Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Γιατί οι Φιλιππίνες βάζουν «λουκέτο» στο τουριστικό νησί Μπορακάι;

Το νησί θα κλείσει από τις 26 Απριλίου, όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, και δεν θα επιτρέπεται πρόσβαση σε κανέναν τουρίστα
Γιατί οι Φιλιππίνες βάζουν «λουκέτο» στο τουριστικό νησί Μπορακάι;

Οι Φιλιππίνες βάζουν «λουκέτο» για έξι μήνες στο δημοφιλές τουριστικό νησί Μπορακάι, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που έχουν οι οικολογικές καταστροφές στις παραλίες και τα καταγάλανα νερά του.

Οι ιθύνοντες αναφέρουν πως το νησί έχει μετατραπεί σε «καταβόθρα». Το νησί θα κλείσει από τις 26 Απριλίου, όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, και δεν θα επιτρέπεται πρόσβαση σε κανέναν τουρίστα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Harry Roque.

Η απόφαση αυτή βάζει ένα τέλος στις εικασίες του τελευταίου διαστήματος σχετικά με την επόμενη μέρα για το δημοφιλές νησί. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, είχε παραπονεθεί τον Φεβρουάριο για την κατάσταση που έχει περιέλθει.

Το Μπορακάι, το οποίο είναι περίπου 273 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Μανίλα, έχει 17.000 μόνιμους κατοίκους, που κινδυνεύουν άμεσα από τις επιπτώσεις που έχουν οι καταστροφές στο νησί τους, σύμφωνα με το CNNi.

Ειδικά κονδύλια, τα οποία παρέχονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, θα διοχετευθούν στο νησί ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του «λουκέτου», είπε ο Menardo Guevarra, αξιωματούχος της χώρας, ο οποίος όμως δεν έδωσε στοιχεία για το ακριβές ποσό που θα δοθεί.

Τα προβλήματα
Οι Φιλιππίνες έχουν περισσότερα από 7.000 νησιά. Το Μπορακάι όμως είναι από τα πλέον δημοφιλή, χάρις στις υπέροχες παραλίες του με τη λευκή άμμο.

Όμως, όταν οι τουρίστες άρχισαν να συρρέουν τη δεκαετία του 1980, άρχισε να επηρεάζεται και το ειδυλλιακό-παρθένο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Το 2017, σχεδόν 1,7 εκατομμύρια τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων επιβατών κρουαζιερόπλοιων, το επισκέφθηκαν σε μία περίοδο 10 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνητικού γραφείου πληροφοριών των Φιλιππινών.

Μεταξύ των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον μεγάλο αριθμό των τουριστών ήταν προβλήματα όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων και τη ρίψη μεγάλου μέρους τους στη θάλασσα. Έρευνα έδειξε πως 716 από τις 834 οικείες και επιχειρήσεις δεν είχαν ειδική άδεια για το πού πρέπει να πετάξουν τα απόβλητά τους και τα πέταγαν απευθείας στη θάλασσα.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Ντουτέρτε, έκανε λόγο για κακοδιαχείριση του νησιού, κατηγορώντας όσους είναι υπεύθυνοι για την μετατροπή του σε «καταβόθρα».

ι κάτοικοι αναφέρουν πως οι ικεσίες τους για βοήθεια αναφορικά με την υποδομή του νησιού δεν είχαν εισακουστεί και χαρακτηρίζουν την αντίδραση της κυβέρνησης ακραία.

«Παρακαλέσαμε να μας βοηθήσουν με όλα τα έργα που παραμένουν ανολοκλήρωτα και δημιουργούν προβλήματα», είπε ο Normeth Preglo Parzhuber, ιδιοκτήτης σχολής kiteboarding. «Πλέον πρέπει να υποφέρουμε λόγω των λαθών τους».

«Δεν έχουμε δει ακόμη την επίσημη ενημέρωση και τις λεπτομέρειες για το κλείσιμο. Ποιος θα είναι ο ρόλος μας από δω και πέρα; Μας είπαν πως ξενοδοχεία και εστιατόρια δεν θα κλείσουν, αλλά δεν θα έρχονται τουρίστες», είπε η Nenette Aguirre Graf.

Το «λουκέτο» θα παρέχει περισσότερο χρόνο για να καθαριστεί αποτελεσματικά το νησί και οι γύρω θάλασσες. Το βάρος της σύνδεσης των τοπικών επιχειρήσεων με το σύστημα αποχέτευσης θα πέσει στις πλάτες των ιδιοκτητών επιχειρήσεων όμως, όπως είπε στο CNNi, ο υφυπουργός Τουρισμού, Ricky Alegre.

«Περιγράφουμε το Μπορακάι ως έναν προορισμό παγκόσμιας κλάσης, που παρέχει χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες», σημείωσε ο ίδιος. «Και θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες. Πρέπει να πάρουμε το πικρό χάπι και να δούμε αυτή τη λύση ως ένα βήμα πίσω και δύο βήματα μπροστά. Θέλουμε να συνεχίσουμε να προωθούμε το νησί ως έναν πανέμορφο προορισμό».

Όμως, το σύνθημα που κυριαρχούσε το νησί είναι «καθαρίστε, μην κλείνετε», σύμφωνα με έναν τρίτο κάτοικο.

Μέλος της επιτροπής που έχει σχηματιστεί στο Μπορακάι και αντιτίθεται στο κλείσιμό του, ανέφερε πως οι κάτοικοι μπορούν να δουλέψουν ώστε να αποκαταστήσουν και να ξαναχτίσουν όσα έχουν χαθεί και να διατηρήσουν τον «εθνικό θησαυρό του έθνους», χωρίς να χρειαστεί ένα δαπανηρό «λουκέτο»

ο κλείσιμο του δημοφιλούς νησιού θα «προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στις ζωές περισσοτέρων από 19.000 εργαζομένων, οι οποίοι θα χάσουν τα πάντα, ενώ, όχι μόνο, θα παραλύσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά θα πληγεί και ο τουρισμός και η φήμη της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής.

Το νησί είναι προορισμός πολλών κρουαζιερόπλοιων ανά τον χρόνο και προ της είδησης του κλεισίματος, το υπουργείο Τουρισμού είχε ανακοινώσει πως 18 κρουαζιερόπλοια με 50.000 επιβάτες και σχεδόν 25.000 μέλη πληρώματος θα έφταναν στο νησί εντός του 2018.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.