Σήμερα η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων
Λίγες ώρες απέμειναν για τη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο έχει φέρει αναστάτωση στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η αναμενόμενη δήλωση της Δευτέρας έχει προαναγγελθεί από το Σάββατο, υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων που οδήγησαν στις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη, όσο και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να εξηγήσει το πώς φτάσαμε στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, τη στιγμή που η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Επίσης, καλείται να δώσει διευκρινίσεις για το σύστημα Predator και να αποκαλύψει εάν (και ποια) άλλα πρόσωπα βρίσκονται (ή βρέθηκαν) υπό παρακολούθηση.
Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης
Από την Παρασκευή διαρροές από το Μαξίμου υποστήριζαν πως ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την ΕΥΠ ότι παρακολουθείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόλις την περασμένη Πέμπτη και εξοργισμένος, ζήτησε τις παραιτήσεις των δύο άμεσων συνεργατών του. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης πως η παραίτηση Δημητριάδη ζητήθηκε ως «διευκόλυνση» από τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που ο μέχρι πρόσφατα γενικός γραμματέας του κ. Μητσοτάκη ήταν στο επίκεντρο έντονης κριτικής. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι ο κ. Δημητριάδης είχε κι αυτός πλήρη άγνοια για το σκάνδαλο, αν και λόγω της θέσης του θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος.
Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υποστηρίξει πως ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα, καθώς και πως η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος και ο Ν. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί θεσμικά. Επίσης, θα είναι θετικός στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ ενδεχομένως θα προβεί σε εξαγγελίες για περαιτέρω μέτρα που θα ενισχύσουν θεσμικά το πλαίσιο αποτροπής των υποκλοπών.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος –απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα– έκανε λόγο για «λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ» και υποσχέθηκε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης: «Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις. Ταυτόχρονα, χειρίζεται το ζήτημα με απόλυτο θεσμικό σεβασμό, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως κάθε πτυχή του, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Το μείζον τώρα είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνησή του: να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί. Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά, φανερώνοντας το πλαίσιο στο οποίο κινείται ήδη το Μαξίμου.
Οργή για τις διαρροές
Εν αναμονή της δήλωσης του πρωθυπουργού, οι διαρροές από το Μαξίμου δίνουν και παίρνουν προκαλώντας οργή στα κόμματα της αντιπολίτευσης – κι όχι μόνο.
Την Κυριακή ήταν η σειρά της Ουκρανίας να διαψεύσει κατηγορηματικά τις διαρροές για εμπλοκή του Κιέβου στο θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα, Τιγκράν Μκρτσιάν, δηλώνοντας πως πρόκειται για «ένα ξεδιάντροπο ψέμα» και προσθέτοντας πως «η Αρμενία ποτέ δεν ζήτησε από καμία κυβέρνηση να ακούσει το τηλέφωνο κανενός».
Με αφορμή τις στοχευμένες διαρροές για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Αλ. Τσίπρας δεν δίστασε να δηλώσει ότι «οι αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας» και να καλέσει τον κ. Μητσοτάκη «να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος».
Σε επιθετικό ύφος κι ο Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για «χυδαίες διαρροές» και για σενάρια εκτός πραγματικότητας από την κυβέρνηση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους».
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση και την καλούν να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ κάποια (ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25) ζητούν ακόμα και την παραίτηση του πρωθυπουργού. (Πηγή)