Φεστιβάλ Συνοικισμός: Ο πρώτος θεσμός της Ελευσίνας 2021 προετοιμάζει τη «Μετάβαση στην EUphoria»
Το Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι η πρώτη μεγάλη δράση της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στην οποία συστηματοποιούνται η φιλοσοφία, οι κεντρικές αξίες και η μεθοδολογία της «Μετάβασης στην EUphoria». Είναι η αρχή μιας πορείας ετών που καταλήγει το 2021 στο “Agora for Europe”, ένα από τα Κεντρικά Γεγονότα του καλλιτεχνικού μας προγράμματος. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμού που θα βάλει το Συνοικισμό στον ευρωπαϊκό χάρτη και θα τον καθιερώσει ως τόπο συνάντησης, προβληματισμού και ανταλλαγής γύρω από σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχή μας και το Φεστιβάλ ως μία διεθνή καλλιτεχνική συνάντηση της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
Το Φεστιβάλ δεν είναι απλώς ένα άθροισμα εκδηλώσεων, αλλά ένα συνεκτικό σύνολο, ένα συμβάν που δημιουργείται από τους συμμετέχοντες – καλλιτέχνες και κοινό – και ταυτόχρονα μας μυεί σε μια εμπειρία διαφορετική από αυτή της καθημερινότητας. Η λέξη «Συνοικισμός» σημαίνει τη συγκατοίκηση και τη συνύπαρξη. Και το Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι μια γιορτή της γειτονιάς και της τέχνης ταυτόχρονα. Ένας τόπος συνοίκησης καλλιτεχνών, θεωρητικών και απλών ανθρώπων ως φορέων της βιωμένης κουλτούρας.
Γι’ αυτό, τα έργα του Φεστιβάλ γεννιούνται μέσα από τη συνεργασία καλλιτεχνών και απλών ανθρώπων και προσκαλούν τον επισκέπτη σε μια βιωματική εμπειρία, που λαμβάνει χώρα όχι σε συμβατικούς πολιτιστικούς χώρους, αλλά σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της περιοχής. Γι’ αυτό επίσης, το Φεστιβάλ επενδύει σε πρωτότυπα site specific έργα, που αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες ιστορίες των ανθρώπων και όψεις της περιοχής. Τέλος, γι’ αυτό το Φεστιβάλ επενδύει σε μακροχρόνια residencies, που προσφέρουν στους καλλιτέχνες αλλά και στους κατοίκους της περιοχής τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να γνωριστούν και εν τέλει να συνυπάρξουν. Ήδη, στη φετινή έκδοση συμμετέχουν δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι δουλεύουν με την Ελευσίνα 2021 σε πολυετή βάση, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η Γιολάντα Μαρκοπούλου.
Θεματικά, η φετινή πρώτη έκδοση επικεντρώνεται στο προσφυγικό, ένα κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα της εποχής μας, που είναι ταυτόχρονα η βάση της συλλογικής μνήμης του Συνοικισμού. Το πρόγραμμα ξεκινά με τις Διαδρομές στις Ρίζες #2 // Routes On Roots #2, ένα καλωσόρισμα στο Συνοικισμό από τους ίδιους τους κατοίκους, προϊόν συνεργασίας του Ευριπίδη Λασκαρίδη με το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας. Στη συνέχεια, η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η ομάδα Station Athens του Χασάν, του Αϊντίμ, του Ρεζά, του Χαλίλ και του Λευτέρη φέρνουν στιγμιότυπα της ζωής τους από την Τεχεράνη, το Μπαγκλαντές, την Καμπούλ και την Αθήνα στα σπίτια και τους δρόμους του Συνοικισμού στην περιπατητική θεατρική παράσταση Ε_ΦΥΓΑ. Από την άλλη όχθη της Μεσογείου, το Λίβανο, η Τάνια Ελ Κουρί, εξέχουσα περίπτωση της σύγχρονης Live Art, δημιουργεί μία ιδιότυπη συνάντηση ανάμεσα σε έναν πρόσφυγα και ένα θεατή, με τίτλο Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα. Επίσης από το Λίβανο, οι Dictaphone Group παρουσιάζoυν τη βιωματική εγκατάσταση Ιστορίες Καταφυγίου, που στηρίζεται σε τρία βίντεο που δημιούργησαν σε συνεργασία με μία ομάδα Σύρων προσφύγων στο Μόναχο. Τέλος, τη θεματική του προσφυγικού ολοκληρώνει η έκθεση του Ιταλού εικαστικού Alfredo Romano ΣΧΙΣΜΕΣ – ΣΥΡΡΑΦΕΣ, Η αιωνιότητα είναι το αντίθετο του αφανισμού.
Στη συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, η ομάδα Βeforelight δημιουργεί την site- specific εγκατάσταση Φωτοσύναξη, ένα καφενείο που φιλοδοξούμε να γίνει σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Εδώ η Λένα Κιτσοπούλου και οι συνεργάτες της μας προσκαλούν σε μια βραδιά ρεμπέτικου και σμυρνέικου. Επίσης εδώ, κάθε απόγευμα πραγματοποιείται το Καφενείο η Β(β)ουλή, μια σειρά συζητήσεων με τη συμμετοχή θεωρητικών από διάφορους χώρους και κατοίκους του Συνοικισμού, που επιμελήθηκε η Μυρσίνη Ζορμπά. Εδώ τέλος, πίνουμε καφέ, παίζουμε τάβλι, βλέπουμε τους αγώνες του Μουντιάλ, τρώμε μαζί, αράζουμε, διαβάζουμε, με μια φράση μυούμαστε στο ρυθμό του Φεστιβάλ Συνοικισμός.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με μια σειρά παράλληλων δράσεων όπως εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, περιπάτους στο Συνοικισμό, επισκέψεις στο Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας, συναυλίες στην Πλατεία Λαού με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και το πρότζεκτ Home New Home, μία σειρά ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων.
Από τις 15 μέχρι τις 24, ο Συνοικισμός της Ελευσίνας, μας περιμένει σε μια γιορτή που δημιουργήθηκε από πολλούς ανθρώπους και θα εξακολουθεί να δημιουργείται κάθε στιγμή και κάθε λεπτό από όλους όσοι είμαστε παρόντες. Θα ήθελα, ωστόσο, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας, τους κατοίκους του Συνοικισμού και το Διευθυντή, τους δασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας για την ανεκτίμητη συμβολή τους, υλική και ηθική, στη δημιουργία του Φεστιβάλ Συνοικισμός.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.