Μαζική πορεία φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία
Πορεία πραγματοποίησαν φοιτήτριες και φοιτητές, ξεκινώντας από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, με κατεύθυνση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και του νέου νόμου – πλαίσιου για την ανώτατη εκπαίδευση.
Το πρωί προηγήθηκαν συγκεντρώσεις στις πύλες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από φοιτητικούς συλλόγους, εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια και καθηγητές, με σκοπό να μπλοκάρουν την είσοδο των αστυνομικών στα ιδρύματα. Όπως έχουν διαμηνύσει, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στα οποία θα μπει το ειδικό σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, προκειμένου, όπως λένε, να καταργηθεί στην πράξη.
Στο πλευρό των φοιτητών και το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων
Στο πλευρό των φοιτητών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στέκεται εκτός από τους καθηγητές και τους αλληλέγγυους, και το Σωματείο μισθωτών δικηγόρων, που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει «απερίφραστα τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας».
«Σκοπός της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι η αντιμετώπιση κάποιας δήθεν “ανομίας” και όποια άλλα προσχήματα επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά η καταστολή του φοιτητικού κινήματος, των διεκδικήσεων, του αγώνων των φοιτητών. Έτσι φαντάζεται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της μέσα και έξω από τις σχολές το “σύγχρονο, ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο”, ανοιχτό στην καταστολή και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, στη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.
Αναλυτικά, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων καταδικάζει «απερίφραστα τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) σε κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα από την 10/06. Ο επικίνδυνος και αντιδραστικό ρόλος ενός τέτοιου σώματος έγινε φανερός από την άγρια και βίαιη καταστολή της αστυνομίας σε βάρος φοιτητών στο ΑΠΘ που οδήγησε σε σοβαρότατους τραυματισμούς φοιτητών. Με ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης διαμορφώθηκε και τροφοδοτείται ένα σκηνικό έντασης στο ΑΠΘ με πλήθος αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ και Ασφάλεια) να έχει πλημμυρήσει τους χώρους του. Πρόκειται για μια εικόνα που επανειλημμένα έχει αξιοποιηθεί από πρυτανικές αρχές, κυβέρνηση και άλλους καλοθελητές για να δικαιολογήσουν την μονιμοποίηση και τη νομιμοποίηση της καταστολής – και με την αναμενόμενη έλευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας».
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «όσο κλιμακώνεται η αντιεκπαιδευτικη πολιτική, με την υποχρηματοδότηση των σπουδών, την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, την απαξίωση πτυχίων, τόσο θα οξύνεται και ο κρατικός αυταρχισμός για να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα στέκεται στο πλευρό της νεολαίας, του αγώνα των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων στους χώρους των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι ιδεών, προόδου και διεκδικήσεων».
Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στηρίζει «τον αγώνα ενάντια στην καταστολή, για ένα πανεπιστήμιο ταγμένο στην εξυπηρέτηση των αναγκών φοιτητών και εργαζομένων, των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Κόντρα στην όλο και βαθύτερη λειτουργία με ιδιωτικό – οικονομικά κριτήρια που θέλει φτηνούς και «ευέλικτους» εργαζόμενους, μισοκαταρτισμένους φοιτητές που θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν».
«Να παρθεί πίσω από την κυβέρνηση κάθε σκέψη για εγκατάσταση ΟΠΠΙ σε πανεπιστήμια!»
- «Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων:
Ο νέος νόμος – πλαίσιο να μην κατατεθεί! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. - Έξω η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ΜΑΤ από τις σχολές. Όχι στην εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.
- Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους!
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όσους νοικιάζουν. Ούτε σκέψη για δίδακτρα, για ενοίκια στις εστίες.
- Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών. Πρόσληψη καθηγητών. Αναβάθμιση υποδομών,
βιβλιοθηκών και εργαστηρίων. Όλη η αναγκαία γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος στο πτυχίο. - Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα».