Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Πώς το είπατε αυτό με το “σύνθημα της ανθρωπιάς”;»
Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σχολίασε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.
Μέσω της ανάρτησής του, ο κ. Σακελλαρίδης αντιπαραβάλλει στην παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το άσυλο, σύμφωνα με το οποίο τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 15 ετών εξαιρούνται από τις ευάλωτες κατηγορίες και η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους θα γίνεται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.
Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, είχε τεκμηριώσει εκτενώς τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που απορρέουν από το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και είχε ζητήσει -μεταξύ άλλων- την απόσυρση της εγκυκλίου που ρυθμίζει την έκδοση του ΑΜΚΑ για μη-υπηκόους, η οποία δεν επιτρέπει στα προσφυγόπουλα να εμβολιαστούν και να αποκτήσουν το Ατομικό Δελτίο Μαθητή, άρα και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Ολόκληρη η ανάρτηση του επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας:
«Ο Πρωθυπουργός ορίζει εθνικούς συντονιστές για τα ασυνόδευτα και δηλώνει υπερήφανα ότι “η Ελλάδα δίνει πρώτη το σύνθημα της ανθρωπιάς” και ότι “κανένα παιδί μόνο”. Ωραία όλα αυτά.
Πριν τρεις βδομάδες με την ίδια υπερηφάνια ψηφιζόταν ο νόμος για το άσυλο και τη διεθνή προστασία. Εκεί οριζόταν ότι τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 15 έτων, δηλαδή το 93% των παραπάνω παιδιών, εξαιρούνται από τις ευάλωττες κατηγορίες και η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους θα γίνεται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.
Τί σημαίνει αυτό;
Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην χώρα μας μπορεί να απελαθούν, χωρίς οι αιτήσεις τους να εξεταστούν ουσιαστικά, σε χώρες που κινδυνεύουν ή διώκονται.
Πώς το είπατε αυτό με το “σύνθημα της ανθρωπιάς”;».