Κακοκαιρία «Eva»: Γιατί οι μετεωρολόγοι «έπεσαν έξω»
Λιγότερο ισχυρή από ό,τι προέβλεπαν οι μετεωρελόγοι αποδείχθηκε τελικά η κακοκαιρία «Eva», η οποία δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα.
Τις προηγούμενες ημέρες πάντως υπήρξαν και μηνύματα από το 112, δίνοντας οδηγίες στους πολίτες ώστε να μην κινδυνέψουν.
Το γεγονός ότι η κακοκαιρία δεν ήταν τελικά τόσο σοβαρή εξηγείται, όπως υποστήριξε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Ο ίδιος έκανε, αρχικά, λόγο για μια «αρκετά δύσκολη προγνωστικά κακοκαιρία» και εν συνεχεία περιέγραψε το πώς η κακοκαιρία Eva έφτασε πιο ήπια.
Χαρακτηριστικά, είπε: «Έδωσε μεγάλο όγκο νερού ιδιαίτερα προς την κεντρική και νότια Ιταλία και όταν έφτασε εδώ, το είχαμε χωρίσει σε τρία στάδια. Το πρώτο πέρασε κανονικά μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα έφτασε η καταιγίδα και στην Αττική. Το δεύτερο στάδιο όμως εμφάνισε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη μετατόπισή του. Αυτό έδωσε μια ευκαιρία στον ψυχρότερο αέρα να καλύψει μεγαλύτερα στρώματα μέσα στην ατμόσφαιρα και έτσι η δεύτερη φάση έφτασε πιο ήπια και πιο αποδιοργανωμένη σε ό,τι αφορά μεγάλο τμήμα κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό».
Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Η κακοκαιρία, πάντως, υποχωρεί πλέον σταδιακά, με τοπικές βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται ακόμη κυρίως στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής τις πρωινές ώρες της Δευτέρας καταγράφηκαν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στις Σποράδες.
Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 06:30 σημειώθηκε στον μετεωρολογικό σταθμό της Μήλου και ήταν 26 χιλιοστά, ενώ ακολούθησαν Έλος Χανίων (19), Λίνδος Ρόδου (15), Σκιάθος (15) και Γλώσσα Σκοπέλου (14 χιλιοστά).