Γερμανία: Οι ακροδεξιές αντιλήψεις της μεσαίας τάξης
Tο ανησυχητικό αυτό εύρημα προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου της Λειψίας, όπου περιγράφεται η Γερμανία του 2016: μίσος απέναντι στους μουσουλμάνους, ξενοφοβία, αντιδημοκρατικές τάσεις. Ενα εκρηκτικό μείγμα, που εξηγεί γιατί βρίσκει τόσο μεγάλη απήχηση το ακροδεξιό AfD, το οποίο καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά κοντά στο 15%.
Οι αντιδημοκρατικές, ακόμη και ναζιστικές τάσεις που εντοπίζονται σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και ειδικότερα του πολιτικού κέντρου, είναι έντονες και ανησυχητικές. Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους δέκα Γερμανούς εύχεται να υπήρχε ένας ισχυρός ηγέτης, ένας «φίρερ», που θα κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή τη χώρα. Ακόμη, ένα σημαντικό ποσοστό έχει απενοχοποιήσει το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, το 11% των πολιτών πιστεύει ότι οι Εβραίοι έχουν υπερβολική επιρροή και το 12% θεωρεί ότι οι Γερμανοί αποτελούν ανώτερη «ράτσα» από τους υπόλοιπους λαούς.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ξενοφοβίας εντοπίζεται στην ανατολική Γερμανία, όπου το 25% των άνω των 30 ετών αποστρέφεται τους ξένους, ενώ το ένα τρίτο όλων των Γερμανών πιστεύει ότι η χώρα έχει «πλημμυρίσει ανησυχητικά» από μετανάστες και πρόσφυγες. Οπως επισημαίνει ο ερευνητής Ολιβερ Ντέκερ, το ναζιστικό NPD δεν είχε καταφέρει αυτό που πετυχαίνει σήμερα το AfD, δηλαδή να αφυπνίσει το λανθάνον ακροδεξιό δυναμικό των πολιτών, που φαίνεται ότι ριζοσπαστικοποιούνται και μάλιστα χωρίς αναστολές