Φυλάκιση επιβλήθηκε σε 4 από τους επικεφαλείς των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας του 2014 το Χονγκ Κονγκ
Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ επέβαλε σήμερα ποινές φυλάκισης άνευ αναστολής σε τέσσερις από τους επικεφαλής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που παρέλυσαν το 2014 το Χονγκ Κονγκ, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για υποβάθμιση των ελευθεριών στην πρώην βρετανική αποικία που τελεί υπό κινεζική κυριαρχία, σχεδόν πέντε χρόνια μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στους δρόμους της με αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Η ετυμηγορία για εννέα ακτιβιστές των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας του 2014 εκδόθηκε έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε σχεδόν έναν μήνα και παρακολουθείτο στενά από τη διεθνή κοινότητα, καθώς οι ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υποβάλλουν όλο και περισσότερο σε δοκιμασία την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των ξένων κυβερνήσεων, των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του επιχειρηματικού κόσμου.
Στον 54χρονο καθηγητή της νομικής Μπένι Τάι και στον 60χρονο συνταξιούχο κοινωνιολόγο Τσαν Κιν-μαν επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 16 μηνών για συνωμοσία με στόχο την διατάραξη της δημόσιας τάξης σε σχέση με τις διαδηλώσεις, οι οποίες παρέλυσαν τμήματα του οικονομικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ για 79 ημέρες στα τέλη του 2014 στο πλαίσιο του κινήματος πολιτικής ανυπακοής με αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό έμεινε γνωστό ως “Κίνημα των Ομπρελών”.
Η καταδίκη τους μειώθηκε κατά δύο μήνες χάρη στο καθαρό ποινικό τους μητρώο και την θετική τους συμπεριφορά, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζόνι Τσαν.
Ο φιλοδημοκρατικός βουλευτής Σιου Κα-τσουν και ο ακτιβιστής Ράφαελ Ουόνγκ φυλακίστηκαν επίσης για 8 μήνες για υποκίνηση διατάραξης της δημόσιας τάξης. Τέσσερις άλλοι συγκατηγορούμενοί τους καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές φυλάκισης με αναστολή ή σε κοινωφελή εργασία.
Η ποινή που θα επιβληθεί σε μια ένατη συγκατηγορούμενή τους, την Τάνια Τσαν, μέλος του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία καθώς αυτή πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση στον εγκέφαλο.
“Συνεχίζουμε να είμαστε αποφασισμένοι για την επίτευξη καθολικής ψηφοφορίας (…) αυτό δεν θα αλλάξει”, φώναξε ο Ουόνγκ στο δικαστήριο την ώρα που τον έβγαζαν από την δικαστική αίθουσα για την μεταφορά του στην φυλακή.
Οι Τάι και Τσαν είναι δύο εκ των ιδρυτών του κινήματος “Occupy Central” (Καταλάβετε την Σέντραλ, από την ονομασία της οικονομικής συνοικίας του Χονγκ Κονγκ), μαζί με τον 75χρονο πάστορα Τσου Γιου-μινγκ, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Αυτοί πρότειναν την κατάληψη της επιχειρηματικής συνοικίας του Χονγκ Κονγκ με αίτημα να καθιερωθεί η καθολική και ελεύθερη ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, τον οποίο διορίζει μια επιτροπή που πρόσκειται στο Πεκίνο.
Μετά την εκρηκτική κατάσταση που προκλήθηκε στις κινητοποιήσεις της νεολαίας το φθινόπωρο του 2014 με τη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών, οι τρεις ιδρυτές του Occupy Central κάλεσαν τον πληθυσμό να μετάσχει στο μαζικό τους κίνημα, το “Κίνημα των Ομπρελών”, το οποίο πήρε το όνομά του από τις ομπρέλες που κρατούσαν οι διαδηλωτές για να προστατεύονται από τα δακρυγόνα.
Από το 1997, οπότε το Χονγκ Κονγκ επεστράφη στην κυριαρχία της Κίνας, οι επικριτές προσάπτουν στο Πεκίνο ότι έχει υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή του για την διατήρηση της υψηλού βαθμού αυτονομίας και των ελευθεριών στην πρώην βρετανική αποικία βάσει της ρύθμισης “μια χώρα, δύο συστήματα”.
Κατά την ανακοίνωση σήμερα της ετυμηγορίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζόνι Τσαν αναγνώρισε το δικαίωμα στην πολιτική ανυπακοή και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά σημείωσε ότι ο παρατεταμένος αποκλεισμός δρόμων προκάλεσε προβλήματα στο κοινό και ότι κάποιοι περιορισμοί στις ελευθερίες είναι απαραίτητοι σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν έντονα στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι οι βαριές ποινές που επιβλήθηκαν έχουν στόχο την αποτροπή αυτών που αγωνίζονται για τη δημοκρατία.
“Οι βαριές αυτές ποινές συνιστούν μια παγερή προειδοποίηση προς όλους ότι η μάχη για τη δημοκρατία θα έχει σοβαρές συνέπειες”, δήλωσε η Μάγια Ουάνγκ, της μκο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τους τέσσερις καταδικασθέντες σε φυλάκιση άνευ αναστολής “κρατούμενους συνείδησης”.
“Ελπίζω ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ δεν θα χάσουν την ελπίδα τους, και δεν θα φοβούνται ούτε θα λυπούνται”, δήλωσε η Τάνια Τσαν απευθυνόμενη σε μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές τους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, ορισμένοι από τους οποίους ξέσπασαν σε κλάματα όταν ανακοινώθηκαν οι ετυμηγορίες, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα αξιώνοντας πραγματική δημοκρατία.