Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.12.2024

Κυρ. Μητσοτάκης για προσωπικό γιατρό: «Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία»

«Στόχος να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού».
Κυρ. Μητσοτάκης για προσωπικό γιατρό: «Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία»

«Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες αναδιατάξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης αντίθετα όμως το ν/σ το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους: την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Και όλα αυτά φυσικά δίπλα σε νέους διορισμούς υγειονομικών και σε σημαντικά μέτρα βελτίωσης των αποδοχών τους», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου ««Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Τόνισε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα ωστόσο αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα».

Μίλησε επίσης για τη σημασία παρεμβάσεων που διορθώνουν τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν αναφέροντας ως μια τέτοια παρέμβαση «τις νέες διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό. Έναν θεσμό ο οποίος η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας άργησε» όπως είπε επειδή η σημασία του υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Συνέχισε λέγοντας ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα «πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή».

«Είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς τον οποίο σύντομα θα έχουμε όλοι μας», είπε.

Ανέφερε ότι στόχος είναι «να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με παράλληλες προβλέψεις αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για τη διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα το γιατρό της προτίμησής τους. Στο εξής λοιπόν ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί αλλά και ειδικευόμενοι του τελευταίου της γενικής ιατρικής αφού λάβουν τη σχετική επιμόρφωση. Και στο πεδίο των κινήτρων προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρείο. Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φθάνει τους 2000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη αμοιβή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ, ετησίως. Και προφανώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν ωστόσο να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥ αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος».

Πρόσθεσε ότι επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με το γιατρό της προτίμησής τους ακόμη και εκτός δήμου στον οποίο κατοικούν.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που όπως είπε αξίζουν ξεχωριστή αναφορά. «Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας» μιλώντας για πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη. «Να σταθώ και στην ίδρυση των 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Για πρώτη φορά αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας»

 Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει, όπως είπε, μία ειδική αναφορά στα πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας εν γένει, μιλώντας για μία πολιτική που είναι καθοριστική για το προσδόκιμο ζωής. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συνηθειών μας που προάγουν μια καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας, να πίνουμε λίγο και να αθλούμαστε». Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που κάνουν και τα πέντε αυτά και εκείνων που δεν κάνουν κανένα, μπορεί να είναι 18 χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ειδικά απέναντι στις νεότερες γενιές να τους εκπαιδεύσουμε στο τι τελικά σημαίνει όχι απλά να αυξάνουμε το προβλέψιμο της ζωής μας αλλά να επιλέγουμε μία ζωή που θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες να γεράσουμε καλά και να μπορούμε να χαιρόμαστε τα γηρατειά μας χωρίς τις επιβαρύνσεις των μακροχρόνιων ασθενειών.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας» είπε αναφερόμενος σε μία «μεταρρύθμιση η οποία έχει ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα».

Στο σημείο αυτό στάθηκε με στοιχεία στη σημασία που αποδίδει στις προληπτικές εξετάσεις αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» ένα πρόγραμμα-ομπρέλα που ξεκίνησε με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Αναρωτιέμαι πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας;»

Μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV αλλά και την πρωτοβουλία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Στο ίδιο μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες εγκαινιάζεται και η πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα», πρόσθεσε.

«Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνομαι την έννοια ενός κράτους το οποίο φροντίζει τον πολίτη», είπε ο πρωθυπουργός. «Και επειδή δουλειά σας είναι να ασκείτε κριτική αναρωτιέμαι πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας;» τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Ειδική μνεία έκανε στη «φιλόδοξη προσπάθεια που κάνει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ειδικά της παχυσαρκίας των παιδιών και εφήβων», υπογραμμίζοντας την ενημέρωση για τη σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης.

«Συμπληρώνεται έτσι ένα ευρύ τόσο πρόληψης προσανατολισμένο στα πιο σοβαρά χρόνια νοσήματα του καιρού μας», είπε.

«Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία»

Ο πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια ότι η εκτεταμένη πρόληψη ανακουφίζει το σύνολο όλης της υγειονομικής πυραμίδας, οδηγεί σε καλύτερες υπηρεσίες και εξοικονόμηση πόρων. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν ο προσωπικός γιατρός και η πρωτοβάθμια φροντίδα, οι διαγνωστικές εξετάσεις, η πρόληψη αλλά και εκεί κατατείνουν και οι πολιτικές της κυβέρνησης σε τρία ακόμα πεδία: την αναβάθμιση των δομών υγείας, την αύξηση του προσωπικού, τη σταθερή βελτίωση των αποδοχών των νοσηλευτών, των γιατρών, του διοικητικού προσωπικού του ΕΣΥ.

Μίλησε για τη μεγαλύτερη κτιριακή παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της Υγείας με την ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και τις παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Αναφέρθηκε επίσης στα τρία μεγάλα υπερσύγχρονα νοσοκομεία που βρίσκονται υπό ανέγερση σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη αλλά και στον εκσυγχρονισμό τμημάτων άλλων νοσοκομειακών δομών.

«Ωστόσο ο πολυτιμότερος πόρος του Εθνικού μας Συστήματος δεν είναι άλλος από το έμψυχο δυναμικό του», τόνισε αναφερόμενος στην πρόληψη 30.000 γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών στελεχών στην τελευταία πενταετία, μιλώντας για μια διαδικασία που συνεχίζεται καθώς προβλέπονται 10.000 επιπλέον διορισμοί έως το 2027, με 2.000 από αυτούς να κατευθύνονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Είπε ότι το τρίτο μέτωπο αφορά τις αποδοχές των υγειονομικών που ακολουθούν ανοδική τροχιά. Αναφέρθηκε στις νέες αυξήσεις από τον Ιανουάριο και τόνισε επίσης πως από την 1η Ιανουαρίου η αποζημίωση των εφημεριών θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα. «Τι σημαίνει αυτό; Ένα καθαρό όφελος της τάξης των 200 ευρώ περίπου το μήνα». Μίλησε επίσης για στοχευμένες πολιτικές υγείας προσαρμοσμένες στην νησιωτικότητα του τόπου μας. «Θεσπίσαμε ξεχωριστά ειδικά κίνητρα για να προσελκύσουμε και να μπορέσουμε να κρατήσουμε ιατρούς σε απομακρυσμένα χωριά και σε νησιά», επεσήμανε μιλώντας για μια ρύθμιση που πέραν του μισθού τους και των διευκολύνσεων που μπορεί να έχουν εξασφαλίζει μια πρόσθετη αμοιβή περίπου 600 ευρώ το μήνα.

«Προωθούμε τέλος την ολική αναδιάταξη των απογευματινών χειρουργείων», τόνισε και είπε «είμαι σε θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν χειρουργεία που θα γίνουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξεκινώντας από πίσω προς τα μπρος».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.