Οικονόμου για υποκλοπές: «Καμία δημόσια αρχή, καμία αρχή ασφαλείας δεν έχει προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούσε αυτά τα λογισμικά»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς αν εμμένει στη θέση ότι κανένα νυν ή πρώην κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει σχέση με διακίνηση ή διασύνδεση με ανθρώπους που διακίνησαν το παράνομο λογισμικό Predator, απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή που το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση δραστηριοποιήθηκε.
«Η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας διεξήγαγε έλεγχο, η δικαιοσύνη έχει ανοιχτή έρευνα σε εξέλιξη, η κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση για την καθολική εμπορία κακόβουλων λογισμικών. Καμία δημόσια αρχή, καμία αρχή ασφαλείας δεν έχει προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούσε αυτά τα λογισμικά», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να θωρακίσουμε την κοινωνία, την πολιτική ζωή, απέναντι σε όσους επιβουλεύονται ανωμαλία χρησιμοποιώντας αυτά τα λογισμικά. Πρώτοι θα απαιτήσουμε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Αντίστοιχες αναζητήσεις γίνονται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει βρεθεί απάντηση ούτε στην Ισπανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Πολωνία όπου επιχείρησαν ή κατάφεραν να προβούν σε παρακολούθηση δημοσίων προσώπων».
Κληθείς να τοποθετηθεί για όσα δήλωσε ο κ. Βρέτζος χθες, απάντησε πως «δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση» και πως «δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος με την ποδοσφαιρική ιδιότητα μπορεί να κάνει τέτοιες εκτιμήσεις χωρίς κανένα στοιχείο».
Μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ζήτημα αυτό και ισχυρίστηκε πως η εφημερίδα documento κάνει κάποιες αποκαλύψεις χωρίς επαρκείς εξηγήσεις και τεκμηριώσεις. «Επικαλείται κάποιες πηγές και είχαμε και διαδοχικές αναρτήσεις του κ. Βαξεβάνη με υπονοούμενα ότι κάτι μπορεί να υπάρχει. Δεν θα σχολιάσω την τακτική για τη διαχείριση των πηγών. Όταν όμως κάποιος κάνει κάποια αποκάλυψη δεν μπορεί να μην αναλαμβάνει το βάρος της τεκμηρίωσης αυτής της αποκάλυψης και να ζητά να το κάνουν άλλοι αυτό. Όταν κάποιος κάνει αποκάλυψη, αποδίδει κατηγορία, οφείλει να σηκώσει το βάρος της τεκμηρίωσης όσων λέει», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ο ρόλος της ΕΥΠ και το ενδεχόμενο διαρροών, δήλωσε πως δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις. «Αν ευσταθούν όλα αυτά και παρακολουθείται ο υπουργός εξωτερικών, μιλάμε για υποθέσεις κατασκοπίας. Κατά τη λογική Σπίρτζη παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αν αυτά ευσταθούν προφανώς προβληματίζουν και βλέποντας το θόρυβο στην υπόλοιπη Ευρώπη, κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση θεσμικά – αυτή είναι η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη λάσπη – προκειμένου να βρεθεί άκρη και λύση. Θα το επιδιώξουμε μέχρι τέλους», υπογράμμισε.
Σχετικά με το χρόνο των εκλογών δήλωσε πως δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς σχεδιασμούς κα πως θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ή ο ίδιος θα κινηθεί νομικά εναντίον του κ. Βαξεβάνη, απάντησε πως «έχουμε επιλέξει να μη κινούμαστε με νομικούς τρόπους και πολιτικά να καυτηριάζουμε τα πράγματα και να αναδεικνύουμε τα ζητήματα».
Ερωτηθείς γιατί έχει επιφυλάξεις αν όλα αυτά ευσταθούν και δεν είναι βέβαιος από τη στιγμή που καμία αρχή δεν αγόρασε κακόβουλα λογισμικά απάντησε «γιατί μπορεί να έγιναν από κάποιον άλλο». Παράλληλα επανέλαβε ότι καμία δημόσια αρχή δεν τα έχει προμηθευτεί και χρησιμοποιήσει και πως αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος δεν τα έχει χρησιμοποιήσει.
Για το γεγονός ότι σε καμία άλλη χώρα δεν παρακολουθήθηκε πολιτικός αρχηγός, απάντησε πως ούτε στην Ελλάδα παρακολουθήθηκε κανένας πολιτικός αρχηγός με κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια να ταυτιστεί η νόμιμη επισύνδεση με τα κακόβολα λογισμικά. Σε ερώτηση ποια οργανωμένα κέντρα εννοεί ότι κινούνται εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου είπε ότι κανείς δια της λογικής μπορεί να καταλάβει ποιος μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον θα είχε όφελος μια χώρα σαν την Ελλάδα να αποσταθεροποιηθεί. Υπογράμμισε δε ότι σε μια διεθνή καταιγίδα η κυβέρνηση πέτυχε να κρατήσει την Ελλάδα ασφαλή και σταθερή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως κανένας ομόλογος του πρωθυπουργού δεν του έχει ζητήσει την παραμικρή εξήγηση. Ανέφερε επίσης ότι ενώ κάποιοι προσπαθούν να περάσουν μια εικόνα για τη χώρα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και ενεργά βοηθά στη διαμόρφωση απαντήσεων για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί. «Υπάρχει ασυμμετρία ανάμεσα σε αυτά που κάποιοι αισθάνονται και σε όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν τα ονόματα που αναφέρονται στη λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα, συμφωνούν με την ανακοίνωσή του για το δημοσίευμα, απάντησε πως υπάρχει επικοινωνία με το σύνολο των υπουργών και των πολιτικών προσώπων. «Όπως προκύπτει και από δημόσιες δηλώσεις τους, ουδείς πιστεύει τον φαιδρό ισχυρισμό ότι ο πρωθυπουργός ήταν εγκέφαλος συστήματος που παρακολουθούσε τους υπουργούς, τις συζύγους τους κλπ ενώ σε κανέναν δεν είναι σε γνώση του τέτοιου είδους περιστατικό», συμπλήρωσε.
Για το απόρρητο και αν ήρθε η ώρα να πάψει η επίκλησή του δήλωσε: «Με βάζετε σε μεγάλο πειρασμό τώρα. Είναι λίγο παράταιρο να υφίσταται κριτική ένα θεσμικά κατοχυρωμένο απόρρητο όπως αυτό για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση στέκεται σε αυτά που λέει ο νόμος. Από την άλλη σε ένα θέμα στο οποίο αν πράγματι ευσταθεί παρότι δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο, μιλάμε για ισχυρισμούς που μπλέκουν διάφορα θέματα και επ’ αυτού περιχαρακώνονται κάποιοι φανατικά γύρω από το δημοσιογραφικό απόρρητο το οποίο είναι ιερό. Το απόρρητο που είναι θεσμικά κατοχυρωμένο για λόγους εθνικής ασφαλείας εύκολα να γίνει φειγ βολάν και από την άλλη ιερό το άλλο απόρρητο και ούτε κουβέντα».
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλύπτει τον κ. Δημητριάδη, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους και έκτοτε βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και οποιασδήποτε κυβερνητικής δραστηριότητας».
Ερωτηθείς αν έχει την ίδια βεβαιότητα για τη δράση του κ. Δημητριάδη όσο ήταν μέλος της κυβέρνησης, απάντησε πως «δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει κανένα στοιχείο στην άλλη κατεύθυνση, ναι». Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να πιστοποιεί το αντίθετο και πως η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα θεσμικά όργανα και τη δικαιοσύνη».
Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κάποιο παράκεντρο στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά. «Η ελληνική δικαιοσύνη θα τα διερευνήσει όλα. Οφείλει να τα διερευνήσει. Δεν μπορεί στη δημόσια ζωή να αιωρούνται τέτοιες σκιές. Δεν μπορεί να είναι όμηρος η πολιτική ζωή της χώρας με γελοία υπονοούμενα και εκβιασμούς. Δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει αυτό. Η κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα, έχει διαχειριστεί δύσκολες κρίσεις και κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία και την Ελλάδα όρθια. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει καμία σκιά σε πράγματα που δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι μέσω της θεσμικότητας. Δολοφόνους μας έλεγαν στην πανδημία. Με χυδαία hashtag αντιμετώπιζαν αποτρόπαια εγκλήματα. Δουλειά της κυβέρνησης είναι με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να τιμά τη λαϊκή εντολή και θεσμικά αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα. Σε περίπτωση που υπάρχουν παράνομες πράξεις, οι υπαίτιοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν», τόνισε.
Για το δημοσίευμα στην εφημερίδα documento σχετικά με γαλλικό έγγραφο που αφορά τη σύζυγο του πρωθυπουργού απάντησε πως πρόκειται για υπόθεση που έχει κλείσει οριστικά.
Για τη δήλωση του κ. Βαξεβάνη ότι θα καταθέσει εναντίον του μήνυση και αγωγή, απάντησε πως μετά τον κ. Κούλογλου είναι ο δεύτερος. «Πρέπει να υπάρχουν slapps για πολιτικούς και όχι μόνο για δημοσιογράφους. Θα το δούμε», πρόσθεσε.
Τέλος για το περιστατικό με τον Απόστολο Τζιτζικώστα το χαρακτήρισε απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό που δεν βοηθά σε καμία κατεύθυνση στην οικοδόμηση της σχέσης που πρέπει να έχουν Ελλάδα και Τουρκία.