Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.12.2024

Gooligan: Κλάπηκαν ένα εκατομμύριο λογαριασμοί Google

Ελέγξτε εάν ο λογαριασμός σας είναι μεταξύ αυτών που τους έχουν πάρει τα κλειδιά στη διεύθυνση https://gooligan.checkpoint.com/
Gooligan: Κλάπηκαν ένα εκατομμύριο λογαριασμοί Google

H εταιρεία λογισμικού Check Point διαπίστωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση υποκλοπής στοιχείων λογαριασμών Google που έχει ήδη πλήξει ένα εκατομμύρια χρήστες, αριθμός που αυξάνεται με ρυθμό 13.000 λογαριασμών ημερησίως. Η επίθεση λέγεται Gooligan και η Google έχει ενημερωθεί εγκαίρως γι’αυτήν.

«Εκτιμούμε τη συμβολή της Check Point με την οποία έχουμε συνεργαστεί για να κατανοήσουμε και αντιμετωπίσουμε τέτοια θέματα. Αξίζει να τονιστεί πως στο πλαίσιο της διαρκούς μας προσπάθειας να προστατέψουμε τους χρήστες από την «οικογένεια» κακόβουλων λογισμικών Ghost Push, έχουμε πάρει πολυάριθμα μέτρα και λαμβάνουμε μέτρα προστασίας για να βελτιώνουμε την ασφάλεια σε όλο το οικοσύστημα του Android. Συγκεκριμένα οι ενέργειες μας περιλαμβάνουν:

  • την ανάκληση των token (παραμέτρων) των λογαριασμών Google των χρηστών που έχουν μολυνθεί οι συσκευές τους,
  • την παροχή σαφών οδηγιών για να συνδεθούν ξανά με ασφάλεια,
  • την απενεργοποίηση των εφαρμογών που σχετίζονται με το θέμα αυτό από τις μολυσμένες συσκευές,
  • τη διαρκή ανάπτυξη εφαρμογών επαλήθευσης και
  • τις διαρκείς βελτιώσεις του SafetyNet για την προστασία των χρηστών από αυτές τις εφαρμογές στο μέλλον και
  • την συνεργασία μας με τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ για να εξαλείψουμε αυτό το κακόβουλο λογισμικό εντελώς»,

σημειώνει ο Adrian Ludwig, Director Android Security στην Google.

Σκοπός της επίθεσης είναι, σύμφωνα με την εταιρεία που έκανε την σχετική έρευνα, να κλέψει τα διαπιστευτήρια αυθεντικότητας που επιτρέπουν την πρόσβαση στο Google Play, στο Gmail, στο Google Photos, στο Google Docs, στο Google Drive και αλλού. Τα token αυτά μπορεί δε, να αξιοποιηθούν για να βαθμολογήσουν θετικά προϊόντα και υπηρεσίες κατά παραγγελία, επί πληρωμή των ενορχηστρωτών της επίθεσης Gooligan.

info_3_revised_11-29-copy-1

Εάν δεν κατεβάζετε apps από άλλες πηγές, πλην του επίσημου Google Play store μάλλον δεν κινδυνεύετε. Από την άλλη, υπάρχει και το auto rooting, και έτσι μπορεί το τηλέφωνό σας να είναι ήδη μαριονέτα χωρίς να το γνωρίζετε.

  • Autorooting: Με λίγα λόγια, εάν έχουν αποδοθεί εν αγνοία σας δικαιώματα root στην συσκευή σας, ο εισβολέας μπορεί να λειτουργεί ανενόχλητος, αφού μπορεί να κρύψει αρχεία, διεργασίες και συνδέσεις δικτύου κάτω από τη μύτη σας.

Επιρρεπή στο Gooligan είναι τα smartphone που τρέχουν την έκδοση 4 (KitKat) ή την έκδοση 5 (Lollipop) του Android, επομένως το πρώτο που πρέπει να ελέγξει κανείς είναι ποια έκδοση Android έχει (Ρυθμίσεις, Σχετικά με το τηλέφωνο, έκδοση Android). Εντούτοις, το περιστατικό αφορά χρήστες που κατεβάζουν apps από app store τρίτων, όχι μόνο από το επίσημο Google Play, έχουν δηλαδή κάνει το λεγόμενο root στις συσκευές τους. Αφορά επίσης θύματα επιθέσεων phishing, μέσω κακόβουλων παραπομπών σε SMS.

H Check Point έχει δημιουργήσει μια εκτενή λίστα πλαστών app που εμπεριέχουν το επίμαχο malware και καλεί τους χρήστες να εξετάσουν εάν έχουν κατεβάσει κάποια από αυτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μολυνθεί από το Gooligan.  Για να δείτε σε αλφαβητική σειρά τα apps του τηλεφώνου σας, πρέπει να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις/Εφαρμογές (ή Διαχείριση εφαρμογών, Ληφθέντα).

Για να δείτε εάν ο λογαριασμός σας στη Google έχει πέσει στα χέρια των άγνωστων εισβολέων, καλείστε να εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Gmail) στη διεύθυνση
https://gooligan.checkpoint.com/

Εάν είστε στο 9% των Ευρωπαίων χρηστών που είναι ήδη θύματα του Gooligan, καλείστε να κάνετε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στο τηλέφωνό σας, εκ νέου εγκατάσταση του λειτουργικού και τέλος, αλλαγή του password στο Λογαριασμό Google.

Πηγή: In.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.