Γάλλοι influencers δέχτηκαν μυστηριώδεις προσφορές για αρνητική δημοσιότητα στο εμβόλιο της Pfizer
Αρκετοί Γάλλοι influencers υποστηρίζουν ότι τους έγινε μυστηριώδης οικονομική προσφορά με αντάλλαγμα να προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, το οποίο χορηγείται πιο συχνά στη χώρα. Σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν πως ένα πρακτορείο, που εμφανιζόταν να εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικοινώνησε μαζί τους μέσω e-mail προσφέροντάς τους «συνεργασία».
Ο Léo Grasset, ο οποίος έχει 1,17 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, έγραψε ότι του έταξαν έναν «κολοσσιαίο προϋπολογισμό» από πελάτη, ο οποίος ήθελε «να παραμείνει ανώνυμος». Όμως, πρόσθεσε ότι η διεύθυνση που έδωσε το πρακτορείο φαίνεται να ήταν ψευδής. Σύμφωνα με τον Grasset, «εξαφανίστηκαν» τα προφίλ στο LinkedIn των φερόμενων υπαλλήλων του πρακτορείου που κατάφερε να βρει, αλλά ο ίδιος πρόλαβε να παρατηρήσει ότι «όλοι είχαν εργαστεί στη Ρωσία». Ο ίδιος δημοσίευσε τις «οδηγίες» του πρακτορείου, το οποίο τον προέτρεπε να μην χρησιμοποιήσει λέξεις όπως «διαφήμιση» ή «χορηγούμενο βίντεο. «Παρουσιάστε το υλικό ως δική σας ανεξάρτητη προβολή», ανέφερε το e-mail.
Μάλιστα, του ζητούσε να διαδώσει στους ακολούθους του έναν ψευδή ισχυρισμό ότι το ποσοστό θνησιμότητας των εμβολιασμένων από την Pfizer είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι εκείνων που έχουν έκαναν AstraZeneca. Άλλοι influencers ανέφεραν ότι τους είχε γίνει παρόμοια προσφορά. Για παράδειγμα, ο Et Ça Se Dit Médecin, ασκούμενος σε νοσοκομείο με περισσότερους από 85.000 ακολούθους στο Instagram, δήλωσε στο γαλλικό BFMTV ότι του προσφέρθηκε το ποσό των 2.050 ευρώ για ένα στόρι 30 δευτερολέπτων στον λογαριασμό του.
«Δεν ξέρω από πού προέρχεται, από τη Γαλλία ή το εξωτερικό. Είναι αξιολύπητο, είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο» είπε στο ίδιο κανάλι ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν. Τον Απρίλιο έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι τα ρωσικά και τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούσαν συστηματικά να σπέρνουν δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια δυτικών φαρμακευτικών κατά της Covid-19 στις τελευταίες εκστρατείες τους παραπληροφόρησης που αποσκοπούν στον διχασμό της Δύσης. Το Κρεμλίνο και το Πεκίνο είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. (Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ.)