποίηση μελετών και ενημερώσεων, πραγματοποίηση ερευνητικών αποστολών όπου απαιτείται. Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω θα αποκρυσταλλωθούν σε τελική έκθεση που θα δημοσιοποιήσει.

POPAGANDA