Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο
Με τη θετική ψήφο μόνο της ΝΔ υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» από την ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, πλην των Σπαρτιατών που τοποθετήθηκαν με το «παρών».
«Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στην βελτίωση της ευημερίας τους, στην θωράκιση της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην εξελισσόμενη κλιματική κρίση και στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας» είχε τονίσει νωρίτερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Ο κ. Δήμας, υπογράμμισε ότι «οι στόχοι μπορεί να είναι απαιτητικοί και φιλόδοξοι, να χρειάζεται πολύ δουλειά από όλους μας, ωστόσο είναι αναγκαίοι να επιτευχθούν, ώστε η χώρα μας να πάει ακόμα πιο ψηλά».
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, από το 2019 έως και σήμερα, με το νομοσχέδιο αυτό, έχει προχωρήσει συνολικά σε 72 μειώσεις φόρων και εισφορών. Κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν «να δαιμονοποιούν την αύξηση στα φορολογικά έσοδα» εξηγώντας ότι «όταν αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προέρχεται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και αυτή η αύξηση συνοδεύεται με μείωση της φορολογίας, τότε είναι θετική και επίτευγμα».
Ο κ. Δήμας, αντέκρουσε την κριτική του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα μας «είναι σε χαμηλότερο επίπεδο αγοραστικής δύναμης από την Βουλγαρία» επικαλούμενους τρεις δείκτες. Πρώτον, είπε, ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ το 2019 έχει ανέλθει στα 830 ευρώ σήμερα και μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης θα φτάσει τα 950 ευρώ. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 11η θέση από τις χώρες που έχουν θεσμοθετήσει κατώτατο μισθό. Δεύτερον, στον δείκτη (ευημερίας) πραγματικής ατομικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν, βάσει των επίσημων στοιχείων η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ. Τρίτον, η χώρα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις του ρυθμού αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Συνεπώς, πρόσθεσε «δεν θα πρέπει να ισοπεδώνονται όλα».
Αναλύοντας τα οφέλη για τους φορολογούμενους από την κάθε μια διάταξη του νομοσχεδίου, ο κ. Δήμας κατέληξε λέγοντας ότι «η φορολογική μας πολιτική στοχεύει στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, στον εξορθολογισμό των φορολογικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην βελτίωση της ευημερίας των πολιτών». Θέλουμε είπε «τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν, να επιστρέψουν στην κοινωνία με την μορφή καλύτερων υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία και το σύνολο του κοινωνικού κράτους».
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε επίσης και η τροπολογία με διατάξεις για την τιμή εκκίνησης που ισχύει μεταβατικά σε περίπτωση δικαστικής ακύρωσης (Προσθήκη παρ. 1Ε στο άρθρο 41 ν. 1249/1982), ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων για την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, για την διαδικτυακή διεξαγωγή αριθμοπαιχνιδίου Eurojackpot, για την απόκτηση μετοχών εταιρείας με την επωνυμία «ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ» και για την έκπτωση δωρεών υπέρ της γενικής κυβέρνησης (Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 47 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος). Υπέρ της τροπολογίας ψήφισε η ΝΔ. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες. Με το «παρών» τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και Νίκη.
Σχετικά με την διάταξη της τροπολογίας για την παροχή της δυνατότητας για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της «ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ» με σύμβαση αγοροπωλησίας μετοχών μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της «Hellenic Energy AE», ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που είχε προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στις 23 Ιανουαρίου 2020 για την πώληση του 65% των μετοχών της «ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.» που κατέχει το Ταμείο, ματαιώθηκε με απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, επειδή κρίθηκε ότι ο διαγωνισμός δεν θα επιτύγχανε τους στόχους του λόγω οικονομικών αβεβαιοτήτων αλλά και εκκρεμοδικιών. Με αυτό το δεδομένο, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην διαδικασία αξιολόγησης εναλλακτικών επιλογών, και στο πλαίσιο αυτό γίνεται πρόσθετη διερεύνηση για μια πιθανή απόκτηση μετοχών της «ΔΕΠΑ Εμπορίας», επισημαίνοντας ότι «αυτή, είναι διερεύνηση, καθώς η συγκέντρωση του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ, ενδεχομένως θα προσφέρει αποτελεσματικότερες και επωφελέστερες για το Δημόσιο επιλογές».