Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία: Διάταξη για να συνάπτουν οι ιδιώτες γιατροί σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία

Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ – Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν την περαιτέρω υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία: Διάταξη για να συνάπτουν οι ιδιώτες γιατροί σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ώρες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει ότι προτίθεται να ζητήσει εξουσιοδοτική διάταξη από την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου στη συνέχεια, με υπουργική απόφαση, να ανοίξει ο δρόμος ώστε ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία.

Το αντίστροφο δηλαδή της ρύθμισης που έχει ήδη περιληφθεί στο νομοσχέδιο και επαναπροσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ρύθμιση αυτή του νομοσχεδίου διορθώνει ένα λάθος δεκαετιών που απαγόρευε στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν και ιδιωτικό έργο. Τόνισε πάντως ότι για να συμβεί αυτό, οι όροι και οι προϋποθέσεις θα είναι πολύ αυστηροί.

 Α. Γεωργιάδης: Η μεταρρύθμιση γίνεται για να είναι περισσότερο ελκυστική η υπηρεσία στο ΕΣΥ

Η αναχαίτιση των εκροών των γιατρών από το ΕΣΥ επιχειρείται μέσα από τη θέσπιση της δυνατότητας τους να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ σήμερα είναι ότι δεν πηγαίνουν οι γιατροί στο σύστημα. Ότι κάνουμε προσκλήσεις και βγαίνουν άγονες πάρα πολλές από αυτές. Εμείς λέμε ότι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε αυτό το σύστημα ώστε να γίνει η υπηρεσία στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και άρα αυτοί που προηγουμένως λέγανε ‘δεν θέλω να πάω’ να το ξανασκεφτούν μήπως και αλλάξουν γνώμη», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας σχολίασε και τη στάση που επεφύλασσαν στο νομοσχέδιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Εσείς τι λέτε; Μόνο να αυξήσουμε τους μισθούς τους. Έγινε κάποια οποιαδήποτε άλλη πρόταση; Καμία. Πόσο να αυξήσουμε το μισθό τους; Η Νέα Δημοκρατία, σε αυτή την τετραετία, έχει αυξήσει τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ 20%. Είναι λίγο; Θα πείτε λίγο. Περισσότερο όμως από κάθε άλλη ομάδα στο δημόσιο. Αν δεν πείτε πόσο ακόμα να αυξήσουμε τις αποδοχές, δεν κάνουμε τίποτα. Όταν λέτε να διπλασιάσουμε τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, χωρίς να λέτε που θα βρούμε τα λεφτά, δεν μπορούμε να γελάμε εμείς; Και αυτή τη δουλειά θα κάνουμε εδώ πέρα; Θα γελάμε ο καθένας με αυτά που λέει ο άλλος; Πρέπει να μας πείτε πραγματικούς κωδικούς από όπου θα πάρουμε τα χρήματα», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Για το χαρακτήρα της νέας ρύθμισης αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Εμείς πιστεύουμε στο δικαίωμα της επιλογής. Αυτά που συζητάμε σήμερα εδώ, γίνονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Εσείς δεν θέλετε να επιτρέπονται στους ανθρώπους πράγματα. Δεν πιστεύετε στην ανθρώπινη ελευθερία. Εσείς πιστεύετε στον λεγόμενο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Εσείς πιστεύετε ότι όλα πρέπει να τα καθορίζει το κράτος. Το κράτος να λέει τι δουλειά θα κάνεις, το κράτος να λέει που θα πας να δουλέψεις, πως να δουλέψεις, για ποιον μισθό θα δουλέψεις. Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι η ελευθερία. Δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής. Θέλεις κύριε να πας το απόγευμα να δουλέψεις σε απογευματινό χειρουργείο; Πήγαινε να δουλέψεις. Δεν θέλεις; Μην πας. Δεν λέμε ότι όλοι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και ιδιωτικό έργο. Εμείς λέμε, όποιος γιατρός του ΕΣΥ θέλει να έχει ιδιωτικό έργο, με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που είναι πολύ αυστηροί οι όροι και οι προϋποθέσεις, να μπορεί να το κάνει. Είμαστε υπέρ της ανθρώπινης ελευθερίας. Εσείς είστε υπέρ της καταπίεσης των γιατρών. Όχι δεν θα τους απαγορεύουμε από εδώ και μπρος. Ήταν ένα λάθος δεκαετιών».

Θα κριθεί και αυτή η μεταρρύθμιση στην πράξη, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις και από πάνω θα είμαστε, αν κάτι δεν λειτουργήσει σωστά να το διορθώσουμε, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όμως ο υπουργός Υγείας απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας σε έντονο ύφος, σχολιάζοντας όσα επικριτικά είχε πει νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην αύξηση των γυναικοκτονιών, θέμα που αναδείχθηκε μετά τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων.

«Μπήκατε στη Βουλή κοροϊδεύοντας τον κόσμο με κάτι καρδούλες και δήθεν εισάγοντας τη νέα Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δεν ήταν ίδια με την παλιά. Εγώ έλεγα σε όλα τα πάνελ μην την πιστεύετε. Δεν αλλάζει ο άνθρωπος. Αυτή ήταν και είναι, η ίδια τοξική, κακιά γυναίκα. Και ήρθατε εδώ, γίνατε αυτό που ήσασταν πάντοτε και κυρίως τι; Υποκριτής. Εσείς κυρία Κωνσταντοπούλου είστε υπερασπίστρια των θυμάτων; Ενώ εμείς είμαστε οι υπερασπιστές των θυτών; Εσείς η κ. Κωνσταντοπούλου, η ίδια;», είπε ο υπουργός Υγείας και ανέγνωσε παλαιότερο δημοσίευμα: «Τέσσερις τουρίστριες που σύρονται εδώ και επτά χρόνια στα ελληνικά δικαστήρια, επειδή έπεσαν θύματα βιασμού το καλοκαίρι του 2005 στην Ελλάδα, επειδή ενδιαφέρεστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ο ίδιος άνδρας. Η επτάχρονη Οδύσσεια τους στα ελληνικά δικαστήρια δεν είναι αποτέλεσμα των συνήθων αναβολών. Η καθυστέρηση οφείλεται, ως επί το πλείστον, στα αλλεπάλληλα δικονομικά εμπόδια που ορθώνει η συνήγορος υπεράσπισης του βιαστή και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου». Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην θητεία της κ. Κωνσταντοπούλου σε προηγούμενη κοινοβουλευτική της θητείας, «όταν έλεγε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει η συνεδρίαση, αν δεν έρθουν από τη φυλακή οι φυλακισθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής».

«Και κάνει σε εμάς μαθήματα δημοκρατίας; Ποια; Οι καρδούλες….», είπε ο κ. Γεωργιάδης σχηματίζοντας με τα δύο του χέρια, την καρδιά που ταυτίστηκε με την προεκλογική παρουσία της κ. Κωνσταντοπούλου. «Σας παρακαλώ πολύ κυρία μου! Μάλλον έχετε μπερδευτεί. Τρία τα εκατό πήρατε! Τρία τα εκατό, με καρδούλες!», είπε ο υπουργός Υγείας και κάλεσε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να προσέχει τα λόγια της, γιατί «ένας υποκριτής είναι, ούτε τη νοιάζουν τα Τέμπη, ούτε τα θύματα. Όλα τα άλλα είναι στυγνή υποκρισία μιας υποκρίτριας».

«Και αν εμείς εμποδίζουμε το έργο της δικαιοσύνης, όπως λέτε, πηγαίνετε στις τέσσερις που βίασε ο πελάτης σας, και τον υπερασπιζόσασταν μια δεκαετία! Να πείτε ποιος υπερασπίζεται πράγματι τις κακοποιημένες γυναίκες και ποιος τα θύματα, κυρία Κωνσταντοπούλου! Γνωριζόμαστε ποιοι είμαστε και ποια είστε! Δεν έχετε γίνει ούτε Πάπας της Ρώμης ούτε και Πρύτανης. Μια απλή βουλευτής είστε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε για την πεισματική άρνησή της να κάνει τη γυναικοκτονία αυτοτελές αδίκημα και αναφορικά με το δημοσίευμα απάντησε: «Φτάσατε να πείτε ότι φταίει που είμαι συνήγορος υπεράσπισης και κάπου το 2005 υπερασπίστηκα έναν άνθρωπο που κατηγορείτο. Και φτάσατε εδώ, από το βήμα της Βουλής, να αναπαράγετε ένα δημοσίευμα που έχει διαψευστεί απολύτως από το συνήγορο της κοπέλας που επικαλεστήκατε. Επικαλεστήκατε μια γυναίκα, της οποίας ο συνήγορος διέψευσε αυτά τα ψέματα». Μάλιστα η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι το δημοσίευμα αυτό φέρει την υπογραφή του κ. Σταύρου Θεοδωράκη και ότι στόχευση ήταν να απαξιωθεί η δουλειά που έκανε εκείνη την περίοδο για τη λίστα Λαγκάρντ. Ανέφερε δε ότι σε εκείνη την κοινοβουλευτική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, παρέμεινε αντιπρόεδρος της επιτροπής, ενώ είχε σαφή σύγκρουση συμφερόντων, διότι μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με τη λίστα Λαγκάρντ και με ράβδους χρυσού, ήταν η σύζυγός του.

«Κυρία Κωνσταντοπούλου είπατε πολλά. Όμως για το αν υπερασπιστήκατε έναν βιαστή δεν είπατε τίποτα», σχολίασε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «κάποιος που υπερασπίζεται με τόσο πάθος έναν βιαστή, δεν είναι καλός άνθρωπος».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Παναγιωτόπουλο. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε άλλον να βάλει εισηγητή; Εσείς, εσείς προσωπικά, το υποκείμενο το φυσικό, το σώμα σας, έχετε έρθει στη Βουλή και μας λέτε ότι ανίερο και κακό ένας γιατρός που δουλεύει σε ένα δημόσιο σύστημα να ασκεί παράλληλα και ιδιωτικό έργο; Εσείς δεν πήγατε στα δικαστήρια του ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας γιατί σας ζήτησε να διαλέξετε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και πήγατε στο δικαστήριο και είπατε ότι είναι συνταγματικό σας δικαίωμα να ασκείτε και ιδιωτικό έργο παράλληλα; Συγνώμη κύριε εισηγητά του ΣΥΡΙΖΑ; Εσύ μια ολόκληρη ζωή προσωπικά, ήσουνα γιατρός σε ένα δημόσιο σύστημα, στο ΙΚΑ και παράλληλα ασκούσε ιδιωτικό έργο. Και παράλληλα το θεωρούσες τόσο καλό αυτό το μέτρο που όταν το κράτος αποφάσισε να στο στερήσει, πήγες στα δικαστήρια εσύ ο ίδιος επί δέκα χρόνια, θέλοντας να τιμωρηθεί το κράτος, και να μπορείς να ασκήσεις ξανά το ιδιωτικό σου έργου», είπε ο κ. Γεωγιάδης.

Λίγο αργότερα πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός απάντησε για το θέμα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. «Απευθυνθήκατε στον εισηγητή μας τον κ. Παναγιωτόπουλο και του είπατε ότι δεν πρέπει να μιλάει για συγκεκριμένους λόγους. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος υπηρετεί από το 1997 τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, που εσείς ως υπουργός καλέσατε τους εργαζόμενους γιατρούς στο ΙΚΑ, να διαλέξουν μέσα σε επτά ημέρες, αν θα παραμείνουν στο δημόσιο ή θα διατηρήσουν το απογευματινό ιατρείο, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε διαλέξει να μείνει στο δημόσιο και χωρίς δικαστήρια. Όχι δεν πήγε, δεν έκανε αγωγή ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πρέπει να του ζητήσετε συγνώμη», είπε ο κ. Καλαματιανός.

Θαν. Πλεύρης: Στηρίζουμε το ΕΣΥ – Διασφαλίζουμε από Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δισ. ευρώ

«Με μετρήσιμα αποτελέσματα ερχόμαστε να αποδείξουμε ότι πιστεύουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το στηρίζουμε. Οι προϋπολογισμοί από μόνοι τους μιλάνε και είναι μια πραγματικότητα. Έχουμε έναν προϋπολογισμό με 2 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτόν που παραλάβαμε το 2019 ενώ παράλληλα έχουμε διασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το οποίο η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στην ανακαίνιση και στην πλήρη δημιουργία Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου για την δημόσια υγεία, κατά την συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής .

Παράλληλα απέρριψε τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και τις κατηγορίες περί προσπάθειας απαξίωσης και διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και μεταφοράς του κόστους δαπανών υγείας στους ασθενείς, καταλογίζοντας της ιδεοληπτική προσέγγιση.

«Στην πρωτοβάθμια υγεία, πέρα από το σκέλος για την ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας και την ενδυνάμωση των δομών, το νομοσχέδιο έχει και την ενδυνάμωση, ακόμα περισσότερο, των κινητών μονάδων που πλέον λειτουργούνε ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας περίθαλψης», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

Υποστήριξε δε ότι «επί ΝΔ έγινε η μεγαλύτερη πρόοδος που υπήρξε ποτέ στον προσωπικό οικογενειακό γιατρό και πλέον έχουμε πέντε εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες οι οποίοι δεν πληρώνουν για γιατρό και μπορούν να έχουν υπηρεσίες υγείας».

Έμφαση έδωσε ο κ. Πλεύρης στις διατάξεις του νομοσχεδίου που δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα και ιδιωτικό έργο.

«Πέρα από την ενδυνάμωση των πάνω από 80 νοσοκομείων με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ερχόμαστε τώρα με σημαντικές διατάξεις να ενισχύσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Το άνοιγμα του επαγγέλματος των γιατρών που ψηφίστηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2022, είναι μια πραγματικότητα. Και είναι ο μοναδικός τρόπος να προσελκύσουμε γιατρούς. Υπάρχουν περιοχές που βγαίνουνε θέσεις και όσα λεφτά και να δώσεις δεν μπορείς να τις καλύψεις. Για ποιο λόγο να μην τους δώσεις τη δυνατότητα να μπούνε στο δημόσιο σύστημα και παράλληλα να εργάζονται και έξω; Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, πολλές ειδικότητες γιατρών στις οποίες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, θα γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα, πέρα από το δημόσιο σύστημα στο οποίο θα εργάζονται μπορούν παράλληλα να παράγουν και ιδιωτικό έργο. Αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πουθενά δεν υπάρχει χώρα που να έχει απολύτως κλειστό σύστημα. Και στη χώρα μας θα εφαρμοστεί με όρους και προϋποθέσεις που ουσιαστικά θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία άρα δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αντιεπιχείρημα παρά μόνο ιδεοληψία», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπερασπίστηκε τη λειτουργία των «απογευματινών χειρουργείων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια δυνατότητα, σε χρόνο που δεν λειτουργούν τα νοσοκομεία, να μπορεί να υπάρχει ένας τρίτος πυλώνας πέραν από το δημόσιο και ιδιωτικό, για κάποιον που δεν είναι ικανοποιημένος από τη πρωϊνή λίστα να την παρακάμψει ή αν θέλει να έχει δική του επιλογή γιατρού».

Σ. Φάμελλος: Κάθε έννοια δημόσιας υγείας καταλύεται με την κυβέρνηση της ΝΔ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της στην Υγεία άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την υγεία, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι «κάθε έννοια δημόσιας υγείας καταλύεται με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σχολίασε εισαγωγικά ότι «χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να επιβεβαιωθούν πλήρως οι φόβοι που εκφράσαμε, με την τοποθέτηση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας του κ.Γεωργιάδη», ρωτώντας «ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες του στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2013-2014». Ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας υποστήριξε ότι τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση από τον πρωθυπουργό με έναν στόχο: «να βάλετε οριστική ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ιδιωτικοποιήσετε την υγεία», σχολιάζοντας «αυτή τη φορά τη δόξα δεν σας την παίρνει ο Τόμσεν. Την ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πέντε χρόνια τώρα επιδιώκει την αποδόμηση του ΕΣΥ, με στρατηγική στόχευση να διαβρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια υγεία. Αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας καταλογίζοντας στην κυβέρνηση επιλογές για ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και «εισβολή» των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας, αλλά και «ρεκόρ υποκρισίας» έναντι των ανθρώπων του ΕΣΥ, «που βλέπουν ομηρία των συμβασιούχων και επικουρικών του ΕΣΥ και πεισματική άρνηση ένταξης του συνόλου του προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Τόνισε ότι «ακόμη και μετά τα όσα τραγικά βιώσαμε την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει τις δημόσιες δομές και το ΕΣΥ».

Σημείωσε ότι το δημόσιο σύστημα χαλάει το αφήγημα της κυβέρνησης καθώς «σε δύσκολες στιγμές, όπως στην πανδημία, η κοινωνία απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Μιλώντας για κατεδάφιση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση, είπε ότι δεν μπορεί η χώρα μας να είναι 18η στους 21 στα ποσοστά δαπανών για την Υγεία στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, στο 6,7% του ΑΕΠ έναντι του 8,2% του μ.ο. της Ευρωζώνης οι δαπάνες για την υγεία. 25% να μην έχουν λάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάστηκαν το 2022. «Εμείς μέσα σε χρεοκοπία είχαμε καταφέρει ως κυβέρνηση αυτός ο δείκτης να πάει από το 14,4% του πληθυσμού το 2016 στο 10,4% το 2018», είπε. Προσέθεσε ότι το πιο επικίνδυνο που έρχεται είναι η εκτόξευση των ιδιωτικών πληρωμών στην υγεία -«στο 38% οι άμεσες ιδιωτικές πληρωμές, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Βουλγαρία, ενώ ο μ.ό. στην ΕΕ βρίσκεται στο 15%».

Είπε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από νομοτεχνική προχειρότητα και αποσπασματικότητα και ότι υπάρχουν και πάνω από 10 άρθρα τροποποίησης διατάξεων που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Υποστήριξε ότι «το σημαντικότερο αρνητικό και αντικοινωνικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ». Είπε ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε όλους τους γιατρούς. Τόνισε ότι σύμφωνα και με τους φορείς, που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή, το μέτρο της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, θα περιορίσει τον αριθμό όσων βρίσκονται εντός του ΕΣΥ. Προσέθεσε ότι ταυτόχρονα αυξάνεται και το κόστος σε πολλές λειτουργίες και παροχές της δημόσιας υγείας.

Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία σημείωσε ότι «όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να κάνει χειρουργείο, όποιος δεν έχει…». Ανέφερε ότι περισσότερα από 100.000 περιστατικά αναμένουν στη λίστα για χειρουργείο, ενώ περισσότερα από τα μισά, περίπου 58.000, αναμένουν πάνω από τέσσερις μήνες, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Είπε ακόμη τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των απογευματινών χειρουργείων αφορά ασθενείς εκτός λίστας αναμονής, ζητώντας απαντήσεις και για τις καταγγελίες ότι ακόμη και καρκινοπαθείς χειρουργήθηκε επί πληρωμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «μετατρέπει δημόσιες δομές υγείας σε μια επικερδή επιχείρηση εις βάρος των πολιτών, μετατρέπει τον ασθενή σε πελάτη εντός του ΕΣΥ» και πως πρόκειται για «τραγική αντιμεταρρύθμιση». Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως στη σημερινή συνέντευξη του είπε ότι θα αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία. «Εμφανίζεται αναξιόπιστος», «αποκάλυψε ότι είναι ψέμα αυτά που είχε πει ότι υπάρχουν τα λεφτά για τη χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων», σχολίασε.

Μιλώντας για τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και αναφερθείς ειδικότερα στη φυγή γιατρών στο εξωτερικό, τόνισε την αναγκαιότητα δέσμης κινήτρων, με έμφαση για τις δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές, προαναγγέλλοντας την κατάθεση τροπολογίας γι’ αυτές τις περιοχές.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργασμένο σχέδιο που ξεκινάει από τις προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού άμεσα, την αυτόματη προκήρυξη θέσεων λόγω συνταξιοδότησης, τον διπλασιασμό του μισθού, την ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών και τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Επιπλέον, περιλαμβάνει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού για όλους και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, την ενίσχυση της πρόσβασης στο ΕΣΥ σε ανασφάλιστους και ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ, την ενίσχυση του ΕΣΥ για την οδοντιατρική περίθαλψη, επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιφέρεια.

Τόνισε ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν και για το σύστημα υγείας και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για αξιοπρεπή και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ένα ποιοτικό ΕΣΥ, με νέες σύγχρονες δομές και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, με δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με πραγματική αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών.

Μιχάλης Κατρίνης: Σημάδια θεσμικής παρακμής με ευθύνη της κυβέρνησης

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την ότι με τις πολιτικές και τις πρακτικές της οδηγεί τη χώρα σε «θεσμική παρακμή».

Παράλληλα, επέκρινε έντονα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θυμάται «ποτέ εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός να συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση με αντικείμενο που έχει σχέση με τις δικαστικές αρμοδιότητες και υποθέσεις που έχει τώρα».

Ο κ. Κατρίνης σχολίασε και την αντιπαράθεση που είχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κάνοντας λόγο για ευτελισμό του Κοινοβουλίου.

«Κάνω έκκληση προς τον πρόεδρο της Βουλής, να περιφρουρήσει αυτό τον χώρο της δημοκρατίας και του διαλόγου και να μην επιτρέπει αυτόν τον ευτελισμό που προσφέρει η εφήμερη δημοσιότητα, που δυστυχώς όμως καταφέρνει ένα ακόμα πλήγμα στους θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης, στην αρχή της παρέμβασης του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την δημόσια υγεία.

Και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς, δεν είναι όμως το μόνο σημάδι θεσμικής παρακμής. Θυμάστε ποτέ εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να συμμετέχει σε Φόρουμ και να δίνει συνέντευξη, αντιδικώντας μάλιστα με τις οικογένειες των θυμάτων, μιας υπόθεσης την οποία διερευνά; Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός, να συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση με αντικείμενο που έχει σχέση με τις δικαστικές αρμοδιότητες και υποθέσεις που έχει τώρα.

Δεν είναι ο ρόλος αυτός εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ρόλος του είναι να προσπαθεί, όπως και οι ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, να αποκαταστήσουν αυτό που έχει τρωθεί και είναι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς».

Ως «ένα ακόμα σημάδι θεσμικής παρακμής», χαρακτήρισε ο κ. Κατρίνης, τις κατηγορίες της κυβέρνησης κατά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «επειδή δεν ψηφίσαμε τα 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης μας είπε ότι είμαστε εθνικοί μειοδότες, διότι διαφωνούμε με τον τρόπο κατανομής των χρημάτων σε πολύ λίγους και πολύ ισχυρούς».

«Να θυμίσω ότι για τα 17,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπέβαλαν αίτηση 500 επιχειρήσεις σε σύνολο 400.000 επιχειρήσεων και έχουμε 101 συμβόλαια από 10 εταιρείες, τα οποία συνήφθησαν χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστής για τα κονδύλια ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά τις συμβάσεις.

Σημάδια θεσμικής παρακμής υπάρχουν παντού, με καρτέλ, ολιγοπώλια παντού, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στις τράπεζες, στις επικοινωνίες στην αγορά τροφίμων αλλά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα υγείας», ανέφερε.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ότι το κόμμα του «είναι απέναντι στο νομοσχέδιο που έχει στόχο την περαιτέρω υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δεδομένο πως απεχθάνεται το ΕΣΥ».

«Το κεντρικό δόγμα της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο αυτό είναι όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει, θα εξυπηρετείται. Κανένα σχέδιο δεν έχει για το μέλλον του ΕΣΥ. Ποτέ το δημόσιο σύστημα υγείας δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο και τόσο απαξιωμένο, με τους πολίτες να ανεβαίνουν ένα Γολγοθά. Μόνο πανηγυρισμούς και μόνο εξαγγελίες χωρίς τίποτα το ουσιαστικό», υποστήριξε ο κ. Κατρίνης και κατέληξε:

«Η πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία είναι απλά βιτρίνα και επικοινωνία. Όμως για εμάς πολιτική της δημόσιας υγείας σημαίνει πρωτίστως φροντίδα και αγάπη για τον πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η πρόσβαση στην δωρεάν και ποιοτική υγεία είναι αυτονόητο δικαίωμα και δεν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του πολίτη. Η απαξίωση μιας κοινωνικής κατάκτησης όπως είναι το ΕΣΥ, το οποίο συστηματικά απαξιώνετε, σας βάζει απέναντι στην κοινωνία».

Ν. Καραθανασόπουλος: Με το πιστόλι στον κρόταφο οι ασθενείς

Πίσω από το αφήγημα της κυβέρνησης για την ελευθερία επιλογής, των γιατρών και των ασθενών, κρύβεται η επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας για τον λαό, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

«Μα, καλά μιλάτε σοβαρά τώρα, κύριοι της κυβέρνησης, ποιο δικαίωμα αλήθεια επιλογής έχει ένας άνεργος, ένας φτωχός και εξαθλιωμένος;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Αλήθεια, ποια δυνατότητα επιλογής έχει αυτός, ο οποίος επί της ουσίας εκβιάζεται και μάλιστα με ωμό τρόπο, ότι ‘αν θες να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα υγείας το οποίο έχεις και να μην περιμένεις ένα και δύο χρόνια, κανόνισε να πληρώσεις; Σοβαρά μιλάτε; Είναι αυτό δικαίωμα επιλογής; Είναι αυτό δυνατότητα επιλογής; Και αναγκάζεται ο άλλος να πουλήσει, να υποχρεωθεί, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας; Αυτός είναι ένας ωμός εκβιασμός, ένας απάνθρωπος εκβιασμός. Και από αυτή την άποψη, επί της ουσίας τι είναι; Είναι ένα δικαίωμα επιλογής ‘με το πιστόλι στον κρόταφο’. Έχετε βάλει στον κόσμο το ‘πιστόλι στον κρόταφο’ και του λέτε ‘επίλεξε’», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος για να διαπιστώσει: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στην υγεία, πολιτική και επιλογές που είναι απόρροια των συνολικότερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ν. Ηλιόπουλος: Πολιτική απανθρωπιάς και κανιβαλισμού του ΕΣΥ

«Η κυβέρνηση μιλάει για την ελευθερία επιλογής των ασθενών. Αλήθεια; Τι ελευθερία και επιλογή έχεις όταν είσαι καρκινοπαθής; Τι ελευθερία και επιλογή έχεις όταν εκατό χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν σε λίστες για χειρουργεία σ’ αυτήν τη λίστα της ντροπής; Λέτε ψέματα πάνω στα ψέματα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, σε παρέμβασή του νωρίτερα, στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ.

«Είπατε ότι στα απογευματινά χειρουργεία θα μπαίνουν ασθενείς από τις λίστες για αποσυμφόρηση. Για την καταγγελία των νοσοκομειακών γιατρών από το Ηράκλειο ότι μπήκε άνθρωπος με σπασμένο χέρι, πήγε στα έκτακτα και τον βάλανε επί πληρωμή σε απογευματινό, είναι ψεύτες οι γιατροί ή είστε ψεύτες εσείς; Πείτε μας. Είναι ψεύτες οι γιατροί;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και πρόσθεσε: «Για την καταγγελία για απογευματινά χειρουργεία καρκινοπαθών επί πληρωμή είναι ψεύτες οι γιατροί; Είναι ψεύτες οι καρκινοπαθείς; Λένε ψέματα οι συγγενείς αυτών των ανθρώπων ή εσείς είστε κυριολεκτικά ανεκδιήγητοι και προχωράτε μία πολιτική απανθρωπιάς, μια πολιτική που κανιβαλίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Έρχεστε εδώ, λέτε διάφορες ιδεολογικές αρλούμπες για ελευθερία, όταν μιλάμε για το δικαίωμα στη ζωή, όταν μιλάμε για ανθρώπους που εκείνη τη στιγμή δεν έχουν επιλογή, αλλά ό,τι και να κάνετε, ξέρετε ότι σε αυτά που σας λέει η Αριστερά έχει δίκιο, ότι δημοκρατική κοινωνία σημαίνει δημόσιο σύστημα υγείας καθολικά προσβάσιμο, σημαίνει δημόσια εργαλεία, δημόσια πανεπιστήμια, όλα αυτά τα οποία μισείτε. Καταλαβαίνω ότι είστε ακόμα μεθυσμένοι από το 41%, αλλά ξέρετε ότι μετά το μεθύσι έρχεται κακό hangover και θα σας έρθει πολύ σύντομα και με πολύ άσχημο για εσάς τρόπο, ευτυχώς για την ελληνική κοινωνία».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Μητσοτάκης να έρθει στην Βουλή για τις γυναικοκτονίες

«Να είστε βέβαιοι ότι καμία εκστρατεία λάσπης, καμία επίθεση χυδαιότητας, καμία συντονισμένη κακοποιητική συμπεριφορά δεν θα με σταματήσει. Έχω αντέξει πολύ χειρότερα σε εποχές που τις θυμάται ο κόσμος και θα αντέξω ξανά» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι «ήρθα να απαντήσω στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν τον βλέπω να έρχεται μέχρι τις ευρωεκλογές στην Βουλή, αλλά μέχρι τότε θα προτιμά να εμφανίζεται σε προστατευόμενα περιβάλλοντα» και τον κάλεσε «να δεχθεί να διεξαχθεί ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών» όπως έχει καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας και χθες το ΠΑΣΟΚ στην διακομματική επιτροπή , γιατί «σήμερα ακούσαμε από τον κ. Μαρινάκη και από τον ίδιο, ότι δεν θα διεξαχθεί ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, γιατί αυτό δεν έχει ξαναγίνει για τις ευρωεκλογές»! Η κ. Κωνσταντοπούλου διερωτήθηκε «γιατί να μην γίνει κάτι που δεν έχει γίνει εάν δεν έχει ξαναγίνει, και σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έρθει και στην Βουλή και σε κάθε ντιμπέιτ, ώστε να λογοδοτήσει και να απολογηθεί…» 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε πως «άκουσα άναυδη την πρωινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη και όσα είπε για τις γυναικοκτονίες» λέγοντας ότι «του έχω καταθέσει 15 επίκαιρες ερωτήσεις και δεν έχει έρθει να απαντήσει, γιατί δεν ποινικοποιεί την γυναικοκτονία ως αυτοτελές αδίκημα και μάλιστα κακούργημα» αλλά σε αντίθεση «προσκαλεί δημοσιογράφους στο γραφείο του για να τους πει ‘έχουμε περισσότερες καταγγελίες γιατί οι γυναίκες αισθάνονται πιο άνετες να καταγγέλλουν και μπορεί να έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους αλλά οι γυναίκες ξέρουν να εμπιστεύονται την αστυνομία και ξέρουν ότι θα τις προστατεύσουν’»! Αυτά, είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, «να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκη να τα πει, να τα πει σε εμένα που έχω καταθέσει 15 επίκαιρες ερωτήσεις και δεν έρχεται να μου απαντήσει, όταν αυτό που θα συνέβαινε στην Κυριακή, τα είχα περιγράψει από τις 27 Νοεμβρίου, για το πώς απαντούν στις κλήσεις των ακατάλληλων εκπαιδευμένων αστυνομικών και τις αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά…»

Κατηγόρησε για «βαθύ κράτος» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για τις ποινικές ευθύνες που έχει, επειδή δεν προστατεύει τους πολίτες που είναι σε κίνδυνο.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να φέρει το θέμα του σχολικού εκφοβισμού «για να αλλάξει την ατζέντα, για να γλιτώσετε από το έγκλημα των Τεμπών και όσα έχουν συμβεί για την συγκάλυψή του».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι, όπως προκύπτουν από τα έγγραφα που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και τότε Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ήταν αυτός που «έδωσε από τα κονδύλια για την Ανάπτυξη τα χρήματα του μπαζώματος του τόπου του εγκλήματος» και μάλιστα έγινε αυτό ετεροχρονισμένα. 

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε την στάση της Κκβέρνησης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή «προκλητική και εγκληματική». ε ότι «το έγκλημα των Τεμπών δεν πρόκειται να φύγει από τον δημόσιο διάλογο μέχρι να καθίσουν στο σκαμνί, να καθίσετε στο σκαμνί, όλοι όσοι ευθύνεστε» και «να είστε σίγουροι ότι δεν είναι καμία εκστρατεία λάσπης, καμία επίθεση χυδαιότητας, καμία συντονισμένη κακοποιητική συμπεριφορά που θα σταματήσει εμένα από το να το διεκδικώ. Έχω αντέξει πολύ χειρότερα σε εποχές που τις θυμάται ο κόσμος και θα αντέξω ξανά».

Για το νομοσχέδιο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να πει «ποιες ευθύνες αναλαμβάνει γιατί υπήρξατε υπουργός Υγείας πριν την πανδημία, γνωρίζετε ότι η πανδημία δεν ήταν μια φυσική καταστροφή, αλλά ένα σενάριο που όλοι οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί Υγείας είχαν προβλέψει ως ενδεχόμενο» και «καταντήσατε την δημόσια Υγεία στο σημείο να χρειάζεται κατεπείγουσα ενίσχυση και να στηρίζετε στην αυτοθυσία και δοτικότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρ’ όλο που είχατε τα κονδύλια και την ευθύνη για να προβλέψετε και μεριμνήσετε».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ρώτησε τον υπουργό Υγείας «με τι θράσος έρχεστε σήμερα να φέρετε ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο για μας πείτε ότι θα φτιάξετε τώρα την δημόσια Υγεία; […] Τί ευθύνη αναλαμβάνετε για όλα τα φαύλα πρόσωπα που διορίσατε σε διοικήσεις νοσοκομείων και καταγγέλθηκαν και αποκαλύφθηκαν. Τι ευθύνη αναλαμβάνετε ότι έχουν ξεπεράσει το όριο αντοχής τους οι άνθρωποι της δημόσιας Υγείας και δουλεύουν με αυταπάρνηση, τιμώντας τον όρκο τους […] Τι ευθύνη αναλαμβάνετε, που οι ασθενείς, μετά από πέντε χρόνια, δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους. Να φτάνουν να αυτοκτονεί καρκινοπαθής στα 72 χρόνια περιμένοντας το φάρμακό του…». 
 
Καταλόγισε τέλος στον κ. Γεωργιάδη ότι αδιαφορεί για την αγωνία και στις εκκλήσεις που του κάνουν οι γιατροί και οι υγειονομικοί. και του ζήτησε να πει το σχέδιο που έχει για την Υγεία.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.