Γερμανία: Η δολοφονία πολιτικού που τασσόταν υπέρ των μεταναστών στέλνει «σήμα κινδύνου» σε όλη τη Γερμανία
Η πρόσφατη δολοφονία τοπικού πολιτικού και μέλους του κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που τασσόταν υπέρ των μεταναστών, για την οποία ύποπτος είναι ένας υποστηρικτής των νεοναζί, στέλνει «σήμα κινδύνου» σε όλη τη Γερμανία, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.
«Η επίθεση της ακροδεξιάς κατά ενός υψηλόβαθμου εκπροσώπου της χώρας μας στέλνει ένα σήμα κινδύνου και μας βάζει όλους στο στόχαστρο», δήλωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η πράξη αυτή«έχει στόχο το κράτος μας και το δημοκρατικό μας σύστημα» και σηματοδοτεί «μια νέα διάσταση» στις ενέργειες των μελών της ακροδεξιάς στη χώρα, σημείωσε ο υπουργός.
«Ο εξτρεμισμός της δεξιάς είναι ένας αυξανόμενος κίνδυνος, τον οποίο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας για την κοινωνία μας», πρόσθεσε.
Ο Βάλτερ Λίμπκε, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης του Κάσελ, στην Έσση, και στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, βρέθηκε στις 2 Ιουνίου νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι στο σπίτι του στο Κάσελ.
Ο πολιτικός αυτός ήταν γνωστός για τη θέση του υπέρ της πολιτικής της υποδοχής αιτούντων άσυλο που ακολούθησε η καγκελάριος Μέρκελ το 2015 και το 2016, η οποία είχε ήδη από εκείνη την εποχή προκαλέσει την οργή ακροδεξιών εθνικιστών στη Γερμανία και τη διατύπωση απειλών εναντίον του από αυτούς.
Το Σαββατοκύριακο, η αστυνομία συνέλαβε ως ύποπτο για τη δολοφονία του έναν 45χρονο, για τον οποίο ήταν γνωστό ότι ήταν μέλος του νεοναζιστικού κινήματος και είχε ήδη καταδικαστεί για απόπειρα επίθεσης κατά εστίας μεταναστών στο παρελθόν.
Ο άνδρας αυτός, ο οποίος αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις της αστυνομίας, συνελήφθη από ειδική μονάδα της αστυνομίας έπειτα από ταυτοποίηση γενετικού υλικού που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.
Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι από το 2009 ο ύποπτος δεν είχε κάποια δράση στους κύκλους της ακροδεξιάς και ότι είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ της αστυνομίας.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η δικαιοσύνη εξακολουθεί να ερευνά «προς πάσα κατεύθυνση», σημείωσε.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ενήργησε μόνος ή αν ανήκε σε κάποιο δίκτυο», κατέληξε εξάλλου ο Ζεεχόφερ.