Categories: ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Αστυνομικοί ψέκασαν με χημικά ένα 7χρονο παιδί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Σιάτλ

Οργή έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ, ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να ψεκάζουν με χημικά ένα 7χρονο παιδί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Σιάτλ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Το παιδί το κρατούσε από το χέρι ο πατέρας του, Μάντο Έιβερι, είχαν βρεθεί εκεί για να προσευχηθούν μαζί με άλλα μέλη της εκκλησίας τους σε μια ειρηνική αντιρατσιστική πορεία.

Ξαφνικά, σύμφωνα με τον Έιβερι εμφανίστηκαν αστυνομικοί και έριξαν χημικά με ορισμένα εξ αυτών να πέφτουν κατευθείαν στο πρόσωπο του 7χρονου, όπως γράφει ο Guardian.

Εκεί βρισκόταν ο Εβάν Χρέχα που είχε πάει στην διαδήλωση μόνος του και έγινε τυχαία μάρτυρας όσων συνέβησαν πριν από δύο εβδομάδες και κατέγραψε τα ουρλιαχτά του αγοριού. Το 7χρονο αγόρι, στο μεταξύ, δεν έχει συνέλθει ακόμη πλήρως από τον τραυματισμό, καθώς υπέστη χημικό έγκαυμα στο μάγουλο, ενώ δεν έχει σταματήσει επίσης να ρωτά τους γονείς του τι έκανε για να αξίζει κάτι τέτοιο. 

Στο βίντεο έχουν καταγραφεί και οι διαμαρτυρίες των διαδηλωτών που απαιτούν να μάθουν γιατί οι αστυνομικοί ψέκασαν με χημικά ένα μικρό παιδί και πολύ περισσότερο γιατί δεν βοήθησαν στη συνέχεια. Το μικρό αγόρι ρωτά συνεχώς τους γονείς του «τι έκανα και μου συμπεριφέρθηκαν έτσι;».

Ο πατέρας του δηλώνει οργισμένος τόσο με τους αστυνομικούς όσο και με τους διασώστες που ήταν παρόντες. «Δεν ξέρω αν θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα ή αν θέλατε να σπείρετε τον φόβο μέσα του. Πάντως τα καταφέρατε». Όπως λέει, αστυνομικοί και μια ομάδα πρώτων βοηθειών στέκονταν μόλις λίγα μέτρα μακριά και δεν ήρθαν να βοηθήσουν. «Κανένας αστυνομικός, που πληρώνεται για να προστατεύει, δεν επέλεξε να ορθώσει το ανάστημά του, να σπάσει το κατεστημένο, να βοηθήσει αυτό το παιδί».

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή